Obyvatelé severní a střední Moravy se těší obrovským výsadám. Alespoň statisticky. Největší pojišťovna v zemi jim posílá největší balík peněz na léčení. Každý pojištěnec spotřebuje téměř 27 tisíc korun ročně. To je o šestinu víc, než kolik dostane průměrný obyvatel jižních Čech. Členové správní rady se ale shodují, že se zdravotním stavem obyvatelstva výdaje nesouvisejí.

„Čísla mě docela překvapila, ale vysvětlení mám," reagovala senátorka a současně členka správní rady pojišťovny Alena Dernerová. „Za drahou péčí stojí řetězec Agel. Velkou část zdravotnických zařízení totiž v těchto dvou krajích ovládl. Nic jiného v tom nebude. Pokud by měl náklady zvedat smog, tak by museli stejně vysokou částku čerpat i lidé z Ústecka, což se neděje. Zdravotní stav obyvatelstva proto zřejmě roli nehraje," dodala Dernerová.

Podobně reagoval také poslanec za TOP 09 a člen správní rady Jiří Skalický. Také podle něj argumenty o chatrnějším zdraví pokulhávají. „To by možná platilo pro severní Moravu, rozhodně se tím ale nedá vysvětlit Olomoucký kraj," řekl. Pojišťovna podle něj zřejmě platí tamním poskytovatelům stejné péče daleko víc peněz, než je obvyklé jinde.

Zdravotnický expert Pavel Vepřek k tomu dodává, že u Olomoucka mohou být vyšší výdaje pojišťovny dány také strukturou tamního obyvatelstva a větší nezaměstnaností. „Je známo, že nezaměstnaní čerpají daleko víc péče než pracující. Mají zkrátka čas navštívit lékaře," nabízí další vysvětlení.

Reakce správní rady na statistiku ale popudily Jána Dudru, místopředsedu představenstva skupiny Agel. S jejich výroky nesouhlasí. Jiné vysvětlení ale nenabídl. „Na takovou otázku by bylo možné odpovědět pouze na základě analýzy dat, protože jde o komplikovanou záležitost. Já nemám relevantní data a nejsem připraven na to, abych vám na tuto otázku odpověděl," řekl.

Tím, za jakých podmínek mohou čerpat veřejné prostředky takzvané zdravotnické řetězce, se původně chtěla zabývat současná vláda. Důvodem bylo právě to, že řetězce prodražují péči. Nic podobného se ale nakonec nestalo.