Když se na Fusion.net objevil článek na téma, proč je Tim Cook génius, kterého Apple potřebuje, tak v něm jeho autor Felix Salmon došel k závěru, že Tim Cook není Steve Jobs.

PODÍVEJTE SE, JAK ŠEL ČAS S iPHONEM

Nový iPhone? Žádná revoluce

Ale také – protože ho psal ještě před uvedením sedmého iPhone – že to bude stejné jako vždy. Objeví se záplava námitek, že nový telefon je evoluční, nikoliv revoluční.

Měl pravdu. iPhone 7 revoluční není, stejně jako revoluční stále nejsou ani novější hodinky od Applu. Dělat revoluci je těžké, zejména pokud svět očekává, že ji uděláte aspoň dvakrát ročně. Nebo aspoň jednou ročně.

Navíc, revoluce v podobě změny světa uvedením jednoho telefonu (toho prvního iPhone) se opravdu těžko překonává.

A jak Felix Salmon nakonec píše: možná má Apple plné ruce práce s daňovou optimalizací – hledáním jak zaplatit co nejméně a jak vydělat co nejvíce.

A právě v tom je možná Tim Cook ten správný génius. Na skutečnou revoluci by ale asi v Applu potřebovali právě toho Steva Jobse.

iPhone je čím dál tím dražší zařízení, které přestává více a více odpovídat reálné užitné hodnotě.

Chceme baterii s výdrží týden!

Pravdou je, že každé uvedení nových produktů od Applu je doprovázeno stížnostmi na to, že jsou pouze evoluční. Čemuž nakonec iPhone 7 odpovídá perfektně: lepší kamera, konečně doplněná vodotěsnost, stereo reproduktory a delší výdrž na baterii. O které stejně víme, že dokud nebude aspoň týden, tak stejně nebude dostatečná.

Apple tradičně iPhone 7 opět označil za „nejlepší iPhone, který kdy byl vytvořen", ale to bude tvrdit při každém uvedení.

Rok od roku to ale ve skutečnosti je čím dál tím dražší zařízení, které přestává více a více odpovídat reálné užitné hodnotě.

Zatímco ještě před pár lety bylo vlastnictví „jablečného" zařízení společenským symbolem, dnes už i tento doposud zásadní argument evolučně devalvuje.

Konektor je fuč

Jedno se ale Applu musí nechat. Dokázali vytočit valnou část světa tím, na co jejich PR tým dlouho svět připravoval.

Nový iPhone nemá konektor pro sluchátka a spoléhá se na Bluetooth (nebo redukci z Lightning konektoru). Nová sluchátka navíc vypadají jako zmenšený fén a celý svět teď řeší, jak je propojit šňůrkou, abyste je neztratili.

Osobně s absencí konektoru problém nemám, ale bude to tím, že jsem nikdy telefon pro hudbu nepoužíval. Těm, co se cítí zrazeni a prodáni, je vhodné připomenout, že Apple vlastní výrobce sluchátek a je v zásadě skoro jednička v prodeji právě těch bezdrátových.

Dohánění konkurence

Bližší pohled na některé vlastnosti iPhone 7 přináší také řadu otazníků. S vodotěsností pouze Apple dohání trh, vystouplá čočka kamery je dost nešťastný designový prvek.

Na druhou stranu, kamera je tradičně to nejlepší co můžete po mobilním fotografování chtít. Mírným zklamáním může být i to, že sedmý iPhone má stejný displej jako jeho předchůdce.

Potěší výkonnější procesor, o dvě hodiny delší výdrž baterie, ale nový iOS 10 není ani revoluce, ani dobrá evoluce. Apple v posledních letech v přetváření iOS spíše bloudí.

Bližší pohled na některé vlastnosti iPhone 7 přináší řadu otazníků.

A pokud je pravdou, že iPhone 7 má pouze 2 GB interní paměti, tak budete až příliš často skřípat zuby nad zabitými aplikacemi, ve kterých jste měli něco rozpracovaného. Což je, popravdě, jeden z nejzásadnějších problémů Applu už roky – stále chybějící reálný multitasking, stabilita aplikací a výkon.

Snaha o revolučnost v podobě taptické zpětné vazby a home tlačítka, co je citlivé na dotyk, neohromuje, tohle nejsou věci, které přinášejí něco reálně dobrého navíc.

Poslední, co potěší, je likvidace 16GB modelů, ale cena za iPhone 7 s větší paměti je stále neúměrně vysoká.

VIDEO: Oficiální upoutávka na iPhone 7

Zdroj: Youtube

Zdroj: Apple/youtube.com

Tabletová revoluce v nedohlednu

V tabletové nabídce se nic nového nečekalo a také nestalo, tedy až na snížení cen, které lze označit za částečně nutné.

Tablety se nějaký ten rok až dva stále obtížněji prodávají a zejména ty od Applu s tím jsou spojené více než jiné.

