Dennis Cooper měl ještě před koncem června blog na platformě Blogger.com a používal i e-mailovou adresu u Googlu. Bez jakýchkoliv varování byl jeho blog 27. června zrušen, stejně jako mu byla zablokována e-mailová adresa. Celé to má prozatím velmi klasický vývoj – blog byl smazán, e-mail zablokován a s Dennisem Cooperem se nikdo nebaví, nikdo mu není schopen, ani přes zapojení právníků a médií, říci, co (a proč) se vlastně stalo.

Autor: Archiv

Vezměme to ale popořádku, ať se můžeme podívat, co se může stát komukoliv z nás.

27. června Google bez vysvětlení maže blog Dennise Coopera umístěný na službě Blogger.com. Totéž potkalo jeho e-mail. Bez bližšího vysvětlení, pouze s klasickým „porušení pravidel“. Jakákoliv snaha o získání vysvětlení se míjí účinkem, Google nereaguje.

29. června Dennis Cooper na Facebooku zmiňuje, že stále nemá žádnou reakci od Googlu a prosí o pomoc, zejména jak kontaktovat Google tak, aby se dočkal nějaké odpovědi.

2. července je vše stále stejné, Cooper vzdává snahu firmu kontaktovat a od lidí, co se mu snaží pomoci, dostává informaci, že Google zahájil interní šetření. Cooper také kontaktoval právníky, kteří se zabývají intelektuálním vlastnictvím, aby je případně zapojil.

5. července dochází ke kontaktům Cooperových právníků s právníky Googlu a vypadá to, že už běží tři interní vyšetřování toho, co se vlastně s blogem i e-mailem stalo. Cooper sám zmiňuje, že nechápe, jak složité je dostat z Googlu byť jenom jednoduchou základní odpověď.

8. července je vše stejné, mezi pomocníky se objevuje francouzský právník, sám Cooper vše řeší se specializovaným právníkem přímo v USA. Připravuje se k podání žaloby na získání zpět blogu i e-mailu. Tedy za předpokladu, že ještě existují.

11. července se do případu začínají zapojovat média, například Why Did Google Delete Dennis Cooper's Blog? O dva dny pozdějí další, viz Google Deletes Dennis Cooper's Blog, Erasing Years of Artistic Output, nic to na situaci nemění.

14. července roste počet článků (například Google deletes artist's blog and a decade of his work along with it), kauza se objevuje dokonce v Guardianu (Dennis Cooper fears censorship as Google erases blog without warning) a zapojuje se i PEN (PEN CONCERNED BY GOOGLE'S SUSPENSION OF POPULAR ARTIST'S BLOG). Nic z toho ale nepřináší sebemenší výsledek, Google nadále mlčí.

16. července vychází Google deletes decade of Artist Dennis Cooper's artworks from Blogger.

22. července uplynul měsíc, co Google zablokoval Dennisu Cooperovi účet. Měsíc hraje mrtvého brouka.

24. července vychází WHY DID GOOGLE ERASE DENNIS COOPER'S BELOVED LITERARY BLOG?

26. července píše Cooper na Facebooku, že od Googlu dostal e-mail, ve kterém ho informují, že jejich právníci jsou připraveni mluvit s jeho právníky.

Jaký bude další vývoj, zůstává nejasné. Dennis Cooper každopádně dokumentuje dění (spíše nedění) na stránce na Facebooku, která je ale také dalším místem, o které může kdykoliv přijít a zůstane stejně bezmocný jako u blogu a e-mailu u Googlu.

Podivuje se hlavně nad tím, že ani za několik týdnů od smazání není Google ani schopen říci, co se vlastně s jeho blogem stalo. Byl by pochopitelně rád, pokud by se jeho blog a e-mail vrátily zpět, ale nakonec by mu, jak sám říká, stačilo alespoň získat přístup k tomu, co na blogu měl – roky práce, které by si chtěl alespoň stáhnout.

Google, Facebook atd. mohou cokoliv

U této další kauzy, typické a stejné jako v záplavě předchozích, je nutné připomenout, že Google (ale i Facebook, Twitter a kdokoliv další) si skutečně mohou s vaším obsahem dělat cokoliv, tedy s ohledem na to, že ho mohou kdykoliv smazat. Ať už kompletně, nebo jenom něco. Nemají ani žádnou povinnost vám cokoliv vysvětlit a už vůbec ne vrátit obsah zpět.

Navíc zde funguje typický syndrom „nadnárodní megaspolečnosti“, která se s žádným obtěžujícím hmyzem v podobě jednoho uživatele bavit prostě nebude. Facebook je tímhle přístupem proslulý, Google se čas od času chová stejně, byť úroveň zodpovědnosti je u něj podstatně vyšší. Včetně toho, že má lokální zastoupení v řadě zemí a kontaktní formuláře a adresy nekončí v černé díře, jako je tomu u Facebooku.

Důležité na tomhle všem je ale něco jiného – pokud provozujete někde na internetu blog, web, profil na sociálních sítích, musíte vždy počítat s tím, že vám může být bezdůvodně a kdykoliv smazán, zablokován či omezen.

Musíte mít zajištěné zálohování všeho, co chcete zachovat. Nelze se spoléhat na to, že na Blogger.com vám zůstane „desetiletí umělecké práce“. Krom toho, pokud už vám něco takového nesmaže přímo provozovatel, stačí, aby se k vašemu účtu dostal hacker.