1. Budoucnost je v rukou bank

Jan Světlík má štěstí, že manažeři velkých českých bank jsou v případě Vítkovic velmi tolerantní. Bankéři v podobných situacích volí mezi rychlým bankrotem (a tedy záchranou části peněz dříve, než se situace dále zhorší) a odkládáním problému za pomoci odložených splátek a prodlužování splatnosti úvěrů.

V případě Vítkovic se banky evidentně rozhodly pro druhou variantu. Výjimkou je Raiffeisenbank, která v červnu svou 800milionovou pohledávku pod cenou odprodala. Nedávné ostré vyjádření Komerční banky na adresu Vítkovic (Dotyk.cz o něm informoval zde) je prý pouze krátkodobým vzplanutím emocí, které se rychle uklidní.

2. Redukovat a propouštět

Holding Vítkovice bude nutné zeštíhlet, aby přežil. Do budoucna není možné, aby ziskové obory podnikání dotovaly ty neperspektivní. Ztrátové divize, jako jsou Vítkovice Power Engineering (VPE), bude zapotřebí prodat, nebo zavřít.

Stejně tak by měl přijít na řadu i odprodej některých vedlejších aktivit, aby Vítkovice získaly prostředky na splacení části bankovních úvěrů. Jako nevyhnutelné se jeví také propuštění části z 5600 zaměstnanců skupiny.

3. Ruce pryč od staveb na klíč

Vítkovice přecenily své síly, když se vrhly do byznysu s dodávkou energetických a průmyslových staveb „na klíč". Jedná se o kapitálově náročný – a současně nevděčný – obor podnikání. Prakticky na každé velké zakázce se objeví nějaké chyby, nedodělky či zpoždění termínu. Generální dodavatel za takové nedostatky musí zákazníkovi platit.

Příkladem nezvládnuté zakázky může být výstavba uhelné elektrárny Yunus Emre v Turecku, kde se VPE ujalo role generálního dodavatele. Elektrárna nemá kvalitu požadovanou zákazníkem a Vítkovice se nejspíš nevyhnou finančnímu postihu.

4. Světlíkovi chybí oponent

Ostravská strojírenská skupina viditelně doplácí na to, že o všem důležitém rozhoduje jeden jediný muž. Jan Světlík je nejen majoritním vlastníkem, ale také předsedou představenstva a do letošního června navíc i generálním ředitelem Vítkovic.

Jeden šéf, který rozhoduje o všem, bývá přínosem pro menší firmy, ale u velkých koncernů s obratem přes 10 miliard korun je taková koncentrace moci do rukou jednoho člověka zpravidla nevýhodou. Vítkovicím by prospělo kolektivní rozhodování více osob, které se navzájem podpoří v dobrých nápadech a „odfiltrují" ty špatné.

5. Rozhodnutí padne do Vánoc

Je evidentní, že strojírenský holding Vítkovice není v dobré finanční kondici. Pravda je přitom někde uprostřed mezi růžovým pohledem Světlíkova managementu a temnými vizemi, které šíří skupina KKCG a další Světlíkovi soupeři.

Klíčová jednání a rozhodnutí o budoucnosti Vítkovic se pravděpodobně odehrají během podzimu. Do Vánoc by tak mělo být jasné, zda tato strojírenská skupina přežije, nebo skončí celá v insolvenci.