Poté, co v Itálii neprošlo zásadní referendum o reformě ústavy a premiér Matteo Renzi oznámil rezignaci z čela vlády, začalo se mluvit o tom, jaký bude mít dopad výsledek hlasování na kurz eura. To sice v pondělí ráno vůči dolaru kleslo na dvacetiměsíční minimum, v průběhu dne ale ztráty vymazalo a naopak se dostalo na dvoutýdenní maximum.

Euro v pondělí na houpačce

Euro se vůči dolaru nejprve propadlo, v průběhu dne ztráty umazalo a naopak se dostalo na dvoutýdenní maximum vůči dolaru. Autor: Bloomberg

Trhy vyděsily zejména výroky šéfa Hnutí pěti hvězd Beppeho Grilla, který během kampaně před referendem hovořil o levicové vládě Renziho jako o „sériovém vrahovi", upozornil německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Grillo požaduje vypsání předčasných voleb.

Němečtí ekonomové ovšem tvrdí, že evropská měna ohrožena není. Italská ekonomika je přitom po německé a francouzské třetí největší při přepočtu na HDP.

„Nenazval bych výsledek referenda slovy krize euroměny. Itálie dostane technokratickou vládu, a to nemusí znamenat nic špatného," míní Thomas Gitzel, ekonom z VP Bank. Připomněl, že například Belgie byla dlouhé měsíce bez regulérní vlády a Španělsko se také potýká s politickou nestabilitou. Tamním premiérem je opět Mariano Rajoy po dlouhých jednáních se socialisty, které trvaly deset měsíců.

ECB situaci uklidní

Jak Gitzel připomněl, ve čtvrtek zasedá vedení Evropské centrální banky (ECB), které pravděpodobně prodlouží odkup státních dluhopisů až do března příštího roku. „Zasedání ECB přichází jako na zavolanou, aby zmírnilo případné škody zejména pro italské dluhopisy," dodal.

Analytik Holger Sandte z Bank Nordea míní, že výsledek referenda, ve kterém se vyslovilo 59,1 procenta proti reformě senátu, znamená víc porážku Renziho než vítězství populistů. „Co bude dál, není teď jasné. Budou nové volby, nebo ne? Toto vakuum by mělo trvat co nejkratší dobu," řekl Sandte.

Co bude dál, není teď jasné. Budou nové volby, nebo ne? Toto vakuum by mělo trvat co nejkratší dobu.

Cesta k referendu o euru je daleká

Případná cesta Itálie ven z eurozóny je daleko. „Pokud se na to podíváme realisticky, příští volby by muselo vyhrát Hnutí pěti hvězd. Pak by muselo změnit ústavu, která umožní referendum o euru. A toto referendum opět vyhrát. To je ještě hodně daleko," vypočítává Sandte.

Také ve Frankfurtu, hlavním městě euroměny, zatím komentují „italskou" anabázi střízlivě. „Je tragické, že Italové promarnili příležitost mít efektivnější parlamentní systém. To ale automaticky neznamená, že bude vládnout eurokritická vláda Hnutí pěti hvězd a vrátí se dluhové krize," komentoval očekávané odmítnutí referenda na jihu Evropy Jörg Krämer, ekonom Commerzbank.

Zaznívají ale také opatrnější hlasy. Například z Dánska, které v eurozóně není. „Nevidím pozitivní znamení pro euro, protože se jedna z největších zemí eurozóny ocitla v politickém chaosu," komentoval výsledek referenda Jens Peter Sorensen, hlavní analytik Danske Bank v Kodani.