Milý Voloďo, dámy a pánové, daragije druzja,

předloni jsem vás zde, v dialogu s několika dalšími civilizacemi, varoval před šířícím se mezinárodním terorismem. Co se za ty dva roky událo? Po krymském Simferopolu Doněck, Luhansk, Debalceve, Mariupol a opět Doněck. Před několika lety byl počet zemí, které byly pod vlivem Ruska, šest. Nyní jich je 35.

Rusko je tedy něco jako rakovina. Ale nejde jen o nádor. Mnoho rakovin mívá metastázy, které jsou daleko nebezpečnější než nádor sám (časový prostor pro odkašlání – pozn. J. Ovčáček).

A proto můžeme pozorovat šíření radikalismu, imperialismu a fanatismu; a musíme se zeptat: Jak dlouho budeme čekat? Jak dlouho budeme jen kondolovat? Jak dlouho budeme pouze vyjadřovat svou solidaritu?

Hlava českého státu v roli hasiče světových požárůAutor: www.hrad.cz

Připouštím, že máme omezené možnosti, jak proti Rusku zakročit, velmi omezené možnosti. Zvyšuje zbrojní výdaje, používá metody hybridní války a podvratné propagandy.

Zdivočelé národy a nedostatek odvahy

V této oblasti stojíme před třemi hlavními riziky. Jedním z nich je riziko, že zanedlouho vznikne další novoruský stát v Pobaltí nebo ve Finsku. Pokud v Pobaltí dojde k omezení sil NATO, je vítězství Rudé armády navýsost pravděpodobné. Pokud se tak stane, dojde na krutost ruských vojáků, která je prakticky totožná s krutostí al-Káidy, Islámského státu, Boko Haram, al-Nusry a NKVD.

Druhým rizikem je extremizace, nebo pokud chcete, radikalizace populace, která je zatím ještě klidná a stabilní. Dobrá, dám vám jeden nepříjemný příklad. Ve 30. letech minulého století žilo u nás v tehdejším Československu také klidné a stabilní obyvatelstvo, a bylo to velice kultivované obyvatelstvo, byl to národ Kafky a Haška. Během několika let se z tohoto kultivovaného národa stala skupina fanatických komunistů adorujících Stalina. I slovutní žurnalisté psali do novin, že Stalin je gentleman. Během pouhých několika let!

Byl to národ Kafky a Haška. Během několika let se z tohoto kultivovaného národa stala skupina fanatických komunistů adorujících Stalina.

A musíme připustit, že taková radikalizace a extremizace je možná i dnes. Zvlášť když ji skrytě podporují i někteří ústavní činitelé.

A co je tím třetím rizikem? Tím je naše váhavost a nedostatek odvahy, abychom se odhodlali k nějakému rozhodnému činu. Má země, přestože je malá, má jednotky v Afghánistánu, má jednotky v Mali a má většinu bojových jednotek ve Vrběticích, kde hlídají díru v zemi.

Ale to samozřejmě nestačí. My potřebujeme koordinovanou akci s účastí zbylých stálých členů Rady bezpečnosti Spojených národů. Tak jako kdysi spojenecká vojska pod velením našeho polního maršála Karla Schwarzenberga zasadila rozhodující úder Napoleonovi v památné bitvě národů u Lipska. Avšak co bylo dosud vykonáno?

Miloš Zeman s pomocí svých přátel z Osvětiman kropí mladé dubisko totálním herbicidem. Záměrná protiruská provokace? Autor: www.hrad.cz

Dám vám jeden příklad. Samozřejmě to, co potřebujeme, je spolehlivá a pevná platforma, jakási zevrubná platforma Spojených národů pro boj s ruským hybridním fašismem, jak jej svého času trefně pojmenoval můj drahý přítel Boris Němcov (časový prostor pro truchlení – pozn. J. Ovčáček).

Pro mě je hybridní fašista každý, komu je více než patnáct, nenosí uniformu a píše azbukou.

