Uměle vyrobené safírové monokrystaly se nacházejí v hodinkách, ale využití mají také v chemickém a elektrotechnickém průmyslu. Jejich výrobu chtěl v Praze-Čakovicích rozjet ve velkém ruský podnikatel Vladimir Ermakov. Ambiciózním projektem se nyní zabývá hlavně Městský soud v Praze.

Firma ALED – Praha totiž přestala platit účty za pronájem kanceláří a výrobních prostor v komerčním areálu Impera Park. Celkem se jedná o dluh 685 tisíc korun. Vlastník areálu Property Trust proto požádal soud o zahájení insolvenčního řízení a prohlášení úpadku dlužníka.

Jak dále vyplývá z návrhu uloženého v Insolvenčním rejstříku, věřitelů s neuhrazenými pohledávky za firmou ALED – Praha je více. Z případného kolapsu nebude mít radost ani Evropsko-ruská banka, která Ermakovův podnikatelský záměr financovala.

Jedním z mála informačních zdrojů o plánech firmy ALED – Praha lze nalézt ve dva roky starém článku v MF Dnes. Ermakov v té době počítal s investováním 250 až 300 milionů korun a vytvořením 70 pracovních míst. K projektu chtěl tehdy přizvat další investory – Rusy i Čechy.

Ruský podnikatel a manažer Vladimir ErmakovAutor: Vemex – výroční zpráva za rok 2014

Odchod z Vemexu po 14 letech

Ještě letos v březnu novinářka Sabina Slonková na svém webu Neovlivní.cz zařadila Ermakova mezi Top 7 ruských podnikatelů s největším vlivem v Česku. Jeho vliv je však dnes minulostí. Ermakov již dříve přišel o své šéfovské místo v podniku Vemex, který patří mezi pět největších dodavatelů zemního plynu na českém trhu.

Přitom právě Vladimir Ermakov patřil v roce 2001 mezi zakladatele Vemexu. Později svůj podíl prodal ruskému Gazpromu, ve funkci jednatele však zůstal až do letošního května. Jeho odvolání podle zdrojů portálu Dotyk.cz souvisí se ztrátami, jež Vemex utrpěl při pochybných transakcích s energiemi.

Vemex totiž uzavřel obchod s firmou Impetro, která se neobtěžovala odvést státu daň z přidané hodnoty. Dlužnou částku 430 milionů korun musel loni na podzim uhradit Vemex. Česká dceřiná společnost Gazpromu za loňský rok vykázala zhruba půlmiliardovou ztrátu a trpí také odlivem zákazníků.