„Byl to pro mě do jisté míry nejhorší den v mém životě," řekl Cook v nedávném rozhovoru pro The Washington Post k jeho pětiletce v čele Applu, která doběhla 24. srpna.

„Steve byl nenahraditelný, byl originál... Myslím, že by bylo poněkud zrádné, kdybych se pokoušel o něco podobného," dodal k otázce, jaké to bylo zastoupit takovou ikonu.

Řada lidí z branže i široké veřejnosti si před pěti let kladla otázku, jak Tim Cook dokáže nahradit charismatického vizionáře, který Apple vytáhl na čelo technologických gigantů i celého odvětví.

Rozptýlené pochyby

O Cookových schopnostech v čele Applu převládaly spíše pochyby, přece jen Jobs byl jednou z největších ikon byznysu minulého století a i nadále jsou mu přisuzovány hlavní zásluhy na neuvěřitelném růstu společnosti od roku 2007, kdy byl představen iPhone, do současnosti.

A i když jsou investoři občas nervózní kvůli čtvrtletním výsledkům – podle nichž prodeje iPhonů i iPadů klesají, ani hodinky Apple Watch nejsou kdovíjakým trhákem –, zůstává Cook klidným, když se může opřít o rekordní tržby a zisky.

Jedním z objektivních hledisek hodnocení Cookova působení v čele Apple může být vývoj akcií této firmy na burze. Případně srovnání s konkurencí.

A i když je vidět, že výkony „jablečných" akcií jsou solidní, tak podle grafu serveru Statista se ukazuje, že konkurence je na tom o něco lépe. I přesto, že je hodnota akcií od Cookova nástupu více než dvojnásobná.

Srovnání vývoje akcií IT firem – Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon – a vývoje indexu Nasdaq Composite za posledních 5 letZdroj: Statista

Výkony gigantů jako Google (resp. nyní už jeho mateřské firmy Alphabet), Microsoft nebo Amazon přinesly výrazně lepší výsledky než Apple.

„A pokud si uvědomíme, že index Nasdaq Composite, který zahrnuje 2500 společností, za stejnou dobu také vzrostl od roku 2011 na dvojnásobek, tak Apple v podstatě jen držel krok s trhem, což pro firmu s takovými ambicemi, jaké má, není zrovna nijak zářný výsledek," dodává Felix Richter, datový novinář serveru Statista.

Schopný hospodář

Na druhou stranu další čísla ukazují, že Cook je velmi schopným manažerem, který je v čele Applu na svém místě.

Když Apple řídil Steve Jobs, firma měla hodnotu 310,4 miliardy dolarů, dnes je to více než dvojnásobek. S dalším technologickým obrem se přetahuje o pozici nejhodnotnější firmy světa.

Přetahovaná firem Apple a Google o pozici nejhodnotnější firmy světaZdroj: The Atlas.com

A tržby firmy během jeho působení narostly čtyřikrát. Jen za loňský rok činily 220 miliard dolarů (v přepočtu 5,5 bilionu korun), zisk přesáhl 47 miliard dolarů a v hotovosti drží přes 215 miliard dolarů.

Vývoj čtvrtletních tržeb a čistého zisku firmy AppleZdroj: Forbes, Statista

Firma také letos překročila miliardu v počtu prodaných iPhonů, které jsou ale podle mnoha názorů jistou „brzdou" firmy. Příjmy z prodejů těchto přístrojů totiž činí více než 60 procent celkových příjmů firmy.

„Jaký jiný produkt znáte – alespoň v oblasti elektrotechniky –, jehož potenciál je v tom, že v poměru k počtu uživatelů je to 1 : 1," opáčil v nedávném rozhovoru pro The Washington Post.

Sázka na AI a VR

Jak ale uvedla CNBC, teprve druhá Cookova pětiletka ukáže, čím bude definován jeho manažerský odkaz. „Neviděli jsme toho moc, co se týče inovací. Teprve to bude opravdu to, co budeme od Tima Cooka chtít v průběhu příštích pěti let vidět," řekl Gene Munster, analytik firmy Piper Jaffray.

Tim Cook k výročí své pětiletky poskytl i několik dalších rozhovorů. Dotazy se točily hlavně kolem údajné ztráty vize společnosti a očekávání, kdy přijde nějaký nový průlomový výrobek.

Cook ale na vše odpovídal v klidu a z chystaných novinek zmínil pouze vývoj umělé inteligence. Právě ta podle Cooka představuje dosud neobjevený potenciál.

Uvidíme tedy, co přinese tradiční hláška lídrů Applu, s níž přišel Jobs a Cook s ní pokračuje – „... a ještě tu máme jednu věc..."

VIDEO Kompilace „One more thing..." v podání Stevea Jobse

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube.com

Šance na to přijde 7. září, kdy se chystá Apple představit nový iPhone. Budou novým překvapením brýle a virtuální realita, nová příslušenství k iPhonu nebo něco kolem umělé inteligence? Uvidíme, nechme se překvapit.