Uživatele on-line komunikační platformy WhatsApp v minulém týdnu zaskočila překvapivá zpráva. WhatsApp totiž aktualizoval podmínky ochrany soukromí, které mnohé rozladily. Platforma totiž mimo jiné uvedla, že hodlá sdílet uživatelská data se svým vlastníkem, sociální sítí Facebook.

Mělo by se jednat například o sdílení kontaktů, ale také vašeho telefonního čísla. Vše za účelem lepšího cílení reklamy a omezení nevyžádaného spamu, jak jsme před několika dny informovali zde.

Zasílání dat Facebooku se ale můžete vyhnout. A to i tehdy, že jste již nové podmínky akceptovali. Od jejich přijetí totiž máte 30 dnů na to si chystané sdílení dat s Facebookem vypnout. Přinášíme podrobný návod, jak na to (pro operační systémy iOS i Android).

Jak na WhatsAppu vypnout sdílení informací?

1. Spusťte WhatsApp.
2. Uživatelé iPhonů kliknou na „nastavení" (settings) v pravém dolním rohu, uživatelé telefonů s Androidem kliknou na tři tečky v pravém horním rohu a poté „nastavení".
3. Zvolte „účet" (account).
4. Klikněte na „sdílení informací o mém účtu" (share my account info).
5. Potvrďte kliknutím na „nesdílet" (don't share).

Obrazem (pro operační systém iOS):

Plíživá regulace

Pokud budete konat podle návodu výše, nemusíte se žádného sdílení informací bát. Nutno podotknout, že ani při sdílení dat by Facebook neviděl do obsahu zpráv. Tedy alespoň to tvrdí.

Jenže zásadní problém teprve začíná bublat. Hrozí totiž reálné nebezpečí, že na provozovatele on-line komunikačních služeb bude v EU pohlíženo jako na klasické telefonní operátory. A to by pro ně mimo jiné znamenalo i to, že by museli spolupracovat s vládami jednotlivých zemích. Aktuální jsou například otázky bezpečnosti – pod její záminkou by totiž státní orgány mohly vyžadovat data o konverzaci uživatelů.

Není se čemu divit, v době teroristických útoků, kdy se teroristé domlouvají na podobných sítích, by bylo s podivem, pokud by bezpečnostní služby nevyužily příležitosti. Některé země ani nechtějí čekat na novou legislativu EU, která by rámcově měla být představena do měsíce. Přečtěte si, co přesně se chystá.