V létě bez zmrzliny nevydrží tři čtvrtiny z více než tisícovky lidí, kteří odpověděli do průzkumu společnosti Sanep pro Deník. Na druhém místě žebříčku se umístila s 18 procenty čokoládová zmrzlina. Více než pětina lidí se rozhoduje okamžitě, podle toho, na co mají zrovna chuť.

Popularitu točené vanilkové zmrzliny potvrzují domácí výrobci. „Dá se říci, že vanilková dělá téměř 50 procent prodeje,“ řekl Deníku Oldřich Šmerda, obchodní manažer Tatra zmrzliny, kterou vyrábí Mlékárna Hlinsko.

Tři litry na hlavu

Podle Potravinářské komory se průměrná spotřeba zmrzliny v Česku pohybuje kolem tří litrů na osobu, což je výrazně méně než ve většině evropských zemí. Točené zmrzliny tvoří asi 40 procent jejího celkového prodaného objemu, její podíl přitom roste.

„Na tomto trendu se mohou podílet teplá léta a zvýšení dostupnosti točených zmrzlin,“ řekla Deníku mluvčí komory Dana Večeřová. Očekává proto další růst její spotřeby.

Větší nabídka točených zmrzlin a růst zájmu o ně souvisí s růstem jejich kvality a dostupnosti i možnosti využít franšízy zařízení na jejich výrobu. „Zvýšila se dostupnost kvalitních točených zmrzlin hlavně v menších sídlech a rekreačních oblastech, a to za přijatelnou cenu,“ konstatovala Večeřová. „Stačí postavit u hypermarketu stánek, zavést do něj elektřinu, postavit stroj a může se točit,“ přizvukuje Šmerda.

Pokud teploty nepřevýší 20 °C, doplňují zmrzlináři nabídku nejčastěji o čokoládovou nebo pistáciovou, v horkých dnech zase o ovocné příchuti. Obvykle preferují jahodovou, pomerančovou, malinovou či višňovou.

Zmrzlina pro šmouly

V případě zájmu zákazníků se výrobci navíc nebrání experimentům. Nedávným hitem byla „šmoulová“ zmrzlina, od níž zmodraly spousty dětských úst. Její výhodou pro výrobce je, že nemá jasně definovanou chuť, důležitá je pouze její modrá barva.

Zatímco u točených zmrzlin výrobci uvádějí, že je vyrábějí ze živočišných tuků, odlišná situace je u mražených smetanových krémů, tedy nanuků a polárkových dortů. „Mléčná složka v nich sice je, ale velmi často, řekl bych z devadesáti procent, mléčný tuk bývá nahrazen rostlinnými,“ řekl Deníku předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Větší zájem o zmrzliny tedy podle něj prakticky nemá vliv na aktuální nedostatek mléčného tuku, kvůli němuž vystřelila cena másla.

Nepodceňujte hygienu

Točená zmrzlina je na vzestupu, přesto může mít své nevýhody. Roli hraje zejména hygienické hledisko. „V případě točených zmrzlin je jistě náročnější čištění strojů než servírování kopečků z plastových obalů od výrobce,“ řekla Helena Kavanová z Výzkumného ústavu potravinářského Praha.

Například loni pražští hygienici od dubna do července provedli v metropoli 49 kontrol zmrzlin a ledových tříští. Sanitaci provozovny uložili v šesti prodejnách, ve dvou uložili prodejcům sankce ve výši šest tisíc korun.