Velké vize a cíle neopustily Apple ani po smrti zakladatele a gurua Stevea Jobse. Dokazují to i poslední kroky, které společnost s nakousnutým jablkem ve znaku udělala nebo které se chystá udělat.

Největší zakřivená skla

V květnu by měla otevřít brány svého nového sídla v kalifornském Cupertinu. Ten se stane největším kancelářským komplexem na světě. Apple Park, jak se bude jmenovat, vzniká na ploše 700 000 metrů čtverečních. Futuristické sídlo navrhl proslulý britský architekt Norman Foster. Jeho dominantou bude kruhová budova pyšnící se fasádou z největších zakřivených skel na světě. Údiv by měl budit i okolní areál.

Kochat se v něm totiž bude možné pohledem na 9000 stromů, s jejichž sázením se právě začalo. Vzhledem k tomu, že se s pracemi začalo na poslední chvíli, vykoupil Apple v těchto dnech prakticky všechny velké prodejce stromů v Kalifornii. Na nové si zájemci budou muset nějaký čas počkat.

Čipy i auta bez řidiče

Do hledáčku Applu se v těchto dnech dostala i čipová divize Toshiby. Japonská společnost se totiž díky krachu jaderného kolosu Westinghouse, který vlastní, dostala do finančních problémů. Řešit je bude prodejem některých významných divizí. Na tu čipovou si z části brousí zuby také Apple. Podle japonské televizní stanice NHK by v ní chtěl získat dvacetiprocentní podíl. Jak připomínají odborníci, případná investice v řádu několika miliard dolarů by byla první přímou investicí Applu do předního globálního výrobce čipů, a firma by si tak zajistila stabilní dodávky důležitých součástek.

Už nyní je jasné, že technologický gigant se zapojí i do závodu o nejlepší auto bez řidiče. Na sklonku minulého týdne získal povolení k testování samořízených vozů v Kalifornii.

Zdroj: Youtube

„Potvrzuje se to, o čem dlouhou dobu kolovaly zvěsti, že si Apple přinejmenším pohrává s myšlenkou vstoupit do oblasti autonomního řízení," uvedl někdejší viceprezident Chrysleru Chris Theodore. Automaticky to ovšem neznamená, že firma začne pracovat přímo na autě bez řidiče. Pravděpodobnější je, že se omezí jen na vývoj příslušného softwaru či hardwaru.

(bes)