Dokončení dálnice D8 přes České středohoří završí dlouholeté snahy vybudovat rychlou spojnici Praha-Drážďany. Z české metropole se řidiči dostanou „na jeden zátah" za necelou hodinu a půl do metropole Saska.

Obchodníci v Drážďanech se těší na příliv českých zákazníků, kteří mají být doslova nadržení na německé zboží a německé ceny, libuje si deník Bild (obdoba českého deníku Blesk – pozn. red.). Vánoční trhy, nákupní centra a sexshopy mají ještě do Vánoc zaplavit desítky tisíc koupěchtivých Čechů. A saští obchodníci na „český nájezd" zbrojí.

Nápisy v češtině

V obchodním domě Karstadt už mají nápisy jednotlivých oddělení v češtině. „Těšíme se na kupní sílu Čechů. V přízemí už máme veškeré informace v jejich rodné řeči," řekla německému deníku Christine Meyer von Froreichová, obchodní ředitelka saské pobočky Karstadtu.

Těšíme se na kupní sílu Čechů. V přízemí už máme veškeré informace v jejich rodné řeči.

Ještě větší vzrušení zažívá Michael Kling z obchodu s erotickým zbožím Erotic-Maxx-Boss na St. Petersburger Strasse. Už objednal kontejner erotických pomůcek navíc. „Češi se těší na erotické prádlo. A půl Prahy se zbláznilo do ženského vibrátoru za 189 eur, který vede k vlnám orgasmů," vychvaloval své zboží Kling.

Vibrátory v modré, červené a bíléAutor: Dirk Sukow/Bild

Také ředitelka městské firmy Dresden Marketing Bettina Bungeová oceňuje kupní sílu turistů z České republiky. „Kupní síla Čechů výrazně roste. Kromě nakupování navštěvují také akvaparky, muzea a údolí Labe až po Míšeň," kvituje český zájem o Sasko.

Až milion turistů z ČR

V nákupním centru Elbepark, kde je soustředěno na 180 obchodů, vyvěšují české vlajky. Čeští zákazníci tu tvoří až dvacet procent všech nakupujících. S otevřením posledního úseku dálnice D8 (v Německu to je dálnice A17) by jich mělo přibýt. Zejména z Prahy.

„Čísla nyní silně stoupají," pochvaluje si manažer centra Gordon Knabe. Za posledních deset let se počet turistů z Česka, kteří v metropoli na Labi přespí, zdvojnásobil. Počet Čechů a Moravanů, kteří si najdou do „Florencie na Labi" cestu, by měl ročně dosáhnout milionu.

Dálnice D8Autor: Daniel749/commons.wikimedia.org

Stavbu dálnice mezi Prahou a Drážďany začali plánovat už nacisté v říjnu 1938. K plánům se později vrátili komunisté z Československa a NDR. Dálnici se ale podařilo dokončit až na sklonku roku 2016, tedy po necelých osmdesáti letech od prvních plánů a dvacet sedm let od pádu železné opony. Vzrušení je namístě.