Na první pohled to vypadalo jako šílený nápad. Maďarská vláda vedená Viktorem Orbánem vybrala v lednu 2014 ruský Rosatom, aby postavil dva nové jaderné bloky v areálu jaderné elektrárny Paks. Ruská strana bude 80 procent nákladů na stavbu hradit úvěrem ve výši deseti miliard eur, který Maďaři začnou splácet až po dokončení nových bloků.

V loňském roce se opakovaně objevily spekulace, že Evropská komise takový obchod zakáže. Podle posledních informací však nakonec tento návrh schvalováním projde a jeho potvrzení je otázkou nejbližších týdnů. Úředníci v Bruselu nejsou zrovna nadšení, ale zamítnutí projektu by přece jen bylo až příliš politicky citlivé.

Maďaři tak zvolili model, který dosud Rusové praktikovali hlavně v zemích třetího světa. Na základě mezivládní smlouvy o výstavbě elektrárny včetně financování budou své reaktory stavět třeba v Jordánsku, Bangladéši či ve Vietnamu. Nyní se ukazuje, že je takový postup reálný i v Evropské unii.

Britská zkušenost jako varování

Může se Česko v případě stavby nových bloků v Dukovanech či v Temelíně vydat v maďarských stopách? Podle účastníků nedávné konference v dukovanském zámku je to nejschůdnější cesta, jak nové bloky na českém území v rozumné době zrealizovat.

Myslí si to třeba vedoucí partner společnosti Deloitte v Česku Josef Kotrba. „Vytvořit sdružení odběratelů elektřiny z nového bloku, jak se to stalo ve Finsku, je jinde v Evropě málo reálné. Za situace, kdy je tržní cena elektřiny takto nízko, se nereálným stává i Contract for Difference," uvedl Kotrba na konferenci.

Contract for Difference (CfD), tedy doplácení rozdílu mezi tržní a nezbytnou cenou pro zajištění návratnosti investice, zvolila Velká Británie v případě stavby elektrárny Hinkley Point C. Její rozhodnutí však naráží na kritiku, že takové řešení je příliš drahé. Nová britská vláda premiérky Theresy Mayové proto s potvrzením projektu váhá.

Rozhodující slovo bude mít vláda, která má rozhodnout o výběru obchodně investičního modelu pro nové dukovanské bloky na konci tohoto roku. Zatím se nejvíce hovořilo o modelu CfD, který však s ohledem na potíže britského projektu rychle ztrácí na oblibě.

Osud stárnoucí jaderné elektrárny Dukovany je na Třebíčsku citlivým tématem. Politici – včetně těchto regionálních kandidátů Babišova hnutí ANO – proto slibují voličům výstavbu nového bloku.Autor: David Tramba

Jak je ministerstvo průmyslu a obchodu s přípravou klíčového materiálu daleko? „V současné době shromažďujeme informace a data potřebná pro vypracování podkladů k možným obchodně-investičním modelům. Tyto podklady pak budou od října rozpracovány v pracovních skupinách Stálého výboru pro jadernou energetiku do alternativních modelů," uvedla mluvčí ministerstva Dita Havlíčková.

Stálý výbor by měl následně vybrat nejvhodnější variantu a doporučit ji vládě ke schválení. Nejdříve se tak může stát někdy na přelomu letošního a příštího roku. Na tipování, která varianta zvítězí, je podle Havlíčkové zatím brzy.

Výhoda pro Rusy a Korejce

Mezivládní dohoda může být výhodná pro ruský státem vlastněný holding Rosatom. Ten má s podobnými projekty nejvíce zkušeností a nečiní mu potíže velkou část nákladů profinancovat formou úvěru. Jeho hlavní konkurencí budou další státem vlastněné společnosti – korejský jaderný holding KEPCO, případně též čínský koncern China General Nuclear.

Tip, že v novém jaderném tendru budou mezi favority patřit Rusové a Korejci, v červnu zmínil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Pokud se firmy chtějí účastnit na dostavbě českých jaderných elektráren, bylo by žádoucí, aby umožnily českým společnostem účast na výstavbě elektráren ve třetích zemích. Tuto vůli vyjádřil Rosatom a do určité firmy KEPCO," řekl ministr.

Ruský Rosatom získává – i díky vládní podpoře a nabídce financování – jednu zakázku za druhou. V různé fázi rozpracovanosti má celkem 80 jaderných bloků, tedy mnohonásobně více než jeho konkurenti.Autor: Rosatom

S postupujícím časem se zdá, že šance Rosatomu vyhrát nový jaderný tendr v Česku rostou. Rusové jako první spustili letos v srpnu do zkušebního provozu reaktor třiapůlté generace s posílenými bezpečnostními prvky. Reaktory typu VVER jsou pro české strojaře a inženýry dobré známé, tuzemský průmysl by mohl zajistit až 70 procent hodnoty dodávek. V neprospěch Rusů hovoří naopak politické faktory.

Americký Westinghouse, považovaný za favorita v původním jaderném tendru, který ČEZ zrušil v dubnu 2014, naopak ztrácí. V jeho neprospěch hraje vlažný přístup k zapojení českých dodavatelů do stavby elektráren. Francouzská Areva se potácí v existenční krizi a její šance srážejí také potíže s dokončováním a spouštěním nově budovaných jaderných bloků v Evropě i v Číně.

Lze to stihnout za 12 let

Jaké výhody by maďarský model Česku přinesl? Atraktivní se zdá být možnost vyhnout se opakování veřejné soutěže. Ta minulá, kterou ČEZ spustil v srpnu 2009, trvala pět let a nakonec skončila krachem. Nyní by česká vláda mohla nového dodavatele vybrat jen na základě nabídnutých podmínek – tedy bez dodržování pravidel formálně náročné soutěže.

Rychlost, s jakou Maďaři postupují ve svém jaderném projektu, působí lákavě. Dodavatele vybrali v lednu 2014, stavět se začne v roce 2018 a v roce 2025 již mají být nové bloky elektrárny Paks v provozu. V českém prostředí se zatím hovoří o dokončení prvního nového bloku v Dukovanech až někdy okolo roku 2035, rychleji to prý stihnout nelze.