Facebook, Microsoft a další vlastníci oblíbených on-line komunikačních platforem operujících v Evropě na začátku týdne jistě zpozorněli. Ekonomický deník The Financial Times spolu s agenturou Reuters totiž přinesl zprávu, že Evropská komise se chystá v příštím měsíci představit nová legislativní pravidla pro telekomunikační segment.

Nová úprava by se přitom měla dotknout hlavně tzv. „over-the-top" (OTT) služeb, jako je WhatsApp, Viber, Skype nebo i Messenger. Na ty by podle komise mělo být nově pohlíženo jako na klasické mobilní operátory, což by jim samozřejmě přineslo nové povinnosti. Například by musely dodržovat bezpečnostní pravidla a podmínky spjaté s ochranou soukromí.

„Evropská komise představí první návrh během září, tedy předtím, než zveřejní detaily těchto podmínek v samostatném zákoně ePrivacy později v tomto roce," uvedly na svém webu The Financial Times.

Na WhatsApp, Viber, Skype nebo Messenger by podle komise mělo být nově pohlíženo jako na klasické operátory.

Narovnání trhu

Tzv. over-the-top služby jsou tak nazývány proto, že se pohybují na vrcholu hierarchie. V podstatě běží díky nástrojům třetí strany, v tomto případě na telekomunikační sítích operátorů. A ti - včetně Deutsche Telekom, Telefóniky, Vodafonu apod. - si již dlouhá léta stěžují, že OTT služby inkasují díky jejich infrastruktuře obrovské zisky (typicky z on-line reklamy) a naproti tomu sami nijak finančně nepřispívají na rozvoj sítí.

„Nadcházející reforma právního telekomunikačního rámce EU by měla podnítit více soukromých investic do sítí nové generace, regulátorovi poskytnout předvídatelnost a narovnat investiční podmínky pro všechny operátory," uvedla mluvčí Jednotného digitálního trhu EU Nathálie Vandystadtová.

„Je zřejmé, že zde existuje potřeba upravit dokument tak, aby odrážel realitu dneška. Pozorujeme postupné nahrazování telefonních operátorů a s firmami, které je nahrazují, musí být zacházeno stejně," uvedl pro britský The Guardian německý europoslanec Jan Philipp Albrecht.

Nadcházející reforma právního telekomunikačního rámce EU by měla podnítit více soukromých investic do sítí nové generace.

Nové povinnosti

Nové legislativa by pro on-line komunikační platformy mimo jiné znamenala, že by regulátor měl přehled nad tím, jak využívají soukromá data pro svůj byznys nebo by bezpečnostním složkám musely na vyžádání poskytovat záznam konverzace. V době zvýšené hrozby teroristických útoků v Evropě si komise svou šanci jistě nenechá ujít.

„Mnoho evropských armádních veitelů si stěžuje, že americké on-line služby jako WhatsApp slouží teroristickým organizacím jako místo pro rozdávání příkazů a kontrolní místo," uvedl pro Forbes nezávislý analytik Cyrus Mewawalla.

Forbes také upozorňuje na to, že by po těchto platformách mohlo být požadována, aby data uživatelů uchovávala v datových centrech umístěných v Evropě.

Tabulka: Nejoblíbenější komunikační platformy na světě

Služba Počet uživatelů k dubnu 2016 (v mld.)
WhatsApp 1
Messenger 0,9
QQ Mobile 0,86
WeChat 0,7
Skype 0,3

Brexit katalyzátorem

I když Evropská komise představí prvotní návrh v září (a ten se navíc bude se hodně lišit od výsledné podoby nového právního rámce), o nových pravidlech v segmentu telekomunikací hovoří už několik let. Nyní má cestu volnější v tom smyslu, že došlo ke změně geopolitických podmínek. Britové si v červnovém referendu odhlasovali výstup z Evropské unie, a i když k němu dojde nejdříve za pár let, na tradičně silný hlas britských politiků se už v Bruselu tolik nedá.

Británie byla nejhlasitějším kritikem zatěžování služeb, jako je WhatsApp, v rámci další regulace.

„Británie byla nejhlasitějším kritikem zatěžování služeb, jako je WhatsApp, v rámci další regulace," uvedly The Financial Times s odkazem na zdroje z Evropské komise.

Nová legislativa rozhodně nebude ve finální podobě přijata v tomto roce, musí projít kolečkem schvalování v každé zemi evropské osmadvacítky. Některé země ale chtějí jednat dříve. Například francouzský regulátor „telkom" trhu Arcep by měl v září rozhodnout, jestli platformy jako Viber, Skype nebo WhatsApp zařadí na seznam telekomunikačních operátorů.