V Zemanově případě by tedy bylo přirozené, kdyby z nepříjemné kauzy kolem setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou a následného neudělení státního vyznamenání jeho strýci Jiřímu Bradymu vybruslil třeba tak, že Hermana označí za sudetského Němce a přítele landsmanšaftu, svobodného zednáře nebo příslušníka tajemného a mocichtivého ekumenického Hnutí fokoláre. Však potřebné „důkazy" právě k těmto tvrzením nalezne i na některých webech a rázem se oním sprostým podezřelým stává Herman.

Přesně takto spiklenecky by postupoval každý, kdo si osvojil manipulativní praktiky KGB a kdo se na ostrově Rhodos pravidelně setkává s těmi, kteří pro sovětské tajné služby pracovali. Lidé v okolí současného prezidenta jistě tuší, že jde o hodně. Na této kauze se v souvislosti s oslavami 28. října a 17. listopadu může vyprofilovat nový „Antizeman" a hlavní soupeř pro prezidentské volby.

Na této kauze se v souvislosti s oslavami 28. října a 17. listopadu může vyprofilovat nový „Antizeman" a hlavní soupeř pro prezidentské volby.

Přiživit se na ní budou jistě chtít mnozí další politici, ale nemůže to být nakonec právě Herman – politik doposud nepříliš výrazný, ale s kultivovaným vystupováním a jazykově vybavený –, kdo se pokusí oslovit osiřelý „havlovský elektorát"? Tato část českého voličstva má totiž vážné problémy nalézt nového vůdce po stále méně viditelném Karlu Schwarzenbergovi, když jeho následovník Miroslav Kalousek je pro mnohé morálně absolutně nepřijatelný.

Jisté je, že lidovci s Hermanem jako hlavním zemanobijcem by měli šanci přebrat část voličů viditelně odumírající TOP 09, která na ideálech Václava Havla stavěla svou politiku.

Otázkou ale také je, nakolik jsou vlastně starolidovecké struktury se základnou hlavně na Moravě ochotny dát prostor některým liberálněji orientovaným a v partaji krátce působícím osobnostem z Prahy.

Zatím to tak nebylo. Vlivní konzervativci v pozadí – třeba vsestínský Jiří Čunek a žďárský Jan Kasal – o větší rozkročení partaje a dvouciferný volební výsledek vlastně nikdy příliš nestáli, jelikož v takovém případě by se mocenské centrum partaje přesunulo z „jejich" regionů do hlavního města.

Zeman ví, že v kauze kolem dalajlámy fakta mluví proti němu.

Pokud bude Zeman chytrý, bude se snažit Hermana znevěrohodnit, postavit proti zbytku jeho vlastní strany a tradičnímu voličstvu.
Zeman ví, že v kauze kolem dalajlámy fakta mluví proti němu. Zbývá mu tedy opět jediné – nálepkovat, stigmatizovat, paušalizovat. Zatím mu tato politika v českém prostředí skvěle vycházela, proč by nevyšla i teď?