Jako první se rozdělil na moderní a „fosilní“ část německý energetický koncern E.ON, nyní jej následuje konkurenční RWE. Změna se projeví na všech evropských trzích, na kterých působí. Lidé a firmy odebírající elektřinu a zemní plyn od RWE si budou muset zvyknout na novou značku Innogy.

Pod touto značkou již dříve RWE provozovalo obnovitelné zdroje. Nyní tento název ponese dceřiná společnost, v níž budou soustředěny všechny aktivity v oboru zelené a lokální energetiky, provozování rozvodných sítí i obchodu s energiemi. Uhelné, jaderné a plynové elektrárny budou dále patřit pod zmenšenou značku RWE.

Téměř všechny aktivity RWE v Česku budou nově patřit pod Innogy. „Jedinou výjimkou je společnost RWE Supply & Trading CZ, která se zabývá nákupem zemního plynu. Ta bude patřit pod RWE,“ upřesnil změny mluvčí skupiny RWE v Česku Martin Chalupský.

Změnu bude doprovázet silná informační a inzertní kampaň, jejíž náklady by podle Chalupského neměly přesáhnout 100 milionů korun. Po zkušenostech z podobných změn v minulosti se totiž může stát, že podomní prodejci zkusí zkreslenou informaci typu „RWE na trhu končí“ zneužít k přetahování zákazníků k jiným dodavatelům.

Na rozdíl od skupiny E.ON však jeho konkurent nechystá úplné oddělení. RWE má sice v plánu prodat na podzim nejméně 10 procent akcií Innogy prostřednictvím veřejné emise akcií, většinový podíl si však chce dlouhodobě ponechat ve svém držení.