Nejen v létě slýcháme v médiích zprávy od zemědělců, že je moc sucho, že moc prší, že úroda nebude taková, jakou si představovali, že... A moji známí se mne pak často ptají, proč si my, zemědělci – vinohradníci neustále stěžujeme.

Odpověď je namístě, oproti jiným oborům totiž nemůžeme plánovat tak jako třeba průmyslové firmy. U nás se situace výrazně mění skoro neustále a i jedna jediná hodina může zmařit celoroční práci. Příkladem jsou jarní mrazy nebo kroupy, kdy najednou během pár minut zjistíte, že sklidíte a vyrobíte o polovinu méně, anebo dokonce vůbec. A to jsou fakta, která nejde úplně přehlédnout.

Loňská zkušenost

Naštěstí se ale stává i pravý opak, jako tomu bylo v minulém roce. V průběhu dozrávání hroznů byly sice momenty, kdy jsme se vážně obávali, jak to dopadne, především v srpnu, kdy bylo dlouhodobě sucho a nedostatek vláhy byl už poznat i na listech révy. Déšť ale přišel za pověstnou „minutu dvanáct" a my i všichni ostatní vinaři jsme si zhluboka oddechli. Hroznů bylo po několika slabších letech dokonce více, než je dlouhodobý průměr, a také jejich kvalita byla vynikající. A právě v takových úrodných letech je potřeba se zamyslet nad tím, kam investovat a co zlepšit, aby i v letech, kdy počasí zemědělcům nepřeje, bylo co sklízet.

Oproti jiným oborům nemůžeme plánovat tak jako třeba průmyslové firmy.

Může se totiž zdát, že dokážeme vidět jen na krátkou časovou vzdálenost, ale právě schopnost dlouhodobě plánovat v horizontu let i desetiletí je klíčem k úspěchu. A obzvlášť teď, v dobách klimatických změn, kdy je plánování občas problém, je dobrá příprava potřebná...

Štěstí přeje připraveným

Ano, mohou nastat rychlé změny, kterým bude potřeba se přizpůsobit, ale na druhou stranu, známe dlouhodobý průměr, který se projeví právě až po delší době.

V dobrých letech je proto potřeba chytře využít prostředky a investovat, například do mechanizace sklizně, která je mnohem efektivnější, v provozu levnější a umožňuje rychleji reagovat na změny počasí, anebo do rekonstrukce a vysazování nových vinic. A v neposlední řadě i do nápravy škod na krajině, které i vinaři v minulých letech způsobili, což je příklad vysazování trávy s mělkými kořeny mezi řádky révy, kvůli které dochází při průtrži mračen k erozím půdy.

Nemá smysl si stěžovat, počasí ani jeho náhlé změny neovlivníme, buďme ale připraveni na rychlou reakci v případě změny a přemýšlejme v dlouhodobém horizontu, tvořme si rezervy, investujme, protože za pár let se nám to zaručeně vrátí.