Nízkoenergetický nebo pasivní standard, celodenní ostraha areálu, společný park s klubovnou a v neposlední řadě lokalita uprostřed zeleně v Šáreckém údolí na Praze 6. To jsou trumfy, na které vsadila developerská firma KKCG Real Estate při výstavbě komplexu top'rezidence.

První etapa s 25 byty v řadových domcích je již dokončena a zkolaudována, první majitel se má přistěhovat do konce listopadu. „Z první etapy je prodaných 19 bytů a jeden rezervovaný, z druhé etapy jsme zatím prodali třetinu," uvedl manažer projektu Vít Hlavatý.

Na rozdíl od jiných novostaveb v Praze se prý luxusní byty v Šáreckém údolí nestaly „kořistí" ruských majitelů. Ti zatím získali jen dva z celkových pěti desítek bytů. Mezi kupujícími převažují Češi, které doplňují mimo jiné Slováci, Švédové a Korejci.

Firma KKCG Real Estate náležející do podnikatelské skupiny miliardáře Karla Komárka nyní buduje druhou etapu projektu top'rezidence o shodném počtu bytů. Dokončena má být na podzim příštího roku.

Kolik peněz si musí případní zájemci připravit? Nejmenší byty s využitelnou plochou 165 metrů čtverečních vycházejí na téměř 14 milionů korun včetně DPH. Nejdražší bytové jednotky o 290 metrech čtverečních, které se nacházejí ve dvojdomcích v jižní části areálu, mají cenovku 26 milionů korun.

Všechny nabízené byty mají dispozici 5+kk. Standardem jsou tři koupelny a dvě parkovací místa v garáži. Díky nízkoenergetickému či pasivnímu standardu náklady na vytápění podle Víta Hlavatého nepřesáhnou 15 tisíc korun za rok. Větším nákladem tedy budou platby za správu a ostrahu areálu, které dosáhnou zhruba 6500 korun měsíčně.

Majitelé nových bytů budou sdílet park, dětské hřiště i prosklenou společenskou místnost.

Bytový komplex top'rezidence nahradil starou cihelnu, z níž v areálu zůstal pouze tovární komín. Na české poměry jsou poměrně neobvyklé prvky komunitního bydlení. Majitelé nových bytů budou sdílet park, dětské hřiště i prosklenou společenskou místnost, jež vyrostla v sousedství komína.