Ironií v letošní dávce šokujících předpovědí je to, že některé z nich jsou „šokující" prostě proto, že jdou proti převažujícímu konsenzu trhu.

Jinými slovy, je troufalé naznačovat, že třeba rozvíjející se trhy předčí očekávání, že ruský rubl bude nejúspěšnější měnou roku 2016 a že úvěrové trhy budou kolabovat pod vahou dalších emisí.

„Nová realita je taková, že hraniční cena peněz bude stoupat, stejně jako volatilita a nejistota," říká jeden z autorů Steen Jacobsen, hlavní ekonom Saxo Bank a zároveň dodává, že nejde o oficiální prognózu Saxo Bank. „Je to řada deseti nezávislých událostí, o nichž se momentálně domníváme, že pokud by se uskutečnily, mohly by mít zásadní dopad na vaše portfolio," vysvětluje.

10 scénářů

Podle Jakobsena se nacházíme na konci paradigmatu, které převládalo od období reakce na globální finanční krizi. „Kvantitativní uvolňování a další formy intervencí selhaly. Čína je v přechodné fázi a geopolitické napětí je stále vysoké."

Jako vždy zahrnují předpovědi všechny trhy i země: od možnosti, že ropa se dočká drastického návratu k 100 dolarům za barel, až po to, že se vychvalovaní „jednorožci" ze Silicon Valley stanou opět mýtem.
Další prognózy se týkají posílení ruského rublu vůči páru euro/dolar, nebo olympiády, která vystřelí brazilské zotavení vzhůru, či kolapsu firemních dluhopisů.

„Šokující předpovědi Saxo Bank nabízejí relativně kontroverzní scénáře, které jsou na první pohled nesourodé, ale které by mohly obrátit investiční svět vzhůru nohama. Diskuze a způsob myšlení, který jde proti proudu, stojí v centru zavedené tradice Saxo Bank – tradice snažící se přilákat pozornost k nepředstavitelnému," uzavírá Steen Jakobsen.

1. Směřování kurzu EUR/USD? Je to 1,23...

Ve čtyřech z posledních pěti cyklů zvyšování amerických úrokových sazeb dostal Fed dolar na vrchol kolem prvního zvýšení. Naznačil tak, že směr dolaru je nepřímo úměrný cyklu úrokových sazeb stanovených Fedem. Na makroekonomické úrovni bude směr dolaru „jediným" faktorem při vysvětlování čistého výnosu pro všechny třídy aktiv.

Ironií je zde to, že pokud dolar neoslabí, svět bude s největší pravděpodobností v hluboké recesi, neboť silnější dolar zvyšuje dluhovou zátěž rozvíjejících se trhů, které jsou financovány americkým dolarem. Silnější dolar snižuje zisky velkých amerických společností, snižuje ceny komodit (obchodují se v dolarech), a snižuje celkový růst rozvíjejících se trhů, který představuje více než 50 procent aktuálního světového růstu.

Evropa má v nyní obrovský přebytek běžného účtu a slabší inflace by tedy podle makroekonomické logiky měla vést k silnější, nikoli slabší měně – tedy 1,23 EUR/USD.

2. Ruský rubl stoupne do konce roku 2016 o 20 procent

V roce 2016 se ceny ropy opět zvednou, neboť růst poptávky v USA, a zejména v Číně, překoná přehnaně pesimistická očekávání. Pro ruskou ekonomiku závislou na energetice je tento vývoj dobrodiním. Výrazně z toho budou těžit rozvíjející se trhy a jejich měny, a tedy i Rusko, neboť komoditní medvědi budou „stát kdesi v ústraní".

Do konce roku 2016 způsobí nárůst poptávky po ropě a „nešikovně pomalé tempo" zvyšování sazeb Fedem růst ruského rublu zhruba o 20 procent vůči měnovému koši dolar/euro.

3. Jednorožci ze Silicon Valley se vrátí nohama na zem

Rok 2016 v Silicon Valley bude podobný roku 2000 tím, že stále více startupů bude odkládat monetizaci a „hmatatelný podnikatelský model". Budou se snažit získat co nejvíc uživatelů, místo aby se zaměřily na zisky a výnosy.

Vzhledem k tomu, že úrokový cyklus USD se promítne v roce 2016 do cen všech tříd aktiv, výnosy z alternativních investic vůči startupům financovaným rizikovým kapitálem budou stoupat. Navíc americké kapitálové trhy se nebudou vyvíjet kdovíjak, což přispěje k nervozitě mezi investory s rizikovým kapitálem, kteří chtějí vstoupit na burzu.

Nakonec si zvykneme na drsnou realitu, kdy trhy nebudou ochotny kupovat technologické firmy financované rizikovým kapitálem za přehnaně nafouknuté ceny.

4. Olympiáda pomůže zotavení rozvíjejících se zemí

Příkladem slabosti rozvíjejících se trhů je Brazílie s její recesí, hroutící se spotřebitelskou důvěrou, obří nezaměstnaností a měnovou krizí. Brazílie ale není jediná země, která se snaží vypořádat s pádem cen ropy, slábnoucím cyklem globální výroby v čele s Čínou i sílícím dluhem denominovaným v USD. Když k tomu přidáte loňskou nejistotu ohledně prvního zvýšení úrokových sazeb Fedu, dostanete pochmurný obrázek.

Na tomto znepokojivém pozadí očekáváme, že brazilská role hostitele Olympijských her 2016 vyvede rozvíjející se trhy ze současné malátnosti a neziskových investic. Přední indikátory se v Číně stabilizují a v Indii stoupnou. A nedávné politické uvolňování dál pomáhá perspektivám Číny.

