Slavná značka ČKD se tak podobně jako na konci 90. let minulého století ocitá v existenční krizi. Kde se stala chyba? Podle oslovených manažerů z prostředí české energetiky a průmyslu je třeba za pádem hledat hlavně nedostatek zakázek, odliv nejzkušenějších manažerů a problematickou osobu vlastníka.

Nejpozději loni v létě muselo být jasné, že se klíčová dceřiná firma ČKD Praha DIZ dostává do potíží. Hlavní zakázky, ať už šlo o dodávky technologií pro pražský tunel Blanka, výstavbu spalovny odpadů v Plzni či investice v oblasti snižování emisí z velkých elektráren a tepláren, byly hotové nebo těsně před dokončením.

Nové zakázky se firmě nedařilo získat. Skupina ČKD Group se vedle tuzemských zakázek hodně zaměřovala na Rusko a další postsovětské státy, jenže východní trhy „zamrzly" po zhroucení cen ropy v závěru roku 2014. O služby zahraničních dodavatelů investičních celků přestal být ve východní Evropě i ve střední Asii zájem.

Jedinou významnější zakázkou, kterou skupina ČKD v loňském roce získala, byla účast na stavbě etylenové jednotky v litvínovském závodě Unipetrolu v hodnotě 900 milionů korun. Realizace zakázky je však velmi nejistá. Podle informací Hospodářských novin již ČKD poslalo šéfům Unipetrolu dopis, že není schopno smlouvu plnit.

Do roku 2014 přitom ČKD Praha DIZ byla zisková a její tržby se pohybovaly okolo 3,5 miliardy korun ročně.

Vlastník své firmě nepomohl

Pražský holding ČKD najednou potřeboval finanční pomoc od vlastníka. Jenže Petr Speychal se zachoval podobně jako Zdeněk Bakala v případě OKD. Uměl brát v časech hojnosti, ale ne pomoci v nouzi. Místo záchrany firmy ČKD Praha DIZ dal Speychal své úspory do nákupu řetězce autosalonů od podnikatele Antonína Charouze.

Po dlouhých devět let byl garantem kvality služeb generální ředitel ČKD Group Jan Musil. Tomu však došlo loni na podzim trpělivost a na své topmanažerské funkce rezignoval. To byl zřejmý signál pro konkurenty, kteří následně začali k sobě z ČKD přetahovat nejzkušenější manažery a inženýry.

Také poněkud konfrontační styl jednání Petra Speychala a jeho spolupracovníků se firmě nevyplatil. Vyvolaná arbitrážní řízení proti Praze v případě tunelu Blanka i proti státu v kauze privatizace společnosti Škodaexport vedl k tomu, že si majitel ČKD nadělal mnoho nepřátel – včetně ministra financí Andreje Babiše.

Logickým vyústěním pak byl zásah Specializovaného finančního úřadu, který se v polovině května přihlásil o úhradu nedoplatku daně z přidané hodnoty ve výši 791 milionů korun. Zároveň úřad zablokoval firmě ČKD Praha DIZ účty. Obchodní partneři, kteří marně čekali na proplacení svých pohledávek, o dva týdny později požádali soud o zahájení insolvenčního řízení.