Informace vyplývá z Věstníku veřejných zakázek a informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Zejména potravinové banky a církevní charity dosud ze zakázek vypsaných ministerstvem dostaly a předaly lidem v nouzi potraviny a další zboží za desítky milionů korun.

Projekt je financován z 85 procent z evropských peněz, zbylých 15 procent je z českých zdrojů. „Je zaměřen na osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení, materiálně deprivované rodiny s dětmi, neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou a další osoby ve vážné sociální nouzi,” uvedlo MPSV. Spolu s potravinami a hygienickými potřebami mohou lidé v nouzi od letoška dostat i domácí potřeby a oděvy.

Potraviny a další zboží sociálně slabým předává podle ministerstva 17 partnerských organizací. Vedle 11 potravinových bank je to Charita ČR, tři církevní diakonie, organizace Naděje a město Jindřichův Hradec. Distribučních míst je 52. Platnost smlouvy podepsané na základě nové veřejné zakázky skončí buď rok od uzavření, nebo pokud se objednávky dostanou na 65 milionů korun, podle toho, co nastane dřív.

Lidé v nouzi z projektu dostávají základní potraviny, jako jsou masové konzervy, těstoviny, rýže nebo cukr, a také hygienické potřeby jako zubní kartáčky a pasty, toaletní papír, mýdla nebo čisticí prostředky. Pro rodiny s dětmi je kojenecká výživa, dětské příkrmy a trvanlivé mléko. Z domácích potřeb do skladů partnerských organizací putují například hrnce a talíře, z textilu třeba spodní prádlo a ponožky.

Vedle rozšíření druhů poskytovaného zboží je letošní novinkou také to, že partnerské organizace nedostávají ze zakázek jednotné balíčky. „Budou je vytvářet z nabízených komodit samy přesně podle individuálních potřeb svých klientů. Tento model navíc umožní balíčky vhodně doplnit o pomoc získanou z jiných zdrojů, například z obchodních řetězců,” zmínilo už dříve MPSV.

První potraviny z programů Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám se dostaly k lidem v nouzi po předloňské pilotní veřejné zakázce malého rozsahu. Tehdy to bylo zboží téměř za dva miliony korun. Loni následovala veřejná zakázka, ze které bylo zakoupeno zboží zhruba za 36,5 milionu korun, a pak ještě další tendr s předpokládanou hodnotou 30 milionů korun. „Zde již proběhly tři objednávky a v současné době se připravuje čtvrtá závěrečná z této zakázky,” uvedlo MPSV.

Potravinové banky, které patří k hlavním příjemcům zboží ze zakázek MPSV, mohou od státu dostat také peníze na chladicí zařízení nebo rozšíření svých prostor. Letos jim na to ministerstvo zemědělství nabízí dotace 30 milionů korun. Ze stejné sumy nabízené loni potravinové banky vyčerpaly 23 milionů korun.