Číňané skupují nemovitosti po celém světě. Od kanadského Vancouveru po australské Sydney. Poptávka je tak velká, že se objevují stále nové developerské záměry. Jedním největších projektů současnosti je investice Country Garden Holdings v hodnotě sto miliard dolarů.

Megalomanský projekt stovek tisíc nových bytů však ničí realitní trh v Malajsii i Singapuru. Nové město Johor Bahru, jež sousedí se Singapurem, by se mohlo stát novým čínským Šen-čenem, který těží z blízkosti Hongkongu.

„Čínský hráč, který staví po tisícovkách bytů najednou, tady všechny vyděsil," stěžuje si na čínskou konkurenci Siva Shanker, bývalý prezident malajsijského svazu realitních makléřů. „Jen bůh ví, kdo všechny ty byty koupí a kdy to bude hotovo. Ještě větší otázkou ale je, kdo tam bude bydlet?"

Kousek od Singapuru

Čínské firmy, zejména ty stavební, se stěhují do Malajsie s tím, jak čínská ekonomika zpomaluje. Oblast je zajímavá hlavně kvůli tomu, že je v bezprostřední blízkosti – přes úzký průliv moře – Singapuru, obchodního centra jihovýchodní Asie.

Čínští investoři věří lokalitě Johor Bahru.Autor: Bloomberg

Z velikosti projektu se tají dech. Forest City se má rozprostírat na čtyřech umělých ostrovech v moři a má mít kapacitu pro 700 tisíc lidí na ploše čtyřikrát větší, než je rozloha newyorského Central Parku. Kromě domů s byty tady mají vyrůst kancelářské budovy, parky, hotely, mezinárodní škola.

Stavba začala letos v únoru a zatím bylo podle firmy prodáno na osm tisíc bytů. V obchodní zóně Iskandar Malaysia okolo města Johor Bahru jde o největší projekt.

Dalších až 60 developerů může přidat půl milionu bytových jednotek, uvedla agentura Bloomberg. Příliv nové výstavby stlačil ceny bytů za metr čtvereční meziročně o deset procent, upozorňuje konzultační firma CH Williams Talhar & Wong.

Investice do oblasti Iskandar Malaysia podle zemí Autor: Bloomberg

Do obchodní zóny nejvíce investují čínské firmy, pak singapurské, následované americkými a japonskými investicemi.

Co trh absorbuje?

„Číňané jsou přitahováni nižšími cenami a blízkostí Singapuru," říká k investiční mánii Alice Tanová z poradenské firmy Knight Frank. „Teprve se uvidí, zda trh vůbec může stoupající nabídku bydlení v následujících pěti letech absorbovat," dodala.

Malajsie se rozhodla využít atraktivity Singapuru před deseti lety, kdy začala budovat oblast Iskandar. Vysoké ceny nemovitostí i pronájmů komerčních prostor v Singapuru totiž nutí firmy, aby se stěhovaly do okolí.

Čínští developeři to vidí jako příležitost a Iskandar je láká jako čínský Šen-čen před deseti lety.

„Čínští developeři to vidí jako příležitost a Iskandar je láká jako čínský Šen-čen před deseti lety," vysvětlil Jonathan Lo, manažer z CH Williams Talhar & Wong. Jak budou postupovat investoři ze zámoří, si zatím netroufá odhadovat, protože jsou v tomto koutě Asie stále novým jevem.

Může to položit celou Malajsii

Panují ovšem také obavy, aby Malajsie takový developerský nápor zvládla. Její situace rozhodně není stejná jako na čínském pobřeží u Tchaj-wanu nebo Hongkongu před deseti lety. Tempo investic zpomaluje, mezikvartálně o 6 procent. A prodeje bytů rovněž klesají.

„Mám velké obavy, protože trh se dostává do stagnace. A pokud půjde dolů Johor, půjde dolů i celá Malajsie," obává se Siva Shanker z Axis-REIT Managers. Odhaduje, že až polovina nově postavených bytů v oblasti Iskandar může zůstat prázdná. „Pokud se výstavba nyní zastaví, bude trvat dalších deset let, než se současná nabídka bytů naplní. Ale oni nepřestanou stavět."