Operu v Sydney, kterou ročně navštíví přes 8 milionů turistů, čeká od příštího roku největší renovace, jakou kdy ve své 43leté historii pamatuje. Austrálie ve čtvrtek představila plán za 202 milionů australských dolarů (v přepočtu zhruba 3,7 miliardy korun), který má v příštích čtyřech letech mimo jiné zlepšit akustické podmínky uvnitř velkolepé opery.

„Opera v Sydney je symbolem moderní Austrálie," citovala agentura Reuters Troya Granta, vicepremiéra australského spolkového státu Nový Jižní Wales, kam světoznámá budova teritoriálně patří. Opera v Sydney je sice díky své architektonické neotřelosti od 29. června 2007 zapsána na seznamu Světového dědictví pod hlavičkou UNESCO, muzikanti a účinkující si ale permanentně stěžují na její špatnou akustiku.

Zaměřeno na zvuk

Rekonstrukce by se tak měla zaměřit hlavně na nabídnutí lepšího zvukového prožitku, stranou ale nezůstane například ani přeměna nevyužitých kancelářských prostor v interiérech opery, které by se měly přeměnit na rodinné Centrum kreativního učení. Návštěvníci pak budou moci parkovat ve vylepšených podzemních garážích a usnadní se jim odtud přístup do budovy. Opera pak bude nově vybavena i technologickými novinkami například v podobě velkých plazmových obrazovek rozmístěných v jejích útrobách a podobně.

Renovace podle agentury Reuters započne příští rok a měla by trvat dva až tři roky.

Prostranství před hlavním vchodem Opery v SydneyAutor: Shutterstock

Největší akce v historii

„Jako strážců tohoto neobyčejného místa je naší zodpovědností je udržet a renovovat pro všechny Australany," dodal Grant. Ten zároveň přislíbil, že rekonstrukce operní budovy se nedotkne specifického vzhledu plachetnice, který Opeře v Sydney vtiskl již v roce 1956 dánský architekt Jørn Utzon. Otevření se budova dočkala až v roce 1973.

„Opravdu oslavujeme důležitý milník v dosavadním životě této budovy. Jde o největší kapitálové investice od té doby, co Opera byla v roce 1973 otevřena, co se zde rozezněly první tóny," neskrýval své nadšení ředitel kulturní památky Louise Herron.

Opera v Sydney sice je na seznamu světového dědictví UNESCO, ve světě jsou ale i dalěí opery, ze kterých opravdu přechází zrak. Podívejte se na výběr deseti nejzajímavějších.