Benefi, Bankerat, Zonky... Firmy provozující takříkajíc on-line tržiště, kde si lidé mohou půjčovat mezi sebou, v posledních měsících rostou jako houby po dešti. Fenomén poskytování půjček od lidí lidem (P2P z anglického peer-to-peer, pozn. redakce) se tak již naplno rozjel i v Česku. A lidé jej využívají. Například platformou Zonky jen za první rok fungování od června minulého roku proteklo 182 milionů korun, když ji využilo ke zhodnocení svých prostředků zhruba 5000 investorů.

Hlavní výhodou P2P pro investory je vyšší úrok než v bance. Při dnešních úrokových sazbách, které se pohybují okolo kladné nuly, není jednoduché vybrat si, kam investovat své volné prostředky. Jednou z možností je spořicí účet nebo termínovaný vklad. Ani v jednom případě však na úroku nedostanete ani mizerné jedno procento.

Při dnešních úrokových sazbách, které se pohybují okolo kladné nuly, není jednoduché vybrat si, kam investovat své volné prostředky.

Jako alternativa může sloužit investice do nemovitostí. K tomu ovšem potřebujete už větší sumu a bude vás to stát také čas se o nemovitost starat. Pak taky můžete vložit svou investici do podílových fondů, akcií, komodit nebo dluhopisů. Tyto cenné papíry nicméně podléhají tržnímu dění a o své peníze tak můžete snadno přijít.

Jedna na jedna

Nabízí se tak možnost své volné prostředky někomu půjčit. Zde pak záleží především na riziku, zda je dlužník schopen dostát svým závazkům – v případě, že půjčujete svému kamarádovi, je to stejné, jako když půjčujete někomu cizímu. Jde pouze o to, jestli vám peníze s daným úrokem do poslední koruny splatí. Tuto investici v Česku poskytuje například zmíněná společnost Bankerat.

V případě, že půjčujete svému kamarádovi, je to stejné, jako když půjčujete někomu cizímu

Lidé, kteří potřebují peníze, zadají do systému maximální roční úrok, který jsou ochotni platit, a dobu splácení. Dále pak uvedou své osobní údaje, sloužící pro posouzení schopnosti splácet půjčku. Následuje aukce, kam jsou přizváni věřitelé. Ti nabízejí nižší nebo stejný úrok, než žadatel požaduje. V reverzní aukci pak půjčuje danému člověku ten věřitel, který je ochoten nabídnout nejnižší úrok. Tato varianta přináší největší riziko pro věřitele a zároveň pro něj také nejvyšší výnos. Obvykle se úrokové sazby pohybují v řádu desítek procent.

Příběh prodává

Další variantou, jak investovat pomocí P2P, je rozhodnout se, komu půjčím a na co. Tato varianta je obvykle doprovázena příběhem dlužníka. Jako příklad citujme jednoho z nich: „Vážení investoři, naší rodině právě skončila platnost STK na starém autě a nezbývá nám jiná možnost než koupit auto nové. Naše doprava do zaměstnání a přesun dětí do školy je bez auta komplikovaná," píše se na portále Zonky.cz, kde můžete investovat právě tímto způsobem.

Nejdřív si nabijete svoji peněženku a pak si vybíráte, kterým lidem chcete půjčit, přičemž můžete jednotlivému dlužníkovi poskytnout půjčku od 200 do 5000 Kč. Tato varianta je určitě méně riskantní než v případě, že půjčujete pouze jednomu člověku, na druhou stranu musíte své peníze aktivně spravovat. Když si totiž nabijete své konto třeba na 50 000 korun, je třeba nalézt nejméně 10 lidí, kterým budete chtít půjčit, abyste své konto vyčerpali a měli zainvestováno maximum svých peněz. Správce (v tomto případě Zonky) si přitom bere zhruba 2 % na úroku za správu úvěrů.

Investice do skupiny dlužníků

Třetí alternativou v P2P půjčkách je již přednastavená skupina dlužníků, která vám přináší výnos. V praxi to vypadá tak, že investujete své peníze do jakýchsi balíků půjček pro již prověřené dlužníky. Tento způsob investování přináší například společnost Ferratum P2P. Zde si řeknete, kolik chcete investovat, a společnost už vám připraví takzvanou úvěrovou sérii, která je tvořena více než stovkou dlužníků. Na rozdíl od předchozího případu tak své peníze nemusíte obhospodařovat, ale investujete rovnou celou sumu. Vám pak náleží úrok, který se odvíjí od platební morálky dlužníků. Obvykle se pohybuje v řádu 8 až 9 procent ročně.

Akcie, desítky akcií anebo podílový fond

V konečném důsledku lze tyto případy připodobnit tradičnímu způsobu investování. Když budete půjčovat jednomu člověku, můžete při investici narazit na bonitního dlužníka, který vám zaplatí na úroku desítky procent, ale můžete vybrat také pochybnou existenci a peníze vymáhat soudní cestou. Je to stejné, jako když kupujete akcie pouze jedné firmy. Sázka na jednoho hráče může přinést velký výnos, ale zároveň je rizikovější. Alternativou pak je vybrat si desítky různých příběhů lidí, kteří potřebují půjčit.

Jen platformou Zonky jen za první rok fungování od června minulého roku proteklo 182 milionů korun.

Sami si procházíte, komu dáte nebo nedáte peníze, a později v podstatě čekáte, kteří z nich vám peníze vrátí. Tento přístup se dá připodobnit k vlkům na finančních trzích, kteří denně nebo týdně vybírají vhodné akcie pro jejich investici. Nikdy nesázejí na jednoho koně, vždy vše pečlivě rozmýšlejí a později vyhodnocují.

Poslední možnost tedy využijí spíše lidé, kteří nemají tolik času procházet si, komu půjčí a komu ne. Chtějí zainvestovat a očekávají výnos. V případě P2P tak využijí spíše již předvybrané portfolio dlužníků a o víc se nestarají. Je to stejné, jako když místo jednotlivých akcií koupíte podílový fond, kde již vhodné akcie vybral portfolio manažer za vás.

Každá P2P půjčka přináší svá pro a proti a každý by si měl sám nejlépe vybere, jakou cestou se chce vydat.

Nedá se tak stoprocentně určit, která skupina P2P půjček je nejvhodnější. Každá přináší svá pro a proti a každý by si měl sám nejlépe vybrat, jakou cestou se chce vydat.