„Připravili jsme drobnou změnu v zákoně, která ale narovná obrovské zmatky," říká poslankyně zdravotního výboru Alena Nohavová (KSČM), která si vzala úpravu zákona na starosti. Novela je podle ní hotová, schvalovat se bude ve zrychleném režimu. Mezi poslanci je na ní shoda.

To potvrzuje i další poslanec Jiří Skalický z TOP 09. „Je pravda, že změnu nikdo nerozporuje. Celý zdravotní výbor návrh akceptuje," uvedl. Poradce ministra zdravotnictví Roman Prymula k tomu podotkl, že senioři by mohli mít očkování proti pneumokoku bez doplatku ještě letos.

Levnější látka nefunguje

Proč si ale museli lidé doposud za vakcínu připlácet? Zdravotní pojišťovny uvolnily peníze jen na levnější variantu vakcíny s názvem Pneumo 23. Ta je na trhu déle a doporučuje se při očkování dětí. Stojí 330 korun. Dražší vakcínu Prevenar 13, která vyjde na 1600 korun, pojišťovny platit odmítly. Rozhodly se tak proto, že ministerstvo zdravotnictví nevydalo žádný metodický pokyn, který by očkování seniorů upravoval. A lékový ústav stanovil úhradu jenom levnější vakcíně.

Jenomže podle odborníků je levnější varianta pro seniory nevhodná. Nefunguje u nich. Lékaři jim proto běžně vpichují dražší látku. Pacienti si ovšem na ni musejí přidat ze svého.

„Levnější polysacharidová vakcína je kvůli své konstrukci u nejmenších dětí do dvou let a u seniorů neúčinná," vysvětluje profesor Roman Chlíbek z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Důvod je podle něj ten, že děti i senioři mají slabší imunitní systém – dětem ještě dostatečně nevyzrál a seniorům už ochabl. „Obě tyto skupiny by proto měly dostávat konjugovanou vakcínu, která je jinak postavená a která umí oslabený imunitní systém lépe aktivovat," doplňuje profesor Chlíbek.

Podlehne každý čtvrtý senior

Podobně se před časem vyjádřila i Národní imunizační komise, podle které by se měly u seniorů obě vakcíny kombinovat. Samotná polysacharidová vakcína totiž nestačí. Musela by se seniorům vpíchnout několikrát.

To vše prý nyní vyřeší drobný zásah do jedné věty v zákoně. „Pojišťovny už zkrátka nebudou hradit očkovací látku podle nejasného schváleného očkovacího schématu, ale na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví po doporučení imunizační komise," vysvětluje technickou změnu poslankyně Nohavová.

Očkování proti pneumokoku má podle lékařů zabránit akutnímu zápalu plic, na který v Česku ročně umře každý čtvrtý senior. Nejčastější příčinou vzniku onemocnění je právě pneumokok. V Česku se ale doposud proti pneumokokům očkovalo jen necelé procento seniorů. V sousedním Německu je jich přitom očkovaných přes polovinu, ve Velké Británii dokonce přes 70 procent. Průměr v Evropské unii je mezi 20 a 30 procenty.

Český statistický úřad uvádí, že v Česku žijí necelé dva miliony seniorů. Nejohroženějších lidí ve věku 85 a více let je nyní kolem 188,5 tisíce.