Dramatická korekce trhu na začátku roku vedla k tomu, že investoři do budoucna nehledí optimisticky, pokud jde o globální růstové vyhlídky, a zpochybňují schopnost čínských úřadů zvládnout transformaci hospodářství. V současné situaci proto, ve spojení s přibývajícími strukturálními problémy, není snadné alokovat investice.

"V pozdní fázi cyklu je vždy těžké se zorientovat. Jsem přesvědčen, že letošní rok je a bude rokem ochrany kapitálu spíše než jeho zhodnocení," tvrdí Amit Lodha, portfoliomanažer Global Focus Fund společnosti Fidelity International.

"Pole mého názoru makroekonomickou situaci v roce 2016 nejvíce ovlivní čtyři faktory – americký dolar, Fed, ropa a vývoj v Číně," dodal Lodha

1. riziko: Americký dolar a Fed

Šéfka americké centrální banky Janet Yellenová dala jasně najevo, že Fed úrokové sazby zvyšovat nebude, dokud se ekonomika skutečně nerozehřeje. Pokud jde o názory a kroky banky, měnové trhy reagují spíše volatilněji, než bývá zvykem.

"Zdá se, že (především slovní) intervence ve prospěch amerického dolaru trvající v podstatě tři roky se nyní chýlí ke konci. Fed zřejmě letos zvýší sazby maximálně dvakrát, ne čtyřikrát, jak zamýšlel na začátku roku," říká Lodha.

Díky slabšímu dolaru zaznamenaly rozvíjející se trhy jedno z nejlepších čtvrtletí za poslední tři roky. "Nejlepší výsledky v prvním čtvrtletí 2016 zaznamenaly drahé kovy a ocel, kterým se loni vůbec nedařilo, loňským hvězdám – biotechnologickým firmám a růstovým akciím – se letos naopak nedaří," doplňuje manažer.

"Se změnou trendu vývoje hodnoty amerického dolaru pravděpodobně dojde k obratu trendu i v některé z uvedených oblastí."

2. riziko: Ropa

Podle analytiků z Fidelity International klesá v USA těžba z břidlic a trh se pravděpodobně ustálí v druhé polovině roku 2016 či v první polovině roku 2017. To zřejmě ovlivní ceny ropy, které se budou pohybovat na úrovni 50–60 USD za barel, možná i vyšší.

"Část zmíněných očekávání se v cenách ropy odráží již nyní, když vzrostly téměř na dvojnásobek oproti svému minimu pod 30 USD za barel. Nicméně ceny mají potenciál dále růst, k čemuž mohou přispět slabý americký dolar a zahřívající se americká ekonomika," vysvětluje Amit Lodha.

Graf: Vývoj ceny ropy Brent (v USD)

3. riziko: Čína

Čína v roce 2015 přistoupila ke značnému uvolňování měnové politiky a podle Fidelity International se její opatření konečně začínají promítat do ekonomiky. Index nákupních manažerů se zvýšil a několik oceláren a cementáren hlásí po dvou letech nárůst produkce.

"Trhy se vývoje v Číně obávají méně než před třemi měsíci. Čínská ekonomika ale stále není z relativně nejhoršího venku, a tak stále čekáme na signály dalších reforem, které se zaměří na problémy v oblasti nesplácených úvěrů," uzavírá Lodha.

Graf: Vývoj čínského HDP (v %)

Článek původně vyšel na Investičním webu, byl redakčně krácen a upraven.

user

redakce Dotyk

Přihlášení

Rádi bychom znali důvod proč se nechcete přihlásit.