Opět se totiž projevuje to, že iPad je příliš drahý a jeho užitná hodnota příliš rychle klesá – novější verze iOS přinášejí pro starší modely více a více problémů. Nasycenost trhu také příliš nepomáhá.

Tablety se nějaký ten rok až dva stále obtížněji prodávají a zejména ty od Applu s tím jsou spojené více než jiné.

Apple se nepříznivý vývoj pokoušelo zvrátit uvedením řady Pro, přidáním stylusu a snahou vydávat tablet za počítač. Něco co nezafungovalo – i přesto, že iPady stále patří mezi velmi vydařený hardware.

Značný podíl na tom má to, že tablet prostě (stále a zatím) nemůže nahradit počítač, ale také dlouhodobá uzavřenost ekosystému Applu. Bohužel i značně omezené možnosti iOS v tabletovém prostředí jsou prostě příliš velkou komplikací.

Příliš drahá záležitost

Jednoduše řečeno, pokud opravdu chcete tablet, co je jako počítač, tak kupodivu to nejlepší, co si můžete pořidít, je Surface od Microsoftu.

Tablet je navíc dnes spotřební zařízení, které je lepší kupovat za málo peněz a mít ho kratší dobu, než investovat několikanásobek běžné ceny a sledovat to, jak ještě nedávno skvěle fungující věc funguje méně a méně.

Pokud už někdo za iPhone dá onu poměrně značnou částku, tak další značnou částku za iPad dávat nebude.

Dost podstatný problém pro tablety přinášejí i telefony, třeba i v tom, že pokud už někdo za iPhone dá onu poměrně značnou částku, tak další značnou částku za iPad dávat nebude. S telefonem si vystačí.

Podceňované chytré hodinky

Někteří novináři a analytici považují Apple Watch za propadák, ale až tak jednoduché to nebude, byť i tady je obtížné mluvit o revoluci.

Tu nezpůsobí ani přivedení Pokemon GO do hodinek (ale ani desetiletí zpožděná změna myšlení Nintenda, co se mobilních her týče). Je dost pravděpodobné, že bude ještě dlouho trvat, než svět konečně přijde na to, jak vlastně udělat chytré hodiny tak, aby byly opravdu chytré.

Apple Watch Series 2 – chytré ‚jablečné‘ hodinky druhé generaceZdroj: apple.com

Čas ukáže, jestli se Apple se zaměřením na fitness u druhé série Apple Watch promění v nějakou výhodu. Dost podstatnou novinkou je ale i voděodolnost.

Čas ukáže, jestli se Apple se zaměřením na fitness u druhé série Apple Watch promění v nějakou výhodu.

Doplnění GPS nakonec může znamenat, že by se Apple Watch mohly stát reálnou hrozbou pro fitness zařízení, ale celé to bude mít stále onen háček zmiňovaný výše. Cenu.

Ta ostatně byla a stále je bariérou k tomu, aby si někdo Apple Watch koupil jenom jako „další periferii" pro iPhone. Pokud ale Watch budou užitečnou náhradou samostatných fitness zařízení, tak ona další (nikoliv nutná) funkčnost bude dost významným bonusem.

K čemuž je nutno dodat i to, že s druhou generací Apple Watch přicházejí i mírně střízlivější ceny. Ale také jedna další zajímavost, úzká spolupráce s Nike.

Sluchátka jsou revoluční

Jedna další věc ale nakonec asi může být označena jako revoluční. Ani ne tak pro likvidaci 3,5" sluchátkového konektoru, ale pro osvobození sluchátek o drátů a zásadní změnu periferie, kterou vkládáme do uší.

Apple AirPods sice mohou vypadat jako zmenšený fén a opět můžeme komentovat poměrně vysokou cenou. Ale jak už to tak bývá, za pár týdnů si budete moci něco podobného koupit v záplavě čínských kopií a za pár měsíců budou za příznivější ceny k dostání i taková, která budou mít potřebnou kvalitu.

K iPhone 7 již nebudou sluchátka připojena přes klasický jack, ale budou komunikovat bezdrátově přes Bluetooth.Zdroj: Apple

Osobně bych právě takto provedená sluchátka navíc spojil s rozšířujícími se možnostmi ovládat mobilní zařízení hlasem a odvážím se tvrdit, že tohle je tak trochu předzvěst stavu, kdy vyndavat sluchátko z ucha nebude až tak běžné. Více a více bude běžné, že se budeme s mobilním telefonem věci opravdu řešit hlasovými povely a dostávat odpovědi do neustále přítomných sluchátek.

Jestli se na něco takového máme těšit? Nevím. Dnešní mladá generace ale tohle už teď považuje za dostatečně normální.

One more thing...

Poslední věc? To že Apple pro slucházka použil klasický Bluetooth a nešel nějakou další proprietární cestou.

Tu sice AirPods mají, ale je to něco přidaného navíc v podobě extra věcí nad Bluetooth, sluchátka samotná můžete použít k dalším zařízením, stejně jako pro iPhone 7 nemusíte mít jenom originální AirPods.