Michelin oceňoval. Francie má 616 hvězdičkových restaurací

17. únor 2017 četba na 1 minutu
Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Vyznavači dobrého jídla a pití, ale i snobové mají nový cíl. Známý průvodce restauracemi rozdával ve Francii hvězdičky pro rok 2017. Letos se tříhvězdičkového ohodnocení dočkal jen jediný francouzský podnik, a to restaurant Le 1947 v Courchevelu (ve Francii je těchto nejvíce hodnocených podniků 27). Vítězný restaurant vznikl v roce 2008 a má zajímavou otevírací dobu, která kopíruje lyžařskou sezonu – od prosince do dubna.

Do dvouhvězdičkové kategorie se letos propracovala i jedna z restaurací známého kuchaře Gordona Ramsaye Pressoir d'Argent v Bordeaux. V kategorii dvou hvězdiček je v zemi galského kohouta nově už 86 podniků. Letos jich přibyl rovný tucet, přičemž nejvíc jich „vyhrála" Paříž, kde inspektoři Michelinu rozdali hned tři.

Menu za 12 tisíc

Největší koncentrace michelinských premiantů (jedna až tři hvězdy) najdete v alpské oblasti Courchevelu, odkud pochází i letošní jediný tříhvězdičkový restaurant.

FOTOGALERIE

Ilustrační foto. Ilustrační foto. Ilustační foto.

Posezení v podniku, který je zařazen do katalogu, nemusí vysát z peněženky majlant. Jak uvádí letošní přehled, v jednohvězdičkovém Auberge Tiegezh v Gueru dáte za polední jídlo jen 25 euro (asi 680 Kč). Nejdráže (za jedno jídlo) je naopak z letošních oceněných podniků právě v Le 1947. Pokud se budete chtít najíst právě tady, připravte si 450 euro (asi 12 200 Kč). Za tříchodové menu v pařížském Pavillonu Ledoyenu vydáte rovných 490 euro (kolem 13 300 Kč).

Letos se ale jenom nejásalo. Komisaři Michelinu odebrali hvězdičky hned 52 podnikům.