Téměř poloviční podíly ve slovenských plynovodech a Stredoslovenské energetice, uhelné elektrárny a doly v Německu, teplárenství v Praze, východních Čechách a Budapešti, plynové elektrárny v Itálii a také třetinový podíl ve Slovenských elektrárnách s perspektivou navýšení na dvě třetiny.

Tak vypadá přehled hlavních aktiv, která se nacházejí v držení Energetického a průmyslového holdingu (EPH). U zrodu nového a dynamicky rostoucího hráče ve středoevropské energetice v roce 2009 stály investiční skupiny PPF a J&T. Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se z holdingu stáhla již v červnu 2014. A brzy se stáhne také slovenská J&T.

Magnáti z J&T odcházejí

Energetický holding tedy ovládne jeho nejvyšší manažer Daniel Křetínský, který podle původní dohody držel jen 20procentní podíl. Sám ale zaplatí pouze část potřebné částky. V první fázi EPH vykoupí 30 procent vlastních akcií za celkem 1,5 miliardy eur (cca 40 miliard korun). Při této transakci „zmizí" hlavně 26procentní podíl, který drželi slovenští byznysmeni z J&T Private Equity Group.

Tato transakce není překvapivá, na trhu se o ní spekulovalo již od počátku tohoto roku. Překvapivější je odchod slovenského miliardáře Patrika Tkáče, který v současnosti drží 37 procent akcií EPH a vedle Křetínského byl druhým tahounem růstu česko-slovenského energetického dravce.

„Dohoda o ukončení investice Patrika Tkáče vznikala až v posledních měsících. A přestože ji považuji za vzájemně velmi výhodnou a věcně správnou, nebyla pro mě v osobní rovině vůbec jednoduchá. Patrik Tkáč byl tím, kdo mi dal příležitost působit v oblasti byznysu," uvedl k tomuto byznysovému rozchodu předseda představenstva EPH Daniel Křetínský.

Profil spoluvlastníka a šéfa EPH Daniela Křetínského

Autor: Web EPH

Tkáč ve svém vyjádření uvedl, že počítá s další spoluprací v energetice i jiných oborech. „Ostatně naše dlouholeté společné partnerství při investicích pokračuje v dalších projektech, jako jsou například média nebo oblast e-commerce," říká Patrik Tkáč.

Tkáčův podíl v hodnotě nejméně 1,7 miliardy eur by měl koupit Křetínský prostřednictvím lucemburské firmy EP Investment 2. „Pokud jde o podmínky transakce, z mého pohledu je klíčové, že splátkový kalendář a další podmínky jsou sjednány tak, aby potvrdily velmi silný finanční profil skupiny EPH a rovněž umožní i další růst skupiny prostřednictvím akvizic," dodává k tomu Daniel Křetínský.

Sám však nemá ambici být jediným vlastníkem holdingu EPH. Výhledově si ponechá „pouze" 94 procent, zbylých šest procent akcií nabídne klíčovým manažerům holdingu.

Další zářez Australanů

Zásadní změně ve vlastnické struktuře jedné z největších energetických skupin ve střední Evropě bude předcházet transakce, při níž skupina fondů vedená australskou Macquarie Infrastructure and Real Assets koupí 30 procent akcií společnosti EP Infrastructure. Jedná se o jednu ze dvou divizí EPH, do které náležejí zisková a méně riziková aktiva – distribuce elektřiny a plynu, teplárny, plynové zásobníky a další.

„Těšíme se na budoucí spolupráci a jsme přesvědčeni, že nový minoritní akcionář bude pro EP Infrastructure přínosem i z pohledu kontribuce know-how, a to nejen v oblasti financování a ratingu, ale také ve strategické diskusi v jednotlivých předmětech podnikání EPIF," uvedl k transakci Daniel Křetínský.

Transakce podléhá ještě souhlasu antimonopolních úřadů v několika evropských zemích. Její dokončení je tak reálné až na počátku příštího roku.

Do kterých aktiv již v Evropě investovala skupina Macquarie

Přehled společností, do kterých v Evropě investovaly fondy australské finanční skupiny Macquarie.Autor: Web Macquarie

Australská Macquarie v posledních letech podniká doslova „nájezdy" na evropskou infrastrukturu. Zčásti nebo zcela ovládla mimo jiné německé páteřní plynovody Open Grid Europe, britské vodárny Thames Water a letiště v Kodani a Bruselu.

Na svém kontě má již dva „zářezy" v České republice. Na konci roku 2010 koupila za 574 milionů eur společnost České Radiokomunikace. Před třemi lety získala 35procentní podíl v plynovodech RWE Grid Holding, který loni dále navýšila na 49,96 procenta.