Indický finanční úřad odmítl amnestovat daňové přiznání, které zahrnuje majetek v hodnotě 29 miliard dolarů. Čtyřčlenná rodina z Bombaje deklarovala příjem 2 biliony rupií (29 mld. USD), což výrazně převyšuje 21 miliard dolarů ropného magnáta Mukeshe Abmaniho, podle žebříčku Forbesu nejbohatšího Inda.

Další muž ze státu Gudžarát se zase přihlásil se 138,6 miliardy rupií z nelegálních příjmů, informovalo indické ministerstvo financí.

Pochybné osoby

„Během vyšetřování se zjistilo, že se jedná o osoby pochybné pověsti a mohly být zneužity," uvedl indický úřad. Ministerstvo nyní tato přiznání, která měla zřejmě zlegalizovat „černé peníze", prověřuje.

Dvacet devět miliard dolarů je například více než celý rozpočet NASA na rok (necelých 20 miliard dolarů) a blíží se rozpočtovým výdajům Indie na potraviny, pohonné hmoty a umělá hnojiva, srovnala agentura Bloomberg.

V českém prostředí se částka rovná 725 miliardám korun, což je více, než představují roční výdaje ministerstva sociálních věcí a práce na důchody a sociální dávky. Ty pro letošek činí 544 miliard korun. Mimochodem, celkové výdaje rozpočtu byly sněmovnou schváleny na 1,25 bilionu korun.

Srovnání majetku ve výši 29 miliard dolarůAutor: Bloomberg

Boj proti korupci jde přes mrtvoly

Premiér Módí se snaží rozkrývat černé peníze v indické ekonomice všemi možnými způsoby. V září proto oznámil jednorázovou daňovou amnestii pro daňové podvodníky s tím, že 55 procent majetku si mohou nechat a 45 procent z nich odvedou státu.

„Jedná se o případ praní špinavých peněz a je správné, že daňový úřad jej začne vyšetřovat," řekl Anil Verma z Asociace pro demokratické reformy. Rekordní přiznání jej vůbec nepřekvapuje, protože většina transakcí se v indické společnosti provádí hotově.

Další opatření – listopadové stažení bankovek s hodnotou 500 a 1000 rupií (180 a 360 korun) – si vyžádalo přes sto mrtvých. Lidé se ušlapali ve frontách před bankomaty.