Americký stát Kalifornie sesadil Francii z pozice šesté největší ekonomiky světa. I když západoamerická země je součástí Spojených států amerických a přispívá tak do agregovaných statistik největší ekonomiky světa, když se na ní podíváme jako na samostatný stát, její výkony jsou až zarážející.

Před Francií

Hrubý domácí produkt (HDP) nejlidnatějšího amerického státu loni posílil o 4,1 procenta na 2,46 bilionu amerických dolarů, vyplývá z aktuálních červnových statistik tamního „ministerstva financí". Francie přitom loni vygenerovala v přepočtu 2,42 bilionu dolarů a v žebříčku největších ekonomik by ji tak mělo patřit sedmé místo. Na osmé pozici je pak Indie s 2,1 biliony dolarů, uvádí statistiky Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Hrubý domácí produkt nejlidnatějšího amerického státu loni posílil o 4,1 procenta

„Je to výsledek jednak dobrého růstu samotné Kalifornie a také kurzu dolaru proti ostatním měnám," uvedla pro agenturu Bloomberg hlavního ekonomka tamního finančního resortu Irena Asmundsonová. Stát s téměř 40 miliony obyvateli je domovem pro filmový průmysl (Hollywood) a také pro světové technologické velikány i startupy (Silicon Valley).

„Zpracovatelský průmysl a zemědělství se také dařilo dobře i přes obrovská sucha," cituje Asmundsonovu pro změnu agentura Reuters. V oblasti zemědělství se Kalifornii v posledních letech daří například v produkci vín.

Ze schodků do plusu

Kalifornie přitom ještě před pěti lety vykazovala doslova fiskální zmatek, když se trvale pohybovala v rozpočtovém schodku. Tomu je teď konec. Od nástupu nového guvernéra Jerryho Browna se ale vše začalo měnit k lepšímu a rozpočet se dostal do přebytku. K tomu přispěly i již zmíněné technologické firmy v čele s Facebookem, Alphabetem (chcete-li Googlem) nebo Applem.

Růst IT gigantů i menších startupů stojí také za tím, že tento sluncem zalitý stát měl největší hlad po pracovní síle. V rámci Spojených států loni vytvořil nejvíce pracovních pozic.

V oblasti zemědělství se Kalifornii v posledních letech daří například v produkci vín.

V porovnání s ceými Spojenými státy Kalifornie loni vykázala téměř dojnásobný růst ekonomiky. Ekonomika USA totiž loni meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Stále se jednalo o znatelnější růst než v případě Francie, která loni posílila "jen" o 1,3 procenta, viz následující graf.

Vývoj francouzského HDP

Meziroční čtvrtletní údaje za poslední 3 roky, v procentech.

Nepružná Francie

Země galského kohouta je navíc svázána rozpočtovými schodky a nepružným trhem práce, což ji vyčítá i Evropská komise.

Prezident Francois Hollande by tuto situaci rád změnil, ale návrh nového zákoníku práce naráží na silné odbory, které v zemi již od března pořádají četné stávky.