Lepší výhled ven, vyšší bezpečnost (tedy alespoň pocitově, což pramení z karoserie nateklejších proporcí), snadnější nastupování a větší vnitřní prostor, to jsou obecně nejčastější pronákupní argumenty všech, co se pídí po některém modelu z nabídky SUV.

A protože „esúvéčka" dnes často volí i lidé, kteří by dříve sáhli po kombíku, zkoumali jsme, která z aktuálně dostupných SUV jsou nejvelkorysejší z pohledu objemu zavazadlového prostoru. Vozy s největším kufrem najdete v níže uvedeném přehledu.

Žebříček vychází výhradně z údajů samotných výrobců a jako zásadní údaj bere základní objem kufru. Pro úplnost však uvádíme i maximální přepravní kapacitu, která vznikne po sklopení opěradel druhé řady sedadel (respektive i třetí řady, pokud je v daném modelu k dispozici).

Dobré je ovšem hned na úvod vědět, že kategorie SUV neznamená nejvyšší hodnoty zavazadlového prostoru absolutně, neboť leckteré kombi či MPV – klidně podstatně menších rozměrů karoserie – pojme za poslední řadou sedadel více litrů nákladu.

Stejně tak může být užitečná informace, že vás až na výjimky mohou litry za druhou, respektive za třetí řadou sedadel přijít ve srovnání s modely tradičnějších kategorií pořádně draho, neboť jde převážně o vozy s cenovkou startující za jedním milionem českých korun.

10. Hyundai Grand Santa Fe

Základní objem: 634 litrů
Maximální objem: 1842 litrů
Cena od: 1 179 990 Kč

Sedmimístný Hyundai je příznačný vůní Ameriky, která se nese hlavně interiérem, ale týká se vlastně i samotného jízdního projevu. V nabídce bezmála pětimetrového SUV, najdeme jedinou variantu výbavy, poháněnou výhradně turbodieselem 2.2 CRDi o výkonu 200 koní (147 kW) spojeném s šestistupňovým automatem a pohonem obou náprav.

Třebaže cena startující na hranici 1,18 milionu korun nepatří do říše snů, dá se poměr pořizovací ceny, základní výbavy a užitné hodnoty považovat za rozumný. Grand Santa Fe po loňské modernizaci totiž vypadá jako opravdu velký a robustní kus auta s prostorným interiérem a bohatou výbavou.

9. Jaguar F-Pace

Základní objem: 650 litrů
Maximální objem: 1740 litrů
Cena od: 1 189 188 Kč

Jaguar F-Pace má podobnou základní cenu jako Grand Santa Fe, narozdíl od něj jde ale o výhradně pětimístné SUV. V základním provedení jej pohání dvoulitrový čtyřválcový turbodiesel s maximálním výkonem 180 koní (132 kW), který prostřednictvím šestistupňové manuální skříně roztáčí pouze kola zadní nápravy. Tahle britská kočka do terénu beztak ani prvoplánově nemíří, naopak se jedná o aktuálně jedno z vůbec „nejjezdivějších" SUV do asfaltových rájů.

K dispozici jsou i jiné motorizace, ty silnější reprezentují šestiválce spalující benzin i naftu. Vrcholná verze S nabízí výkon 380 koní (279 kW) a schopnost akcelerace z klidu na stovku za 5,5 sekundy. Tato verze však vychází minimálně na 2,1 milionu korun.

8. BMW X5

Základní objem: 650 litrů
Maximální objem: 1870 litrů
Cena od: 1 457 300 Kč

BMW X5 je jedním z nosných modelů portfolia německé značky. Mezi velkými SUV patří X5 k těm nejlépe jezdícím automobilům, potěší také praktičností. Zajímavostí je dělené víko zavazadlového prostoru.

Nejde ale zrovna o levné zboží. Nejlevnější varianta – jediná s pohonem zadní nápravy – má pod kapotou dvakrát přeplňovaný naftový čtyřválec o výkonu 231 koní (170 kW) a stojí nejméně 1,46 milionu korun. Šestiválcové verze xDrive30d a xDrive40d s třílitrovou pohonnou jednotkou a pohonem všech kol již v základu však začínají na 1,65 milionech.

7. Škoda Kodiaq

Základní objem: 650 litrů
Maximální objem: 2065 litrů
Cena od: 677 900 Kč

Nejnovější přírůstek do mladoboleslavské stáje přijel v loňském roce na prodloužené verzi koncernové platformy MQB. Nové SUV, které může být vybaveno třemi řadami sedadel, dokáže velikostí zavazadlového prostoru konkurovat větším autům. Zajímavostí také je, že po sklopení sedadel "jen" 4,7 metru dlouhý Kodiaq nabídne jen o deset litrů menší kapacitu než SUV s největším kufrem na českém trhu.

Zároveň je potřeba dodat, že auto má posuvná zadní sedadla. Pokud je jejich poloha co nejblíž řidiči, zavazadlový prostor v pětimístné konfiguraci nabídne až 720 litrů.

Současně jde o nejlevnější model žebříčku. Dokonce i nejsilnější naftová verze s pohonem všech kol a sedmistupňovým automatem startuje pod hranicí milionu korun.

6. Kia Sorento

Základní objem: 660 litrů
Maximální objem: 1732 litrů
Cena od: 1 009 980 Kč

Nejluxusnější korejské SUV vyráběné v Severní Americe se na našem trhu nabízí výhradně s motorem 2.2 CRDi o výkonu 200 koní (147 kW), čímž prozrazuje také svojí technickou příbuznost s modelem Hyundai Grand Santa Fe.

