Svět startupů

Jak se dá vydělat na dietě bez lepku

30. červenec 2016 četba na 5 minut
Nový životní styl. Strava bez lepku.

Nový životní styl. Strava bez lepku.

Foto: Grafika Dotyk Byznys

Máte rádi těstoviny a přitom nechcete jíst lepek? Vyzkoušejte těstoviny vyrobené z cizrny. Můžete si také pořídit senzor, který zanalyzuje jídlo například ve vaší oblíbené restauraci.

Dieta bez lepku není nutností jen pro celiaky. V poslední době se stala pro mnoho zdravých lidí otázkou životního stylu. Velký vliv na to měla kniha světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče z roku 2013 Serve To Win. Inspiroval se jí i nejlepší český tenista Tomáš Berdych.

Bez lepku se cítíte lépe

Dánský výživový poradce Per Bastholt, jenž pracuje pro Berdycha, tvrdí, že mnoho lidí je na lepek citlivých a proto se bez jídla neobsahující lepek mohou cítit lépe. „Když nejíte lepek, dokážete rychleji zpracovávat cukry a energii z nich. Nejsem na lepek alergický, ale citlivý ano. Může rušit vaše trávení, váš spánek, stresovat tělo," prohlásil Bastholt.

Gluten Free na Američany zabírá

Vlnu zájmu o jídlo bez lepku využil i detroitský startup Banza. Zaklínadlo „Gluten Free" (bez lepku) ve Spojených státech výborně funguje. Lidé za potraviny bez lepku v USA utratí 5 miliard dolarů ročně.

5 mld. USD

Takový je odhad tržeb za potraviny bez lepku za rok 2015 v USA. V roce 2010 to bylo 2,6 miliardy dolarů. Zdroj: celiaccentral.org

Zakladatel Banzy Brian Rudolph může milovníky italských těstovin potěšit tím, že pasta z jeho firmy nezatěžuje metabolismus odbouráváním lepku. „Když lidé přemýšlejí o těstovinách, skoro vždy si myslí, sním toho přespříliš a cítím se hrozně," řekl startupista serveru time.com.

Názvy nemoci celiakie

Celiakální sprue, glutenová enteropatie, endemická sprue, primární malaabsorpční syndrom, choroba Geeova-Herterova, Heubner-Herterova nemoc, Duhringova nemoc.

Mouka z cizrny

Proto přišel s nápadem nevyrábět těstoviny z pšeničné mouky, ale z cizrny. Po deseti měsících zkoušení byly bezlepkové těstoviny na světě. Kromě toho, že neobsahují lepek, mají větší zastoupení vlákniny i proteinů. Ideální pro změnu životního stylu. A úspěch byl na americkém trhu zaručen.

Nejsem na lepek alergický, ale citlivý ano. Může narušit vaše trávení, váš spánek, stresovat tělo.

V roce 2014 pastu Banza dodávala firma do dvou obchodů, na konci roku 2015 to bylo už na 1700 místech. V červenci tohoto roku to je už 2945 míst, včetně řetězce s potravinami Fairway. Těstoviny bez lepku se pak staly v tomto řetězci, který ročně obslouží 14 milionů zákazníků, nejprodávanější značkou těstovin. Projekt navíc získal na konci roku 2015 ocenění v rámci soutěže Accelerate Michigan Innovation Contest, které bylo spojeno se šekem na půl milionu dolarů.

Jíst lépe to, co miluji

Brian s bratrem Scottem chtějí podobně vyrábět i pizzu a cereálie. „Lidé chtějí jíst lépe. Produkt Banza považujeme za dobrou náhradu jídla z tradiční mouky, které lidé milují," dodal mladý podnikatel z Chicaga. Složení mu dává za pravdu. Obsah vlákniny je v těstovinách z cizrny čtyřnásobný, dvojnásobný je pak obsah bílkovin a cukrů obsahuje téměř o polovinu méně než tradiční těstoviny.

Když lidé přemýšlejí o těstovinách, skoro vždy si myslí, sním toho přespříliš a cítím se hrozně.

„Jím těstoviny každý den. Vlastním továrnu na těstoviny. Vyrábím je v Itálii. A chutnají mi těstoviny z cizrny? Ano, věřím tomuto produktu," nechal se slyšet profesionální kuchař Joe Bastianich, který dělá porotce v reality soutěžích Masterchef a Restaurant Startup. Banza se mu zalíbila natolik, že do ní vstoupil jako investor a stal se partnerem firmy.

1 %

Tolik je v americké populaci lidí s celiakií. Jedinou formou léčby je přísná bezlepková dieta. Zdroj: celiaccentral.org

Zanalyzuje jídlo

Že se lidé stále více zajímají o to, co vlastně jedí, svědčí i další startup. Firma 6SensorLabs prodává senzor na lepek. Užitečný je zejména pro lidi, kteří skutečně celiakií nebo alergií na lepek trpí. „Doufám, že lidé (s celiakií) budou moci jíst bez obav v restauracích, aniž by se jim udělalo špatně," řekla časopisu Time Shireen Yatesová, zakladatelka firmy 6SensorLabs.

Nima, zanalyzuje vaše jídlo

Senzor Nima dokáže do dvou minut zanalyzovat jakékoliv jídlo nebo nápoj. To vše za cenu 199 dolarů. Do budoucna by měl kapesní tester umět zjistit i jiné alergeny v jídle, než je lepek. Například stopy arašídů nebo mléčných výrobků.

Doufám, že lidé budou moci jíst bez obav v restauracích, aniž by se jim udělalo špatně.