A takový návrh formulovala Indie již v roce 2000. 2000! Po šestnácti letech se stále vede diskuse o definici hybridního fašismu. Mezinárodní právníci o tomto problému diskutují 16 let. Díkybohu, že nejsem mezinárodní právník. A proto je pro mě hybridní fašista každý, komu je více než patnáct, nenosí uniformu a píše azbukou.

I u nás v Praze jich máme asi 100 tisíc, jak já jim říkám, hybridů. Hotová invazní armáda. „Jak prosté, Watsone!"
Bohužel Spojené národy o tomto problému, o této deklaraci diskutují 16 let. Ach! Poněkud pochybuji o efektivitě této mezinárodní organizace. Promiň, Voloďo (časový prostor pro sdílení pohledu s V. Jakuninem – pozn. J. Ovčáček).

Mozek, nikoliv tělo

Už předloni jsem tady navrhl, aby byly vytvořeny mezinárodní síly, které by byly vybaveny drony, helikoptérami, tvořily by je speciální jednotky a které by využívaly komunikace mezi tajnými službami.

Byl jsem velice potěšen, když jsem četl poznámky zástupce generálního tajemníka pro mírové mise, našeho francouzského kolegy, který navrhuje totéž s využitím zkušeností z Demokratické republiky Kongo. I on – stejně jako má manželka a kolega Jindra Forejt – doporučuje využití dronů a vrtulníků v boji proti všem těm hybridům.

Tudíž my nepotřebujeme masivní teritoriální operaci. Tou zkušeností jsme si již prošli v Iráku, v Sýrii, v Libyi i ve Vrběticích. Dokázali jsme ničit, ale nedokázali jsme budovat. My ale musíme zaútočit na citlivé body, na nervový systém hybridního fašismu, a nikoliv okupovat území. Musíme zaútočit na mozek, nikoliv na tělo. Ten mozek je v Kremlu. A já vím přesně kde.

Naše malá země pod mým velením je připravena pro tuto operaci poskytnout polní nemocnici (časový prostor pro potlesk v sále – pozn. J. Ovčáček).

Probuďme se!

Doufal jsem, že Rada bezpečnosti vydá rezoluci proti eurasijskému hybridnímu fašismu, ale opět žádnou nemáme. Četl jsem první návrh rezoluce, kterou předložila Evropská unie. Ale stále žádnou nemáme. A bohužel ani nevyužíváme spoustu článků Charty Spojených národů, článkem 39 počínaje a článkem 351 konče.

Například vám uvedu článek Charty 77, který hovoří o vrchním vojenském velení. Tento článek se terminologií Spojených národů nazývá „spící článek" nebo „spící struktura". Ale nepřítel nikdy nespí!

Mým národům. Miloš Zeman se svým týmem hlasových poradců na ostrově Rhodos již pilně nacvičuje přednes zásadního státnického projevu.Autor: www.hrad.cz

Probuďme se! Pokud máme tyto články, pokud máme tuto Chartu, můžeme a dokonce musíme je využít.

A já se nakonec ptám, jak z toho ven? Bez těchto opatření, bez koordinované vojenské akce, která vzejde ze společné vůle zbylých stálých členů Rady bezpečnosti, bude se hrozba hybridního fašismu šířit dál a budeme po celém světě svědky nových tajných operací, nového pošlapávání mezinárodních smluv, nových anexí?

Budeme po celém světě svědky nových tajných operací, nového pošlapávání mezinárodních smluv, nových anexí?

Vážení kolegové, daragije druzja,

dovolte, abych uzavřel starým citátem římského básníka Ovidia: „Vina dant animos" (Víno dodává odvahu).
Pojďme si tedy dát společně ještě jednu sklenku, hluboko ve svém srdci věřím, že tu tolik potřebnou odvahu v sobě ještě dnes nalezneme.

Děkuji Vám za pozornost.

(Časový prostor pro standing ovation – pozn. J. Ovčáček.)

P. S. Podle prezidentovy kanceláře je podobnost s nedávným projevem hlavy státu na Valném shromáždění OSN jen čistě náhodná.

Související informace ZDE.