Souboj o Bílý dům jde do finále. Ať už se však „vládcem" Oválné pracovny stane Hilary Clintonová, nebo Donald Trump, zařadí se mezi nejbohatší prezidenty americké historie.

Server 24/7 Wall St. se pokusil zmapovat čisté bohatství všech prezidentů USA od prvního George Washingtona až po současného Baracka Obamu. V přepočtu podle jejich čistého jmění – tedy majetku, příjmů i úspor – pak sestavil desítku nejbohatších.

Nejbohatší prezidenti USA

V desítce prezidentů-boháčů figuruje jediný žijící: Bill Clinton, manžel současné kandidátky. Pokud by Hillary byla zvolena, zařadí se také do Top 10, protože server započítává jejich společný majetek.

Majetek samotné bývalé ministryně zahraničí USA byl před dvěma lety odhadován na 14 milionů dolarů, přičemž od té doby vydělala další peníze především přednášením na různých akcích, podobně jako její manžel. Server 24/7 Wall St. nyní odhaduje čisté jmění manželů Clintonových na 75 milionů dolarů.

Právě bohatství Clintonových je trnem v oku a jednou z nejvíce kritizovaných věcí ze strany současného rivala v boji o Bílý dům Donalda Trumpa. „Na druhou stranu on sám nepodal daňové přiznání, takže jeho jmění lze těžko vyčíslit," upozorňuje server. A dodává, že různorodost Trumpových prohlášení šanci na přesnější vyčíslení jeho majetku ztěžuje. Podle 24/7 Wall St. bude Trumpovo čisté jmění v rozsahu mezi 2,9 až 10 miliardami dolarů.

První boháči: farmáři a otrokáři

Jak server podotýká, bohatství exprezidentů se často odvíjelo od výkonu americké ekonomiky tehdejší doby. Asi málokoho překvapí, že u prvních prezidentů na začátku 19. století tvořily většinu majetku hlavně nemovitosti a půda. Často se v jejich v držení objevují rozsáhlé plantáže, farmy i otroci.

Bohatství exprezidentů se často odvíjelo od výkonu americké ekonomiky tehdejší doby.

Jejich jmění bylo z velké části závislé na úrodě a obchodu s vypěstovanými plodinami. Pokud však byla úroda bídná – dokonce i několik let, pak se mohli snadno dostat do existenčních potíží.

Od půlky 19. století nastala nová éra „finanční historie" amerických prezidentů. Počínaje Millardem Fillmorem (1850–1853) měli exprezidenti za sebou právnickou kariéru. Málokdy však dokázali ze svých výdělků za práci pro veřejnost nahromadit větší jmění. „Třeba James Buchanan, Abraham Lincoln, Andrew Johnson nebo James Garfield měli v době, kdy zemřeli, velmi skromný majetek," podotýká server.

Průmyslová revoluce líhní zbohatlíků

V průběhu 20. století se změnila struktura amerického průmyslu, a to se projevilo i na bohatství exprezidentů. Zároveň tím bylo rozhodnuto, jací kandidáti vůbec dostanou šanci na hlavu státu kandidovat.

Například John F. Kennedy se o své jmění příliš nezasloužil. Pocházel totiž z rodiny ctižádostivého finančníka Josepha Kennedyho, který byl velmi úspěšným podnikatelem a investorem, díky čemuž nahromadil velké rodinné jmění.

Také mnoho dalších prezidentů – včetně Theodora Roosevelta, Franklina D. Roosevelta nebo obou Bushů (George H. W. i jeho syn George W., pozn. red.) – své jmění zdědilo. Naopak třeba Herbert Hoover vydělal miliony dolarů díky spoluvlastnictví řady těžařských firem.

Jak vznikal žebříček

Čisté jmění všech prezidentů je přepočítáno k cenám roku 2016. Vzhledem k tomu, že někteří z nich – hlavně začátkem 19. století – měli velký majetek, o který v průběhu let zase přišli, je bohatství přepočítáno k okamžiku jeho největší výše.
Jmění zahrnuje nemovitosti, odhadované životní úspory a zděděný majetek. Server zároveň započítal platy, příjmy z vydaných knih, vlastnická práva k různým společnostem, příjmy z rodinných pozemků a nemovitostí a další formy příjmů.

