Téměř pět tisíc, v přepočtu 180 eur, plánoval utratit průměrný Čech za vánoční dárky. V evropském srovnání je překonávají jen Rumuni, kteří ze svých příjmů dají na dárky téměř třetinu. Uvedla to nizozemská banka ING.

Češi jsou tak zřejmě méně odolní proti agresivní předvánoční reklamě a jí vyvolané atmosféře, že správné Vánoce musí být s mnoha dárky. Často i nepřiměřeně drahými, které si rodina nemůže dovolit.

Šetrní Němci

Například sousední Němci dají za dárky jen devět procent z tamního průměrného platu. Absolutně překonají Čechy jen o dvacet eur. Stejně jsou na tom Italové a Španělé, tradiční katolické národy.

Utrácení za dárky na Vánoce. Rumuni první, Češi druzí. Čistý průměrný měsíční příjem je uveden v eurech a vychází z dat Eurostatu za rok 2014. Autor: ing.com

Naopak Nizozemci, vychovávaní v duchu protestantských tradic, prožívají vánoční svátky bez velkého utrácení. V průzkumu banky skončili na posledním místě. Utratí pouhé jedno procento ze průměrného příjmu v zemi. Okolo tisícovky korun – čtyřicet eur.

Je to způsobeno také tím, že dárky si dávají už na Mikuláše, pátého prosince. „Nejen ekonomické faktory, ale i kulturní rozdíly ve způsobu oslav Vánoc pravděpodobně ovlivňují utrácení. Například nižší výdaje v Belgii a Nizozemsku mohou souviset s tím, že lidé dávají přednost oslavám Sinterklaas (Sint-Nicolaas) před Vánoci," uvedla banka ING.

Bohatí Britové

Nejvíce v absolutních číslech utrácejí Britové, ti plánovali dát za dárky v průměru 420 eur. Až třetina lidí v Evropě šetří na Vánoce průběžně a dává si něco bokem. Nejvíce právě Britové (43 procent) a Rumuni (42 procent). Pouze jeden z deseti Evropanů upadá kvůli Vánocům do dluhů.

Období radosti a klidu může zkazit potenciální šok v peněžence.

Naopak za Atlantikem jsou lidé častěji ochotní platit za vánoční dárky kreditní kartou. Až pětina Američanů takto platí v době Vánoc. „Každý z nás slaví Vánoce trochu jinak, a to se pak odráží i ve způsobu utrácení. Období radosti a klidu může zkazit potenciální šok v peněžence. Průzkum ukazuje, že většina lidí tráví tento čas v souladu se svým platem a jen malá část lidí se zadluží," uvedla Martha McKenzie-Minifie z londýnské pobočky ING.

Splněná přání do puntíku

Před bezhlavým utrácením varují psychologové. Zejména děti není dobré zvykat na to, že cokoliv si přejí pod stromeček, také dostanou. V pozdějším životě mohou být zklamáni, že je realita složitější, případně snáze uvíznou v dluhové pasti.

Podle některých elektronických prodejců Češi utrácejí během Vánoc více, než udávají v každoročních průzkumech. Může to být až třicet tisíc korun, což je výrazně přes sto procent čistého průměrného platu. Pod pět tisíc se dostane podle serveru Zbozi.cz jen třetina zákazníků.

Český zákazník často není schopen odhadnout, kolik za Vánoce utratí (včetně jídla, pití, stromečku). Většinou to je více, než si naplánoval. Na Vánoce si plánovalo půjčit 17 procent Čechů v produktivním věku a téměř třetina z nich už čelila nebo čelí exekuci. Viceprezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil vyjádřil zděšení ze zjištění, že si lidé berou další půjčku často na zbytečné věci, které nepotřebují.