Částka 970 milionů dolarů představuje pro běžnou africkou zemi ohromné peníze. Právě tuto sumu investovala Botswana do 600megawattové uhelné elektrárny, od které si slibovala vyřešení problému s nedostatkem proudu i nastartování ekonomického růstu země, která je dnes jednostranně závislá na příjmech z těžby diamantů.

Byly to však vyhozené peníze. Elektrárna Morupule B, kterou postavila China National Electric Equipment Corporation, spíše nefunguje, než funguje. Její čtyři bloky opakovaně vyřazují z provozu technické poruchy. „Spálili jsme si s elektrárnou Morupule prsty a dostali tvrdou a bolestivou lekci," poznamenal botswanský viceprezident Mokgweetsi Masisi.

Problémový projekt ve své nedávné studii o čínských elektrárnách v Africe zmiňuje i Mezinárodní energetická agentura. Ta však problémy vysvětluje nezkušeností generálního dodavatele i výrobce kotle, kterým byl Wuxi Huadong.

Podobné negativní zkušenosti však nemají jen zákazníci v Africe. Před dvěma lety upozornil filipínský deník The Philippine Star na případ nově postavené 650megawattové elektrárny na ostrově Luzon. Čínská technologie byla schopna pracovat maximálně na poloviční výkon, často ji však poruchy zcela vyřadily z provozu.

Další podobný případ se o něco dříve odehrál na Srí Lance. Čínským koncernem CMEC postavená uhelná elektrárna Norocholai měla během prvních 16 měsíců provozu pět vážných poruch. Během té poslední v červenci 2012 navíc ochromilo vodní elektrárny sucho a Srílančané mohli odebírat proud ze sítě jen po omezenou dobu.

Číňané se prosazují jako dodavatelé investičních celků v řadě zemí Asie a Afriky, hlavně díky kombinaci nižší ceny s asertivním přístupem politiků. Na stavbu elektráren poskytují zdánlivě výhodné úvěry, a posilují tím závislost zadlužených zemí na Číně.

Podle studie Mezinárodní energetické agentury čínské podniky během let 2010 až 2020 vybudují v Subsaharské Africe elektrárny o výkonu 17 tisíc megawattů. To představuje 30 procent výkonu nově pořizovaných elektráren v regionu.

Mapa: Kde Číňané v Africe stavějí elektrárny

Autor: Mezinárodní energetická agentura