Ohio a Aljaška jsou nejaktuálněji dva americké státy, které povolily, či jsou těsně před povolením prodeje marihuany pro lékařské účely. Do toho ještě vstupuje Kanada, kde se očekává, že legální prodej marihuany tam liberální strana prosadí ještě v tomto roce.

A tady je nutno podotknout, že půjde o prodeje pro „rekreační využití", tedy lidé si ji budou moci koupit i tehdy, pokud ji nebudou mít předepsanou od svého lékaře.

Nejde ale jen o záležitost severoamerického kontinentu. Do výčtu „trávě nakloněných zemí" ani nemusíme přidávat notoricky známé Nizozemí, ale nezapomínejme na Jamajku, Španělsko, Austrálii, Uruguay nebo i Česko. Tyto země v určité formě omezují, či dokonce zcela odstraňují silné restrikce proti konopí.
„Amerika a celý svět uvidí takovýchto příkladů čím dál více," předpovídal už v březnu britský list The Economist.

5,4 mld. USD

byla velikost legálního trhu s marihuanou v USA v roce 2015.

>1 mld. USD

je roční obrat prodejů marihuany ve státě Colorado, které patří k průkopníkům legalizace „trávy". Povolili ji tam v roce 2012.

Zdroj: ArcView Market Research

Historie: démonizace strachem

Konopí je jednou z nejstarších kulturních plodin, která se využívá více než 10 000 let. Často je označována za zázračnou rostlinu. Byla a je využívána jako potravina či olejnina (semena), její konopný stonek pak dává světu jedno z nejpevnějších přírodních vláken, z jejích listů či plodů se zase dají vyrábět různé mastičky a její odštěpky mají velmi vysokou výhřevnost.

Až časem se přišlo jednak na její blahodárné zdravotní účinky a také na to, že po jejím vykouření či po vhodné úpravě pro požití má halucinogenní účinky.
I Česko se kdysi řadilo ke konopné velmoci, nutno podotknout, že šlo o technické konopí. Marihuana zde rostla téměř na každém poli, čehož mohli být svědky ještě naši prarodiče.

Ohio a Aljaška jsou nejaktuálněji dvě země, které povolily, či jsou těsně před povolením prodeje marihuany pro lékařské účely.

Jenže na začátku minulého století došlo k obratu a na konopí negativně. „Démonizace konopí byla jen rozšířením démonizace mexických imigrantů," upozorňuje server DrugPolicy.com. Mexičtí imigranti nebyli v USA vítání (co nám to jen připomíná?), a proto se potřebovala najít záminka, která by jejich příchodu zamezila. Tou se stala marihuana, jelikož byla v Mexiku hojně pěstovaná, a tak se uměle vytvořila fáma, že „mexikánci" často znásilňují, kradou a rabují právě pod vlivem této drogy.

Protikonopné tažení se tehdy hodilo i průmyslové lobby, jelikož ve 30. letech minulého století do popředí nastupovalo umělé vlákno, kterému zdatně konkurovalo právě přadné konopí. Tento mix událostí pak způsobil, že se po 2. světové válce na přelomu 50. let v rámci nového rozdělení světa do paktu OSN dostala klauzule o rostlinných drogách. V ní se signatářské státy se zavazují k tomu, že marihuanu a s ní i jiné rostliny, jako je koka, časem postaví mimo zákon. A tak se stalo.

Brány byznysu se otevírají

Paradigma se ale v současné době otáčí, čím dál více států posouvá marihuanu do mantinelů legálnosti a pro mnohé se tak otevírají nové byznysové příležitosti. Jen v USA se velikost trhu s marihuanou meziročně zvýšila o 17 procent na téměř 5,5 miliardy dolarů a letos by podle statistik výzkumné agentury ArcView měl trh vzrůst o další více než pětinu.

Pokud se i ostatní státy USA začnou k legalizaci přidávat, v roce 2020 by tento trh mohl dosáhnout hodnoty 25 miliard dolarů. V Kanadě by po uvolnění prodejů mohl trh s „trávou" vyskočit ze současných 80 milionů dolarů na 5 miliard.

Pokud jde o byznys, ten kolem marihuany opravdu začíná kvést a jen ve Spojených státech vznikají nadějné startupy i firmy, které si získávají pozornost investorů (viz přiložený infobox). A také akcionářů, protože tyto podniky se čím dál častěji obrací i na burzu.

Příklady startupů, které v USA rozjely byznys s marihuanou

Mass Roots

sociální síť se sídlem v Denveru založena před třemi lety, která funguje jako Instagram. Jejím smyslem je, že na ni můžete ukládat své fotky při kouření tzv. jointa, aniž by vám hrozil nějaký postih. Startup získal několik investic a dokonce nedávno vstoupil na burzu.

Colorado Cannabis Tour

firma, její činnost spočívá v tom, že pomáhá svým zákazníkům s ubytováním v Denveru a k tomu jim vždy zajistí pytel „trávy". Firma také pořádá zájezdy po společnostech věnujících se marihuaně

Blue Line Protection

bezpečnostní firma založená dvěma bývalými policisty, která zajišťuje převoz marihuany na jedné straně, a na druhé straně také převoz peněz firmám, které mají s marihuanovým byznysem co do činění. Byla založena v roce 2013 a dnes má více než 80 zaměstnanců.

Grow Buddy

nevadský startup, který shromažďuje všechna data ohledně pěstování marihuany vycházející ze zkušenosti pěstitelů. Tyto informace se totiž vzhledem ke kriminalizaci pěstování přenášely jen ústně a nikde nebyly oficiálně zaznamenány. To se nyní mění.

Kriminalizace nikam nevede

A za legalizací, či spíše dekriminalizací „trávy" a drog obecně, se začíná stavět čím dál více politiků i byznysmenů. Nejhlasitější je v tomto směru iniciativa The Global Commission on Drug Policy (GCDP), jejímiž členy jsou současní i bývalí vrcholní státníci včetně bývalého mexického prezidenta Ernesta Zedilla či brazilského prezidenta Fernanda Henrique Cardosa.

K iniciativě GCDP se ale přidávají i byznysmeni. Asi nejviditelnějším z nich je britský miliardář Richard Branson, který též vehementně prosazuje konec dle něj nesmyslného boje proti drogám. „Válka s drogami napáchala již příliš mnoho škod mnoha lidem," uzavírá Branson.
Vypadá to, že nastává čas dekriminalizace a jistého stupně legalizace drog, ze které si příjmy mohou v rámci daní ukrojit jednotlivé státy a nenechávat miliardy „černých" dolarů narkomafiím po celém světě.