Americký basketbalista Kobe Bryant dnes (úterý 23. 8.) slaví své osmatřicáté narozeniny. S nadsázkou se dá říci, že dárek mu už nikdo chystat nemusí, nadělil si jej totiž sám.

Americký deník Wall Street Journal (WSJ) totiž v samém úvodu týdne přinesl zprávu, že bývalý hráč týmu L. A. Lakers spouští se svým známým – investorem Jeffem Stibelem – nový venture kapitálový fond o celkovém objemu 100 milionů dolarů ( v přepočtu zhruba 2,4 miliardy korun).

„Tento nástroj bude použit pro investování do technologických, mediálních a datových společností," napsal WSJ, kterému Bryant dal rozhovor.

Žádný nováček

Kobe Bryant sice odešel do sportovního důchodu letos na jaře (přičemž původně uvažoval, že se s profesionální kariérou rozloučí až na LOH v Riu), i tak ale v investování není žádným nováčkem. Se svým přítelem Jeffem Stibelem v posledních třech letech společně investovali do celkem 15 společností.

Legendární basketbalista spouští se svým známým nový venture kapitálový fond o celkovém objemu 100 milionů dolarů.

Jak připomíná Business Insider, mezi těmito zainvestovaným firmami byly například sportovní web The Players Tribute, softwarová společnost pohybující se v oblasti telemarketingu RingDNA, právní kancelář LegalZoom nebo herní vývojářské studio Scopely.

Po ukončení kariéry úspěšného sportovce tedy je logické, že Bryant své nové aktivity chtěl zastřešit. Nový fond ponese název složený z příjmení obou jeho hlavních představitelů – Bryant Stibel – se sídlem v Los Angeles.

Kobe Bryant „město andělů" moc dobře zná. Aby ne, ve žlutofialovém dresu L. A. Lakers strávil dvanáct sezon (od roku 1996 do 2012).

Bryant se Stibelem další partnery pro svůj fond nehledají, současných 100 milionů dolarů chtějí proinvestovat v následujících několika letech.

Kobe Bryant se svou rodinou. Zleva doprava jde o manželku Vanessu a dcery Giannu Marii Onore a Natalii Diamante.Autor: Shutterstock

Nejlépe placený hráč

Kobe Bryant se basketbalu věnoval od útlého věku. Bylo to logické, jeho otec byl také basketbalistou, který se ale příliš neproslavil. Zajímavostí je, že když byly Kobemu tři roky, jeho rodina se kvůli novému sportovnímu působení jeho otce, který opustil NBA, přestěhovala do Itálie.

Zde mladý Kobe pečlivě trénoval, každé prázdniny pak jezdil na sportovní tábory do Spojených států. Své prvotní triky s basketbalovým míčem se tak tento rozehrávač (a často i křídlo) učil jen pár stovek kilometrů od hranic České republiky.

Kobe Bryant nastoupil do své první sezony v NBA jako osmnáctiletý, stal se tehdy nejmladším hráčem, který kdy americkou nejvyšší ligu v basketbalu začal hrát v základní sestavě. Později byl i nejmladším členem takzvaného All Star Teamu, tedy výběru největších talentů.

Jeho hvězda vedle další legendy Shaquilla O'Neala začal prudce stoupat, což se odráželo i na výši jeho kontraktů. V době největší slávy si během jednoho roku přišel až na 30 milionů dolarů. Podle časopisu Forbes si tak Bryant za dvě dekády své kariéry vydělal téměř 700 milionů dolarů, takže při zakládání nového fondu měl zajisté kde brát.

Neutuchající vášeň

I když Bryant svůj poslední zápas odehrál letos na jaře, přes léto se rozhodně „neflákal". Hráč známý svými tvrdými tréninky a disciplínou má budíček nastavený stále na šest hodin ráno, aby mohl trénovat společně s mladšími basketbalovými hráči, kterým předává své bohaté zkušenosti. Nyní se bude snažit nasměrovat na správnou cestu mladé technologické podnikatele.

„Kdybyste se mě zeptali před deseti lety, řekl bych, že potřebuji hlavně vyhrávat. Věk vám ale dává určitý odstup. Nejdůležitější věcí, kterou jsem si nyní oblíbil, je pomáhat ostatním být úspěšný," řekl Bryant pro Wall Street Journal.

Nejdůležitější věcí, kterou jsem si nyní oblíbil, je pomáhat ostatním být úspěšný.

Uvidíme, do jaké míry se mu to povede. Koneckonců, mnoho sportovců po konci kariéry zkoušelo své štěstí v byznyse, ne každému to ale vyšlo. Pro příklad ani nemusíme chodit daleko.

Český hokejový brankář Dominik Hašek neuspěl se svou módní značkou Dominátor, která v roce 2008 zkrachovala. Nyní zkouší opět štěstí s energetickým drinkem Smarty, který ale vyvolal rozporuplné reakce.

A zajímavostí je, že bývalý spoluhráč Kobeho Bryanta z L. A. Lakers Shaquille O'Neal také po „odchodu do důchodu" začal investovat do technologických firem. Bryant v něm ale konkurenci nevidí, naopak hledá synergie, kde by si oba kamarádi mohli být prospěšní.