V Evropě je několik měst, která jsou považována za hlavní startupové uzly – na prvním místě jsou zmiňována města jako Londýn, Berlín nebo Stockholm. Tím, co startupovou scénu pohání, jsou ale investice.

Server CB Insights se podíval na startupy v jednotlivých evropských zemích podle zdrojů kapitálu. Asi nepřekvapí, že v několika posledních letech se na čele žebříčku nejvíce financovaných startupů drží jména jako Spotify, BlaBlaCar nebo Deliveroo. První z nich, původem ze Švédska, poskytuje on-line přehrávání hudby, druhá je francouzská platforma pro spolujízdu a třetí britská rozvážková služba na jídlo.

Mapa Evropy ukazuje startupy v jednotlivých zemích, které získaly nejvíce investic ve formě venture kapitálu od roku 2014.Mapa Evropy ukazuje startupy v jednotlivých zemích, které získaly nejvíce investic ve formě venture kapitálu od roku 2014.Autor: cbinsights.com

CB Insights postupoval jednoduše. Zaměřil se na startupy, které dokázaly získat od investorů více než 100 milionů dolarů a z nich pak vybral společnost, která dostala nejvíc. Například irský Future Finance, španělský Cabify nebo dánský Trustpilot.
Do této společnosti patří i pražská firma Avast, jejíž tržní hodnota je odhadována na více než miliardu dolarů. Firma zabývající se internetovou bezpečností a ochranou před viry před pár dny zdárně „dotáhla" akvizici svého (původem českého) konkurenta firmy AVG za 1,3 miliardy dolarů. (Více si můžete přečíst ZDE.)

Ještě lépe je na tom nizozemská platební firma Adyen, jejíž valuace se odhaduje na 2,3 miliardy dolarů. Zatímco Nizozemci dokázali získat od investorů 266 milionů dolarů, do Avastu už investoři „nalili" 100 milionů USD. A nejhodnotnější evropský start-up Spotify získal podle CB Insights více než 2 miliardy dolarů.

Největší startupy v jednotlivých evropských zemích
Firma (stát) Valuace (mld. USD) Firma (stát) Firma (stát)

Spotify (Švédsko)
hudební služba

8,5 Vinted (Lotyšsko)
sociální síť a obchodní portál
Cardtek (Turecko)
poskytovatel inovativních platebních řešení pro banky
Deliveroo (V. Británie)
rozvoz jídla a potravin
3,1 TTTech Computertechnik (Rakousko)
poskytovatel síťových řešení
Lingvist (Estonsko)
platforma pro výuku jazyků
Adyen (Nizozemsko)
platební služby a aplikace
2,3 CCP Games (Island)
vývojář videoher
ADASWorks (Maďarsko)
vývoj umělé inteligence pro automobily

BlaBlaCar (Francie)

spolujízda

1,5 M-Files (Finsko)
správa a práce s dokumenty
Elefant (Rumunsko)
internetový obchod

Delivery Hero (Německo)

rozvoz jídla

1,1

poLight (Norsko)
vývoj součástí pro fotoaparáty v mobilech
SaferPass (Slovensko)
aplikace pro správu hesel

Avast (ČR)
internetová a počítačová bezpečnost

1 Carmudi (Lucembursko)
platforma pro prodej ojetin
CloudPayments (Litva)
platební řešení pro maloobchod
Ozon.ru (Rusko)
internetový obchod
invest.com (Kypr)
správa investic
Busfor (Ukrajina)
aplikace pro hledání a nákup jízdenek na autobusy

Future Finance (Irsko)
služba nabízející studentské úvěry

DocPlanner (Polsko)
on-line platforma pro lékaře a pacienty
Pollfish (Řecko)
platforma pro mobilní průzkumy a volby
Cabify (Španělsko)
přepravní taxi aplikace
UniPlaces (Portugalsko)
on-line platforma pro studentské ubytování
Gjirafa (Albánie)
platforma pro vyhledávání v albánštině
Silent Circle (Švýcarsko)
šifrovaná telekomunikační služba
ShopFully Group (Itálie)
platforma pro zákazníky obchodů v dané lokaci
Oddsium (Malta)
aplikace pro sázení
Trustpilot (Dánsko)
databáze recenzí na internet. firmy
Itineris (Belgie)
vytváří SW řešení na míru
Content Insights (Srbsko)
služba pro webovou analytiku

Pozn.: Valuaci se podařilo zjistit pouze u šesti startupů, u ostatních byla dostupná data pouze o výši posledních získaných investic.
Server CB Insights se opíral o veřejná data týkající se financování startupů. Vyloučil úvěrové financování – analyzoval firmy, které získaly kapitál ze soukromých zdrojů (tzv. venture capital). Do srovnání vzal firmy, které do současnosti získaly kapitál ve výši více než 1 milion dolarů. Zároveň vyloučil společnosti, které za poslední dva roky nezískaly žádnou investici.