Investiční výdaje na olympiádu a přiměřené reformy povedou k brazilskému oživení; export rozvíjejících se zemí podpoří levnější lokální měny. Výsledek: akcie těchto zemí čeká skvělý rok – překonají dluhopisy i ostatní aktiva – vzrostou o 25 procent.

5. Demokraté přesvědčivě udrží kongres

Republikánskou stranu čeká dramatický pád ze silné pozice kvůli interním sporům o budoucím směřování. Republikánské primárky se v roce 2016 ocitnou v chaosu poté, co se voličům strany podaří nominovat dalšího slabého centristického kandidáta po dlouhém autodestruktivním procesu nominací. Donald Trump propadá a s ním i Republikánská strana, voliči jsou zklamaní ze svých slabých šancí v prezidentských a kongresových volbách.

Republikáni navíc propadnou i v Kongresu, neboť neustálé rozepře ohledně budoucího směru budou trvat celé příští čtyři roky. Toto vše povede k mohutnému vítězství demokratů, kteří úspěšně naplní svou volební kampaň hlasy generace Y, která je frustrovaná stavem politiky a špatnými vyhlídkami na zaměstnání z posledních osmi let.

6. Cena ropy se vrátí k 100 USD/barel ropy

Ropný trh je na začátku roku 2016 stále pod tlakem kvůli nadprodukci a růstu exportu z Íránu, které „přispívají" k nízké úrovni cen. Během prvního čtvrtletí ropa Brent dosahuje a překonává minimum z období recese v roce 2009 a producenti ropy z břidlic v USA jsou stále „nezdolní".

U zemí OPEC poroste v roce 2016 nejistota mezi slabšími i movitějšími členy tohoto kartelu týkající se strategie „dodávej a panuj". Konečně se objeví dlouho očekávaná známka prudšího zpomalení produkce zemí mimo OPEC.

Dostatečně povzbuzený OPEC překvapí trh snížením produkce. Cena se rychle zotaví díky investorům, kteří se budou snažit získat co nejvíce dlouhých pozic – takže cena se opět přiblíží úrovni 100 dolarů/barel.

7. Stříbro rozbije „zlaté okovy"

Směr ceny polodrahého kovu stříbra je veden pohyby zlata i průmyslových kovů. Jeho třetí pokles za sebou v roce 2015 byl způsoben obavami ohledně poptávky (po průmyslových kovech) a těsnější měnovou politikou USA (zlato). Ke konci roku 2015 začaly těžební společnosti reagovat na klesající ceny snižováním produkce klíčových kovů, jako je měď a zinek.

Rok 2016 tak obnoví důvěru ve stříbro. Politický tlak na snižování emisí CO2 podporou obnovitelných zdrojů energie povede ke zvýšené poptávce po stříbru, které se používá do solárních článků.

Díky tomu se cena stříbra zvedne o třetinu a „nechá" ostatní kovy za sebou.

8. Agresivní FED způsobí kolaps globálních firemních dluhopisů

Koncem roku 2016 se guvernérka Fedu Janet Yellenová vydá na „jestřábí stezku" s řadou agresivních zvýšení úrokových sazeb, což spustí obrovský odprodej na všech velkých dluhopisových trzích, jejichž výnosy začnou růst.

Vzhledem k tomu, že části rozpočtů bank a makléřů určené na obchodování s dluhopisy byly téměř odbourány, chybí jeden ze zásadních prvků fungujícího trhu. Toto poznání přijde příliš pozdě a celá nákupní strana (různé fondy) zpanikaří a začne jednosměrně prodávat, protože pokročilé rizikové modely najednou skočí do červených čísel.

Není ale žádný airbag, který by ochránil trh, neboť chybí kupní síla bank vystupující proti zájmu trhu i nabídky obchodníků. Výsledek je ničivý: dluhopisové trhy jednoduše krachují, neboť neprobíhá obchodování na hlavních trzích, které budou s příchodem zimy 2016 „ledově ztuhlé".

9. El Niño způsobí růst inflace

Podle mnoha klimatických předpovědí budou roky 2015 a 2016 pravděpodobně dva nejteplejší roky v historii. V letošním roce bude El Niño zatím nejsilnější a způsobí nedostatek vláhy v jihovýchodní Asie a sucha v Austrálii.

Nižší výnosy zemědělských komodit sníží nabídku ve chvíli, kdy poptávka stále roste na vlně globální ekonomické expanze. Výsledkem bude 40procentní nárůst Bloomberg Agriculture Spot Indexu, což dodá tolik potřebný tlak na růst inflace.

Výsledkem bude, že tato inflační vlna bude mít pozitivní vliv na stagnující mzdy a nízkou úroveň nových čistých investic, které příliš dlouho „pustošily" rozvinuté ekonomiky.

10. Nerovnost získá navrch nad luxusem

Luxus je odrazem nerovností ve společnosti. Spotřeba luxusního zboží a služeb je způsobem projevu členství v elitě, která je připravena za toto privilegium platit navíc. Peníze vydané za luxusní auta, šperky a oblečení by se přitom mohly použít na lepší infrastrukturu, vzdělání nebo na zmírnění chudoby. V tomto směru je luxus čistou ekonomickou ztrátou.

Od globální finanční krize se zvýšila chudoba v Evropě kvůli ekonomickému poklesu a úsporným opatřením. Mezinárodní organizace práce odhaduje, že v EU je 123 milionů lidí ohrožených chudobou, což představuje čtvrtinu evropské populace. V roce 2008 to bylo 116 milionů lidí. S více než 10procentní nezaměstnanostÍ Evropa čelí rostoucí nerovnosti, a proto uvažuje nad zavedením základního minimálního příjmu. Ten by zajistil každému základní životní potřeby. V rovnostářské společnosti s podporou jiných hodnot rychle poklesne poptávka po luxusním zboží – a odvětví „zkolabuje".