Po loňském neschválení návrhu na prolomení těžebních limitů vládou i neúspěšném pokusu získat elektrárnu Počerady od společnosti ČEZ nastaly ve firemním impériu Pavla Tykače hubené časy. „Vlastník spustil tvrdý úsporný program, kdy došlo i na propouštění manažerů. Extrémní úspory se týkají také údržby. Celá skupina dnes žije z podstaty,“ uvedl jeden z bývalých manažerů Tykačových firem pod podmínkou anonymity.

Nově vznikající firemní skupina, která po třech letech znovu zastřeší podniky Vršanská uhelná, Severní energetická a Coal Services vytvořené po rozdělení bývalé Mostecké uhelné společnosti, úsporná opatření potvrzuje. Jen tak bude moci čelit nepříznivé situaci na energetickém trhu.

„Chce-li nová skupina uspět, musí vytvořit optimální organizační strukturu a nastavit své vnitřní procesy tak, aby zajistila stabilní hospodářské výsledky v dlouhodobém časovém horizontu. S tím je spojeno také snižování počtu pracovních míst zejména v řídících a technicko-hospodářských pozicích,“ reaguje mluvčí Tykačových firem Gabriela Sáričková.

Severní energetická je podle Sáričkové v důsledku rozhodnutí vlády o zachování limitů nucena postupně odstavovat stroje a rušit pracovní místa. V rámci limitů zbývá posledních 22 milionů tun uhlí, jež vystačí nejdéle do roku 2024. Těžba byla letos na jaře ukončena na hlubinném dole Centrum, který v poslední fázi zaměstnával 320 lidí.

Tykačova firemní skupina navíc omezila své aktivity v regionu. Důkazem může být nedávný prodej dostihového závodiště, které vyrostlo na bývalých těžebních haldách jižně od centra Mostu. Ještě před pár lety Jan Dienstl prezentoval Hipodrom jako ukázku toho, jak moc těžařům záleží na rozvoji mosteckého regionu.

Nejasná perspektiva další těžby však mostecké uhlobarony nemusí příliš tížit. Dotyk.cz zkusil posčítat částky, které Pavel Tykač a jeho souputníci z mosteckých dolů „vytěžili“ od kapitálového vstupu v dubnu 2006. Z veřejně dostupných informací o valných hromadách a účetních závěrkách, uveřejněných v Obchodním rejstříku, se lze dostat k sumě 19,3 miliardy korun.

Tato částka téměř přesně odpovídá vstupní investici, zanedbáme-li časovou hodnotu peněz. Tykačova firma Indoverse ovládla mostecké doly postupně během let 2006 až 2010, přičemž kupní cenu za akcie nikdy nezveřejnila. Podle různých odhadů médií se jednalo celkem o 19 až 21 miliard korun.

Více k tématu podnikání Pavla Tykače čtěte v aktuálním vydání magazínu Dotyk v textu Tykačova strategie vytěžit z Mostecka uhlí i peníze