Zdroj: CB Insights, wsj.com, Dotyk

Z pohledu CB Insights na mapu Evropy pak vyplývá, že mezi 34 startupy je celkem šest tzv. jednorožců – tedy firem, jejichž hodnota převyšuje jednu miliardu dolarů.

Server CB Insights srovnával firmy, které za poslední dva roky získaly kapitál větší než 1 milion dolarů. Společnosti, které za poslední dva roky nezískaly žádnou investici, nebyly do srovnání zahrnuty. Také kvůli tomu se ve srovnání nepromítlo 16 evropských zemí, například Vatikán nebo Lichtenštejnsko.

„Nejméně financovaný startup v infografice je slovenský SaferPass, který vyvíjí aplikaci pro správu hesel," uvedl server. SaferPass získal financování ve výši rovného milionu dolarů.

Evropský startupový boom

CB Insights také společně s poradenskou firmou KPMG analyzoval příliv kapitálu z hlediska časového vývoje. Ze studie vyplývá, že startupový boom zachvátil celou Evropu, byť kvůli brexitu došlo v poslední době k jistému přibrzdění.

Právě překvapivý výsledek referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie může Londýnu a tamní startupové scéně přinést pokles přílivu financí. A ačkoli už zřejmě Londýn nebude takovým magnetem pro investory, jejich chuť pro financování perspektivních oborů a firem to neoslabí. A to znamená řadu nových příležitostí pro ostatní startupová centra. Města jako Berlín, Barcelona, Dublin nebo Paříž věří, že se jim podaří získat pozornost.

Je logické, že z brexitu budou profitovat další centra.

„Je logické, že z brexitu budou profitovat další centra. Zároveň však řada investorů říká, že odchod Veké Británie z EU pro investice do britských firem nic nemění," uvádí společná studie CB Insights a divize poradenské společnosti KPMG Enterprise.

Studie vidí šanci především pro firmy působící v oblasti tzv. „fintech", neboť právě zde Velká Británie poskytovala relativně přívětivé i regulačně vstřícné prostředí, které z ní dělalo z hlediska EU jednu z nejatraktivnějších základen pro rozvoj těchto aktivit. „Bude ale trvat delší dobu, než se důsledky brexitu plně projeví," dodává Anna Scallyová, partnerka a šéfka divize Technologií, médií a telekomunikací KPMG v Dublinu.

A tak i když ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo v přítoku peněz k jistému zpomalení, 11 největších kapitálových vstupů dohromady překročilo dohromady částku miliardy dolarů. Nejvíce získala nizozemská firma Letgo, která vyvíjí e-commerce aplikaci umožňující uživatelům nakupovat a prodávat zboží.

Česko není jen Avast

Pokud jde o českou startupovou scénu, výše zmíněný Avast je bezpochyby nejznámější. Je zde ale řada dalších firem, které úspěšně bodují v zahraničí, dokonce jsou tam leckdy známější než v Česku.

Jedním ze sektorů, kde prorazily, je správa a analýza „velkých dat" (Big Data). Sem patří původem plzenští SocialBakers, jejichž zakladatel Jan Řežáb se stal prvním Čechem, který se objevil v globálním žebříčku časopisu Forbes „30 pod 30". Dalším velkým hráčem v oboru analýzy dat je – jak už vyplývá z názvu – GoodData, za nimiž stojí další úspěšný podnikatel, který „dobyl" Silicon Valley, Roman Staněk.

Šikovné startupy se etablují i v oblasti tvorby aplikací na míru – STRV se zaměřuje na aplikace pro startupy, zatímco Cleevio vytváří aplikace dostupné uživatelům. Na svém kontě má například Taasky na správu úkolů, Spendee pro správu financí nebo nedávnou herní Gamee. Že nejde o práci amatérů potvrzuje i to, že na práci Cleevia upozornil gigant Apple.

Globálního úspěchu dosáhl i startup Kiwi, který se ještě před pár měsíci jmenoval Skypicker. Jeho průlomový úspěch je založen na tom, že dokáže najít levné letenky, takže můžete přeletět přes půl světa a ještě na tom ušetříte. Obrat firmy podnikatele Olivera Dlouhého loni překročil 2 miliardy korun a letos plánuje zhruba dvojnásobek.

Vynechat nelze ani českou odpověď na alternativu taxislužeb – Liftago, které směle konkuruje největšímu světovému startupu Uberu.