V případě Sorenta mohou zájemco vybírat z trojice výbavových stupňů, volit lze také mezi šestistupňovou manuální a automatickou převodovkou se stejným počtem převodových poměrů. Standardem je pohon všech kol. Uvnitř jde o velice prostorný vůz, u něhož kvalita použitých materiálů a jejich zpracování už dávno není na špatné úrovni.

5. Mercedes-Benz GLS

Základní objem: 680 litrů
Maximální objem: 2300 litrů
Cena od: 1 886 390 Kč

Velká SUV od Mercedesu mají dlouhou tradici - stejně jako automobilka samotná. Na vrcholu se aktuálně nachází doslova mamutí třída GLS, ještě donedávna známá jako třída GL. Jako jeden z mála vozů našeho přehledu se přitom nebojí ani skutečného terénu. Už ve standardu je vyspělý systém pohonu všech kol a devítistupňová automatická převodovka, nechybí ani vzduchové odpružení, jakož i celá řada dalších asistenčních systémů.

Stuttgartská hvězda si za tuhle stálici nabídky ale nechá již tradičně pořádně zaplatit. Základní verze s třílitrovým šestiválcem je přitom v současnosti jedinou naftovou alternativou. Na opačném konci nabídky pak Mercedes pro nejnáročnější nabízí motorizaci 63 AMG s dvakrát přeplňovaným benzinovým osmiválcem o výkonu 585 koní (430 kW), který 2580 kilogramů vážícího mamuta dokáže rozhýbat z klidu na stokilometrovou rychlost za 4,6 sekundy.

4. Mercedes-Benz GLE

Základní objem: 690 litrů
Maximální objem: 2010 litrů
Cena od: 1 471 360 Kč

Menší bratr GLS sice po sklopení sedadel nabídne podstatně méně prostoru pro náklad, v základu však překvapivě disponuje nepatrně větším kufrem. Konkurent pro BMW X5, který se jako třída M (respektive model ML) proslavil například v prvním dílu filmového snímku Jurský park, umí být na menším půdorysu praktičtějším vozem na každodenní popojíždění i cestování. Výhodou je i širší nabídka motorizací.

Základ je reprezentován známým naftovým čtyřválcem (250 d), který z objemu 2,1 litru doluje s pomocí dvojice turbodmychadel 204 koní (150 kW) - a pohání jen zadní kola. Oblíbená je také varianta 350 d 4 Matic osazená třílitrovým šestiválcem a pohonem obou náprav. Její cena startuje na částce 1 645 600 Kč.

Pro zájemce o rychlé svezení jsou k dispozici verze AMG.

3. Volvo XC90

Základní objem: 705 litrů
Maximální objem: 1868 litrů
Cena od: 1 349 800 Kč

Luxusní, za příplatek i sedmimístné SUV ze Skandinávie je poháněno výhradně čtyřválcovými motory. Jejich papírové parametry přitom odpovídají větším agregátům. Mezi hlavní přednosti XC90 však patří spíše zdařilý design, nádherný a prostorný interiér, moderní výbava a v neposlední řadě také armáda bezpečnostních systémů.

Auto je také překvapivě schopné v zatáčkovitých sekcích – zejména na hladkém povrchu. A také poměr ceny a výbavy ve srovnání s konkurenčními SUV od prémiových značek není špatný. Asi nejvhodnější motorizaci představuje varianta D5 AWD Drive-E, která poskytuje 235 koní (173 kW), a spojena je s osmistupňovým automatem a pohonem všch kol. Cena startuje na 1 449 800 Kč.

2. Jeep Grand Cherokee

Základní objem: 782 litrů
Maximální objem: 1554 litrů
Cena od: 1 279 600 Kč

Americká ikona, která pod taktovkou koncernu Fiat Chrysler Automobiles láká evropské zájemce na neotřelou kombinaci třílitrového italského naftového motoru od VM Motori, pohonu všech kol, německé převodovky s osmi rychlostmi a poslední generaci informačního systému s centrální dotykovou obrazovkou. A také na schopnosti v terénu.

Sympatické je, že Jeep i u nás k velkému SUV nabízí také benzinové agregáty reprezentované šestiválcem s objemem 3,6 litru (o výkonu 210 kW/286 k) a zejména osmiválci HEMI s objemy 5,7 litru (259 kW/352 k) a 6,4 litru (344 kW/468 k).

Nejvýkonnější verze však stojí už 2 186 700 korun.

1. Audi Q7

Základní objem: 890 litrů
Maximální objem: 2075 litrů
Cena od: 1 604 900 Kč

Vítěz našeho žebříčku nabízí v základní konfiguraci 890 litrů zavazadlového prostoru v pětimístném uspořádání. Q7 je velké auto, ale neřídí se tak. Nejvyšší Audi současnosti se totiž chová spíše jako velké schopné kombi než mnohdy nemotorná SUV. Potěší také prostorným a hezkým interiérem s řadou chytrých vychytávek.

Nejtradičnější je kombinace se šestiválcovým třílitrovým turbodieselem o výkonu 218 či 272 koní (160 a 200 kW), osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Pro fandy technických fines a svižnějšího svezení je v nabídce novinka jménem SQ7 TDI, která dělá radost přeplňovaným osmiválcovým turbodieselem se dvěma turby a elektricky poháněným kompresorem napájeným ze 48voltové elektrické soustavy. Takto vyzbrojený kolos se základní cenou přesahující 2,5 milionu sprintuje na stovku za 4,8 sekundy a díky 900 Nm točivého momentu nabízí pružnost rovnající se o tunu lehčím sportovním automobilům.