I ti, kdo nejsou fanoušky knižního žánru životopis, opěvují biografické dílo o Winstonu Churchillovi, které z anglického originálu přeložili v nakladatelství Kniha Zlín. Jedná se o neotřelou publikaci plnou zajímavostí z Churchillova života. Nebudete se nudit, nepocítíte zahlcení životopisnými a faktografickými údaji. Naopak – kniha nabízí zábavu, politickou nekorektnost a břitký britský humor.

V České republice konečně začaly vycházet inspirativní knihy ze série TED Talks. Nakladatelství Noxi jich plánuje hned několik. Jedním z aktuálních počinů je překlad knihy The Mathematics of Love, která vznikla původně jako přednáška v dubnu 2014. Najít toho pravého či pravou není hračka. Nebo ano? Matematička Hannah Fryová představuje nápomocné matematické vzorce, které nám pomohou pochopit mlhavý a tajuplný koncept lásky.

Nápaditý a neotřelý historický pohled na jeden rok Ježíšova života, Syna Božího. Přesně takhle ohodnotil Mladého Mesiáše časopis Time. Autorka Anne Rice zvládla sepsat poutavý a dojemný příběh sedmiletého Ježíše, který se spolu s rodiči vrací z Egypta zpět do Izraele. Zatím si neuvědomuje svou výjimečnost, ale je patrné, že má schopnosti, jež ostatním dětem chybějí. Kniha se odehrává na pozadí reálií Izraele v prvním století s ohledem na křesťanské a židovské tradice dané doby. Není tak jen příběhem neobyčejného chlapce, ale i seznámením se s dějinami křesťanství a Blízkého východu.

Priscilla Lim, čínská rodačka, jejíž dědeček byl ambasadorem císařského dvora, se v New Yorku seznámila s českým rodákem a plzeňským emigrantem Otou Ulčem. Uzavřeli spolu rasově smíšené manželství, které bylo plné zajímavých dobrodružství. Vydali se na cestu kolem světa, dokonce hned třikrát, poznali různé kultury. Na cesty se s nimi může vydat i čtenář tohoto nevšedního životopisu, který líčí rozmanitost, dobrotu i nesnášenlivost světa kolem nás poutavou formou.

Nakladatelství Ikar přináší fascinující drsný příběh dospívající Faridy, jenž vás přenese do oblasti severoiráckého pohoří Sidžár, kde se nachází vesnička Kocho obývaná jezídy. Nastává čas prázdnin, jenže idylka končí s příchodem Islámského státu. Farida se spolu s dalšími ženami dostává do zajetí a prožívá velmi těžké období, když musí snášet zrůdné činy teroristů. Nevzdává se a plánuje útěk. Její vzpomínky vypovídají nejen o zvěrstvech Islámského státu, ale také o naději – o nezlomné vůli, lásce a přátelství. A také o tom, že dobro může porazit zlo.

Máte-li zájem o zajímavý titul, který však zatím nevyšel v češtině, doporučujeme paměti zakladatele společnosti Nike Phila Knighta. Je to svým způsobem příběh amerického snu o štěstí, ale také o nezbytném úsilí a know-how. Knight líčí růst Nike od malého startupu až k ikonické značce. Je to příběh vzestupů i pádů završený triumfem. Zakladatel značky vůbec poprvé sdílí příběhy ze zákulisí zrodu společnosti, ale také nabízí pohled na život výrobce obuvi.

Milovníci piva, ale také zájemci o rozjetí vlastního byznysu si přijdou na své při čtení knihy Jima Kocha, zakladatele pivovaru Samuel Adams. Jeho příběh je příběhem Davida a Goliáše. On sám proti americkému pivnímu průmyslu – tak vypadaly začátky dnes světově úspěšné společnosti. Koch s pomocí rodinného receptu dokázal přetavit svou vášeň a píli v jeden z hlavním amerických pivovarů dneška. Nešlo by to samozřejmě bez spolehlivých a loajálních lidí okolo. Jak to dokázal a co se při tom naučil za základní pravidla úspěchu, prozrazuje pivovarník ve své knize.

Spánek nám může pomoci dosáhnout našich cílů, není jen plýtváním času. Autorka úspěšného bestselleru Skutečný úspěch vydává další knihu, tentokrát zaměřenou na to, že se nacházíme uprostřed krize nedostatku spánku. Spánek ovlivňuje celý náš život, naše vztahy, práci, psychickou i fyzickou pohodu. Spoluzakladatelka a šéfredaktorka Huffington Post radí, abychom opět nastolili správný vztah se spánkem. Jak? Malá nápověda: neberte si s sebou telefon. Více se dozvíte v publikaci The Sleep Revolution.

Chcete zachovat fair play, ale přesto z jednání vytěžit maximum – jenže jak toho dosáhnout? Přečtěte si knihu Chrise Vosse, bývalého hlavního vyjednávače FBI. Při jeho práci šlo mnohdy o hodně, i o lidské životy. Autor vás naučí nikoliv jak druhého zničit, ale donutit ho jednat na rovinu. Dozvíte se jak zklidnit situaci, aktivně naslouchat, rozlišovat potřeby a touhy druhých nebo ovládnout situaci tak, abyste vy byli tím, kdo bude rýsovat hranice a limity.

Rok 2015 zaznamenal přelomové události. Hlavním tématem číslo jedna se v Evropě stala migrační vlna. Pro mnohé kontroverzní kniha popisuje „sebevražednou mánii“ naší civilizace, kdy kvůli růžovým brýlím podle autora, odpůrce multikulturalismu, nevidíme hrozící nebezpečí a postupující islamizaci. Publicista českého původu žijící ve Velké Británii nabízí svůj pohled na příčiny a kořeny celé problematiky a také nastiňuje, kde vidí naději na záchranu západního světa. V minulosti hrála prim západní Evropa, nyní je ale na střední části kontinentu, aby zastavil úpadek svým zdravým rozumem.