Složité výpočty

Jak podotýká server 24/7 Wall St., určit výši majetku nebylo vždy jednoduché. Snadnější paradoxně bylo spočítat čisté jmění prezidentů, kteří se dožili vysokého věku, protože většinou ho odkázali svým potomkům nebo převedli do trustů. Oproti tomu určit majetek třeba Johna F. Kennedyho, který zemřel ve 38 letech při atentátu v Dallasu, bylo obtížnější.

„Vycházeli jsme celkového majetku rodiny a na základě toho odhadli jeho výši na 1,1 miliardy dolarů," uvedl server. Podotýká však, že Kennedy zemřel dříve, než mohl rodinný majetek zdědit, takže část jeho bohatství nebyla zahrnuta. JFK se proto sice dostal do Top 10, ale nestal se největším boháčem, což by za jiných okolností zřejmě byl.

JAK ZÍSKALI SVÉ JMĚNÍ
1. George Washington Vlastnil rozsáhlé pozemky, o které se staralo více než 300 otroků. Jeho žena navíc zdědila velké bohatství po svém otci. Jako prezident si také vydělal více než kterýkoli další – jeho plat v roce 1789 dosahoval 2 % celkového amerického rozpočtu.
2. Thomas Jefferson Zdědil po otci půdu ve Virginii a také desítky otroků. Během svého politického působení si navíc velice slušně vydělal. Ke konci života se však potácel v dluzích.
3. Theodore Roosevelt Narodil se do prominentní rodiny a o peníze neměl nouzi. O většinu z nich však přišel kvůli svým pokusům o farmaření, dokonce se musel nechat zaměstnat. Jeho sídlo Sagamore Hill však patří mezi nejatraktivnější reality na Long Islandu.
4. Andrew Jackson Ačkoli působil jako prezident z lidu, byl jedním z nejbohatších prezidentů 19. století. Vlastnil řadu pozemků, dobře se oženil do bohaté rodiny a k dalším penězům přišel v armádě. Přesto se během svého života nesmírně zadlužil.
5. James Madison Patřily mu obrovské pozemky ve Virginii a slušně si vydělal i jako prezident. Kvůli finančnímu kolapsu své plantáže však na sklonku života v podstatě o všechno přišel.
6. Lyndon B. Johnson Když byl Lyndon Johnson malý, přišel jeho otec o všechny peníze. Navzdory tomu se Johnsonovi časem podařilo nastřádat velice slušný majetek. Vlastnil rozsáhlé pozemky v Texasu, rádiovou a televizní stanici, hospodářská zvířata či soukromé letadlo.
7. Herbert C. Hoover Byl sirotek, vychovával ho strýc, který pracoval jako lékař. Hoover se jako vystudovaný inženýr propracoval na vysoký post v těžařské společnosti, díky čemuž pohádkově zbohatl. Svůj prezidentský plat pak věnoval na charitu.
8. Franklin D. Roosevelt Část majetku zdědil a další část vyženil. Vlastnil řadu usedlostí ve státech Georgia, Maine a New York. V roce 1919 se však dostal do finančních problémů, pomocnou ruku mu tehdy podala matka.
9. Bill Clinton Pochází ze skromných poměrů a ani za svého působení v prezidentském úřadu nijak extra nezbohatl. Nejvíce peněz si vydělal až poté, co funkci předal Georgi W. Bushovi. Je skvěle placeným spisovatelem a řečníkem. Jen za knihu Můj život inkasoval 15 milionů USD. Velmi slušně vydělává i jeho manželka Hillary.
10. John F. Kennedy Jeho otec Joseph Kennedy byl jedním z nejbohatších lidí v Americe. Byl mimo jiné také prvním předsedou americké Komise pro cenné papíry a burzu. Prezidentova žena Jacqueline byla dědičkou ropného impéria. Téměř veškeré příjmy a majetek JFK pocházely ze svěřeneckého fondu sdíleného s dalšími členy rodiny.