10 lákadel brazilské kuchyně
-
closeinfobrazilianfoodguide.com
Acarajé se vyrábí z oloupaných fazolí – zformují se do tvaru koule, a poté usmaží v palmovém oleji. Podává se rozříznuté napůl s pálivou krevetovou omáčkou. Tento pokrm je nejpopulárnější na severovýchodě Brazílie a také na západě Afriky.
-
closeinfobrigadeiros.net
Brigadeiros, další brazilský zákusek. Objevil se teprve na začátku 20. století, dnes se ale podává téměř na každé brazilské oslavě nebo svátku. Vytváří se z kondenzovaného mléka, kakaa, másla a čokolády. Peče se v troubě a svou podobou připomíná muffiny.
-
closeinfoCachaças.com
Brazilský národní alkoholický nápoj Cachaça se dá přirovnat k rumu. K výrobě se používá zelená cukrová třtina, která se nejdřív lisuje, pak se nechává kvasit a nakonec prochází destilací. Doporučuje se i zvláštní podávání s ananasem.
-
closeinfoYoutube
Coxinha je nakrájené nebo natrhané kuřecí maso zabalené v těstíčku. To vše dotvořené do tvaru kuřecího stehýnka a usmažené. Také u tohoto pokrmu existuje několik různých variant – dá se přidat například kukuřice nebo sýr.
-
closeinfoyoutube
Farofa je vlastně smažená a restovaná mouka. Tedy speciální mouka z manioku. Může taky obsahovat vajíčka, slaninu, sůl, uzené nebo různé koření. Podává se také k rýži nebo fazolím. Často se připravuje na stovky způsobů.
-
closeinfoYoutube
Feijão tropeiro. Nic složitého. Zkrátka jen fazole restované s moukou z manioku, jarní cibulkou, vajíčky a slaninou. Nic víc, nic míň.
-
closeinfobrazilianfood.com
Brazilské národní jídlo feijoada. Základem jsou vařené černé fazole s minimálně dvěma druhy podušeného masa a uzeninou, vše osmažené na sádle a následně dlouze dušené. Dále se přidají chilli papričky, pomerančová šťáva, bobkový list nebo třeba bílý rum.
-
closeinfotripadvisore.com
Moqueca neboli mořská ryba v kokosovém mléku, rajčata, cibule, česnek, koriandr a palmový olej. To vše pomalu uvařeno ve speciální míse a podávané s krevetami nebo vykostěnými rybami podle chuti. Tento recept původně pochází z jihovýchodní Brazílie.
-
closeinfoWikimedia
Oblíbený dezert quindim se vyrábí především z cukru, žloutků a kokosu. Jedná se o speciální pudink, který obvykle vypadá jako obrácený lesklý tmavě žlutý šálek. Může být také ve velké kruhové formě, pak se nazývá quindão a podává se nakrájený na plátky.
-
closeinfoWikimedia
Chléb, krevety, kokosové mléko, fazole a palmový olej rozmačkané a smíchané do jedné krémové pasty, to je vatapá. Krevety se dají nahradit tuňákem nebo i kuřetem. Na severovýchodě se většinou podává s acarajé, v ostatních regionech s rýží.