Ten se tak rozhodl k dalším krokům, které mají pomoci k identifikaci a odstranění teroristického nebo extremistického obsahu. A to nově především na svém největším internetovém serveru pro sdílení videí YouTube.

Co se pro uživatele změní? Google uvedl, že bude mnohem tvrdší v otázce sdílených videí. Především pak těch, která obsahují „nesnášenlivé" a „vznětlivé náboženské" postoje. Některé se zobrazí za varováním, budou mnohem obtížněji dohledatelná, nebudou uživatelům doporučována a vymizí možnost komentářů. A to i bez prokazatelného porušení pravidel.

YouTube si samozřejmě také vyhrazuje právo zablokovat video i bez toho, aby majitele upozornil. Autorům také zabrání, aby si nahraným materiálem vydělali (videa nebudou zpoplatněna).

Podobně jako Facebook sáhne YouTube k identifikaci extrémistických odkazů za pomoci technologie. Na rozdíl od zmiňované sociální sítě, které se chce nově spoléhat na „umělou inteligenci", zainvestuje Google i do školení nových „klasifikátorů" s cílem rychle nalézt a odstranit nežádoucí obsah.

„I když už léta pracujeme na tom, abychom identifikovali a odstranili obsah, který porušuje naše zásady, musíme přiznat, že je potřeba udělat mnohem více," citovala agentura Reuters hlavního poradce společnosti Kenta Walkera.

Podle něj totiž technologie nikdy nemůže nahradit lidský faktor. Může pomáhat v identifikaci problémových videí, ale člověk má v tomto ohledu stále nejdůležitější roli.

Povolené video ABC News z útoku na London Bridge

Zdroj: Youtube

„Máme tisíce lidí po celém světě, kteří kontrolují a bojují proti zneužívání našich platforem. Inženýři vyvinuli technologii, která zabraňuje opakovaného nahrání již známého videa s teroristickým obsahem," uvedl na blogu Walker.

Google, který v otázce on-line extremismu intenzivně spolupracuje s vládami i občanskými sdruženími, spojí také mnohem více síly s nezávislými odborníky. Cíl je jasný, ještě snadněji identifikovat obsah, který lze využít k radikalizaci a náboru členů teroristických hnutí. Svůj program Trusted Flagger (ověření uživatelé tímto způsobem nahlašují závadný obsah) rozšíří o dalších padesát nevládních odborných organizací (nyní je jeho součástí zhruba třiašedesát).

Facebook vsadí na „umělou inteligenci"

Největší sociální síť na světě Facebook, kterou využívá zhruba 1,9 milionu lidí, se pokusí do boje proti terorismus zapojit „umělou inteligenci". Bude se jednat například o srovnávací techniku, při které se videa a fotografie srovnávají s obsahem publikujícím teroristy. Facebook navíc plánuje analyzovat obsah textů podporující extrémismus. Vytvoří tím databázi, která by v budoucnu při identifikaci měla výrazně pomoci.

Facebook je často kritizován za to, že v otázce extremistických hrozeb dělá málo. „Nemůžeme dovolit této ideologii, aby se volně rozpínala," varovala už minulá měsíc po útocích v Manchesteru a Londýně premiéra Theresa Mayová. Britské ministerstvo tak kroky sociální sítě uvítalo.

Už nyní podle ředitelky Facebooku pro globální politické řízení Moniky Bickertové sami pracovníci odhalili poloviny účtů s teroristickým obsahem. „Samozřejmě i proto jsou stále nesmírně důležití," odmítla, že by technologie zcela nahradila lidský faktor.