Jak uspořit peníze a neutratit vše z pravidelných příjmů? Rada je jednoduchá, byť ji mnozí lidé nedodržují: plať nejdříve sobě, a pak ostatním. Pokud máte spořicí účet, převeďte si na něj (nebo jinam bokem) předem stanovenou sumu, a na tyto peníze nesahejte. Je také užitečné nemít k tomuto účtu platební kartu, abyste nepodlehli pokušení peníze ve slabší chvilce utratit.

Clasonova rada

Každopádně heslo „Pay yourself first" vzniklo ve Spojených státech. Ve dvacátých letech minulého století je publikoval podnikatel George Samuel Clason, který měl v Denveru v americkém státě Colorado firmu na vydávání map Clason Map Company. Jako první například vydával silniční atlas Spojených států a Kanady.

V roce 1926 začal publikovat také letáky o finančním úspěchu. Byly inspirovány finanční moudrostí starověkého Babylonu. Jedním z tipů, jak ušetřit, byla zmíněná rada: dávat si pro sebe nějaké peníze stranou, než se všechny rozkutálí.

Clason svou finanční poučku postavil na příběhu, ve kterém se dva staří přátelé podivují nad tím, kolik peněz za svůj život vydělali, ale nic si nenaspořili.

Clason svou finanční poučku postavil na příběhu, ve kterém se dva staří přátelé podivují nad tím, kolik peněz za svůj život vydělali, ale nic si nenaspořili.

Radu, jak nahromadit bohatství, hledali u přítele Arkada, který byl znám jako nejbohatší muž Babylonu. Přes své bohatství byl štědrý a dával peníze chudým. Jeho tajemství spočívalo v prostém faktu, že desetinu z toho, co vydělal, dával bokem, respektive investoval.

A to byla také nejdůležitější Clasonova rada. K těm dalším patřilo například investovat raději do vlastního bydlení, než „vyhodit" peníze za placení nájmu.

Vydavatelství krizi neustálo

Clasonův byznys s vydáváním atlasů a map nepřežil období velké hospodářské krize ve Spojených státech, připomněl server Quartz. Ještě před vlastním krachem však stačil bývalý voják Clason vydat vlastním nákladem v roce 1930 knihu Nejbohatší muž v Babylonu (The Richest Man in Babylon). Této „bible osobních financí" se nakonec prodaly více než tři miliony výtisků a byla přeložena do 26 jazyků. Česky vyšla v roce 1995.

„Tajemství osobního finančního úspěchu tkví v tom, že uvěříte a praktikujete tento axiom: část všeho, co vyděláte, si necháváte stranou," řekl Clason pro Denver Post v roce 1952, pět let před svou smrtí. „Naučte se žít za méně, než kolik vyděláte a ušetřete si něco pro sebe."

Zdánlivě elementární rada, kterou však většina lidí není ochotna nebo schopna naplnit. Se začátkem nového roku je příležitost na této jednoduché finanční poučce zapracovat, zejména pokud jste to s utrácením na konci roku 2016 přehnali.