Izraelská navigační aplikace Waze vám pomáhá s tím, dostat se vozem na správné místo v nejkratším čase, informuje vás o policejních hlídkách, radarech, silničních uzávěrkách nebo i o výmolech na silnici. Jejím zlatem jsou samotní uživatelé, kteří jsou tvůrci těchto užitečných informací, které sami zadávají do systému. Waze se stal natolik oblíbenou aplikací, že tento startup před třemi lety koupil Google za 1,1 miliardu dolarů a částečně ji integroval do svých Google Maps.

Nyní Waze přichází s novinkou, která s vaší navigací má pramálo společného, mohl by vyřešit ale jeden palčivý problém - zapomínání dětí či vašich domácích mazlíčků ve voze. "Waze představil novou funkci "child reminder" (volně přeloženo "připomínku dítěte", pozn. redakce), která se zobrazí na displeji, když dosáhnete cílové destinace," uvedl americký server The Verge.

Otravná, či užitečná?

Zapomínání živých tvorů, ať už dětí či zvířat, ve voze je reálný problém. A závažný se stává zejména v letních měsících, kde se uzavřený vůz rozpálí do teplot, kterým člověk při dlouhodobějším působením podlehne. Nebo naopak v třeskutých zimách. Jen ve Spojených státech letos takto zemřelo již 24 dětí, mezi lety 1998 a 2009 jich pak v průměru zemřelo 37. Podobně je na tom i Belgie či Francie, kde na přehřátí v důsledku zapomnětlivosti rodičů umírá 27 dětí ročně, informuje britská televize BBC. V Česku jsou tyto případy ojedinělé, ale dějí se taktéž.

Užitečné aplikace, které vám zpříjemní řízení

Google Maps

Waze

AutoMate

Best Parking

CamOnRoad

V aplikaci Waze se novinka objevila zatím jen v betaverzi a je na uživateli, zda si tuto notifikaci zapne, či nikoliv. Je tedy otázkou, zda-li ji bude mít aktivovanou zrovna ten, komu se podobná věc může stát. I když si myslíme, že není možné, aby se nám taková věc stala, staí chvilka nepozornosti či roztržitosti, a neštěstí je na světě.

"Promiňte, ale vůbec nechápu, jak někdo může udělat takovouto chybu. Je to debilita zcela na jiné úrovni," reagoval například na Facebooku na novinku Wazu uživatel se jménem Giles Goodmann. Někoho tedy může tato notifikace přímo iritovat.

S notifikacemi opatrně

V posledních letech s růstem počtu aplikací, které si instalujeme do svých mobilních telefonů, roste i počet notifikací, které se objevují na displeji našeho smartphonu. Některé jsou až nepříjemně otravné. A z průzkumů je jasně patrné, že většina lidí si aplikace odinstalovává kvůli přemíře neužitečných notifikací, viz následující graf.

7 nejčastějších důvodů, proč lidé odinstalovávají aplikaceAutor: Babich.biz

Není to zrovna příklad nové "featury" Wazu, jde spíše o upozornění na novinky aplikace či věci, které by vás mohly zajímat. Ale ve finále nezajímají. "Ne, Tindre, když jsem na rande tak nechci vědět, že mé šance na propojení s vhodným protějškem jsou nyní 3x vyšší. Ale díky, teď budu potřebovat najít někoho jiného na rande," vtipně glosovala blogerka a specialistka na sociální sítě Andreea Stefanová.

S jakýmikoliv upozorněními tedy opatrně. Tento problém bude pro vývojáře "appek" palčivý, dokud se algoritmy umělé inteligence nerozvinou natolik, aby dané aplikace věděly, kdy a o čem je vhodné informovat v závislosti na našich aktuálních aktivitách.