Následující postřehy a doporučení ukazují, že mluvit se dá o penězích i jinak. A kreslit se to dá třeba na ubrousky, jako to dělá finanční profesionál Carl Richards.
Známý je především díky svým postům na blogu Bucks publikovaném na stránkách New York Times a svými vtipnými náčrtky, které každý týden zveřejňuje na své stránce.

Peníze jsou jako kočky

Čím více času budete investování věnovat, tím nižší budou vaše zisky. Nechte investované peníze odpočívat – jakmile naberou dost sil, samy se přihlásí o slovo.

Bonus za platbu kreditkou je k ničemu

Banky často klienty na kreditní karty lákají tím, že jim z každé platby vrátí malou částku. To je sice pěkný slib, ale jen do té doby, než zapomenete dluh na kreditce vyrovnat před koncem bezúročného období.

Chcete ušetřit? Zbavte se platební karty

Nejlepší způsob, jak se naučit šetřit, je nadobro se zbavit všech platebních karet.
Spočítejte si, kolik přesně potřebujete každý den na oběd a nákup, a více si do peněženky ráno nedávejte. Budete překvapení, kolik vám na konci měsíce zbude.

Jednou dole, jednou nahoře? Raději pořád uprostřed

Pozvat všechny své přátele na drink do baru (a nejen na jeden) může být povznášející.
Jestli ale víte, že se za jeden večer zruinujete takovým způsobem, že budete mít na konci měsíce tak hluboko do kapsy, že budete muset jíst instantní nudle a pít čistou vodu, nehrajte si na někoho, kým nejste.

Skepse se vyplatí, čekejte to nejhorší

Spoléhat se na finanční plán vám může dodat pocit bezpečí, vše je přece dokonale naplánované a propočítané. Ale co když nepůjdou věci tak, jak někdo spočítal?
Berte finanční plány s rezervou a vždy čekejte spíše ty horší varianty.

Kašlete na rady okolí

Když dojde na peníze a investování, stávají se ze spousty lidí bezedné studnice moudrosti. Někteří ale plácají nesmysly, jiní jsou v úplně jiné situaci než vy a další zase jen papouškují to, co zaslechli od souseda nebo v práci.
Nenechejte si do věcí mluvit a vykolejit se. Na trh denně chodí tisíce analýz, doporučení a tipů, většina je pro vás ale naprosto nevhodná. I v malém rybníčku můžete ulovit velkého kapra.

Nehrajte si na chytráky, narazíte

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Ale i síla. Čím jasnější a přímočařejší je vaše investiční strategie, tím menší je šance, že se stane něco nepředvídatelného.
A čím méně neznámých v rovnici je, tím méně můžete udělat chyb. A totéž platí o radách ostatních.

Tento článek vyšel původně na Investičním webu.