K této reakci je přimělo pondělní vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k ukončení dotací pro obnovitelné zdroje energie. Reagují také na vyhrožování šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, která odmítá na příští rok vypsat podporu pro elektrárny, jež nezískají včas notifikaci od Evropské komise.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj upozornil, že v případě omezení nebo snížení podpory hrozí České republice soudní spory a mezinárodní arbitráže, které by stát téměř jistě prohrál. Peníze by tedy investorům musel vyplatit jednorázově a s navýšením o soudní výlohy. Rafaj připomněl spor o zdanění přídělu emisních povolenek, který stát prohrál a musel vracet energetickým firmám miliardy korun.

Pohroma pro banky i pověst Česka

Neuvážené zastavení podpory by mělo dopad na více než 28 tisíc vlastníků solárních elektráren, z nichž většinu tvoří domácnosti s několika málo panely na vlastní střeše. A nejen na ně. Postiženo by bylo třeba také 1778 vlastníků malých vodních elektráren a 551 bioplynových stanic.

Většina investorů by se v případě zastavení podpory ocitla v existenční krizi. „Dominový efekt by pak pokračoval v bankovním sektoru, který na projekty poskytl úvěry za desítky miliard korun a zaznamenal by značné finanční ztráty," upozornil Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů.

Počet a výkon elektráren v České republice

Autor: Operátor trhu OTE

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý varuje před ohrožením pověsti Česka v zahraničí. „Jakékoliv narušení současných očekávání investorů dlouhodobě negativně ovlivňuje ochotu soukromého sektoru financovat investice v energetice. To může ve finále poškodit pověst České republiky jako stabilní země s předvídatelným podnikatelským prostředím," uvedl Dlouhý.

Celý obor zelené energetiky nyní čeká na schválení (takzvanou notifikaci) podpory ze strany Evropské komise. Týká se to hlavně obnovitelných zdrojů, které zahájily provoz během let 2006 až 2012, a také tepláren s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla. Verdikt má být oznámen v nejbližších týdnech.

Dlouhé čekání na razítko z Bruselu

Evropská komise již před dvěma lety notifikovala podmínky podpory pro elektrárny uvedené do provozu v letech 2013 až 2015. Letos v srpnu komise odsouhlasila podporu pro malé vodní elektrárny a bioplynové stanice uváděné do provozu od ledna letošního roku.

Samotná Evropská komise přitom nepožaduje zastavit podporu pro „neprověřené" zdroje energie. Velmi podobný systém podpory zelené energetiky v Německu také bruselští úředníci schválili až zpětně, a to bez jakýchkoli výhrad.