Kevin Feige (43) – producent

Největší hity posledního roku: Avengers: Age of Ultron, Captain America: Občanská válka

Kevin FeigeAutor: Wikipedia, Mingle Media TV

Nejúspěšnější filmová série všech dob? Filmový vesmír komiksů Marvel. Snímky s Iron Manem, Kapitánem Amerikou nebo Thorem jsou navzájem propojené. Kromě toho, že se postavy objevují napříč několika filmy, aby se pak setkaly v týmovém dobrodružství, mají společnou ještě jednu věc. Jako producent je pod nimi podepsaný Kevin Feige.

Feige strávil u Marvelu celou svoji kariéru. Začínal coby asistující producent a dnes už působí jako prezident pobočky Marvel Studios. Od roku 2008, kdy šel do kin první Iron Man, se rozjel zmiňovaný Marvel Cinematic Universe (MCU). Za tu dobu stihl Feige vypustit do světa 13 filmů, další je na řadě na podzim.

Kevin Feige přišel s plánem, podle kterého vypouští do kin dva filmy ročně. Letos už kina zaplavila Občanská válka, která vydělala přes miliardu dolarů, a připravuje se Doctor Strange. Na cestě je třetí Thor, druzí Strážci galaxie i třetí Avengers.

Kromě toho Feigeho najdeme i v titulcích filmů, které přímo nespadají pod MCU, ale jsou také založeny na komiksech značky Marvel. Jen na ně mají práva jiná studia. Tady Feige většinou vystupuje jako výkonný producent.

Kathleen Kennedyová (63) – producentka

Největší hit posledního roku: Star Wars: Síla se probouzí

Kathleen KennedyováAutor: Wikipedia, Gage Skidmore

Studio Disney udělalo v posledních letech velké množství akvizic, které je dovedly až na vrchol filmového řetězce. Jednou z nich bylo i odkoupení studia Lucasfilm v roce 2012 od George Lucase za více jak 4 miliardy dolarů.

V ten moment Lucas také odstoupil jako prezident společnosti a jeho místo zaujala Kathleen Kennedyová. V té době už byla velmi známá, jelikož platila za dvorní producentku Stevena Spielberga. Spolu s ním produkovala i jeho megahity E. T. – Mimozemšťan nebo Jurský park. Mnoho dalších filmů spoluprodukovala se svým mužem Frankem Marshallem.

Do výběru Dotyku se však dostala díky své pozici v Lucasfilmu. Od té doby je producentkou všech filmů, které studio hodlá vypustit. A hned ten první byl kolosální úspěch. Sedmá epizoda Star Wars se stala nejúspěšnějším filmem v USA a celosvětově se se dvěma miliardami zařadila na třetí místo.

Kennedyová z producentského místa dohlíží i na příští příběhy ze světa Hvězdných válek. Další přijde ještě letos, kdy se do kin chystá film Rogue One, rok poté bude osmá epizoda, v roce 2018 má následovat další samostatný film a devátá epizoda.

Lucasfilm se navíc chystá i na pátého Indianu Jonese. Úspěch sedmých Star Wars se možná zopakovat nepodaří, ale Kennedyová zrovna dohlíží na jednu z nejvýdělečnějších filmových sérií.

John Lasseter (59) – producent, režisér

Největší hity posledního roku: Hledá se Dory, V hlavě

John LasseterAutor: Wikipedia, Eric Charbonneau

Kromě Marvel Studios a Lucasfilmu studio Disney před deseti lety uskutečnilo možná ten nejdůležitější obchod. Definitivně odkoupilo svého partnera Pixar, který vytvářel velmi úspěšné revoluční počítačově animované filmy. Kreativním šéfem tohoto studia je i dnes John Lasseter.

Lasseter je autorem Toy Story, vůbec prvního počítačem animovaného filmu. Jako režisér je podepsán i pod pokračováním Příběhu hraček, Životem brouka nebo komerčně úspěšnou sérií Auta. Krom režie se ale často podílí i na scénářích ostatních filmů studia.

Od odkoupení Pixaru Disneym se Lasseter věnuje režírování méně než dříve. Zároveň ale šéfuje celé animační divizi Walta Disneyho. I on si tak může připsat všechny velké úspěchy, jako byly miliardové hity Ledové království a Zootropolis, obdobný úspěch přišel i s letošní Hledá se Dory, V hlavě dokonce dostalo Oskara.

Walt Disney a Pixar vypustí animovaný film přibližně dvakrát do roka a buď útočí na stovky milionů dolarů, nebo na zlaté sošky. Sám Lasseter by se navíc měl vrátit k režii a k sérii, která to vše začala – Toy Story 4.

J. J. Abrams (50) – režisér, producent

Největší hity posledního roku: Star Wars: Síla se probouzí, Star Trek: Do neznáma

J. J. AbramsAutor: Wikipedia, Gage Skidmore

Režisér nejúspěšnějšího filmu loňského roku. J. J. Abrams je už dlouhou dobu považován za jednoho z největších televizních i filmových hitmakerů a loni to vše stvrdil sedmou epizodou Hvězdných válek, která se stala historicky nejúspěšnějším filmem v USA a po celém světě vydělala dvě miliardy.

Abrams, který se kromě režie podílel i na scénáři a produkci, dokázal znovu nakopnout slavnou značku. Abramsovi se to mimochodem podařilo už podruhé, protože v roce 2009 podobnou službu udělal i pro jinou slavnou sci-fi sérii, když dokázal přivést Star Trek ze záhrobí a udělat ho přijatelným pro současnou generaci. U produkce Star Treku navíc zůstal a podepsal se i pod letošní třetí díl Stat Trek: Do neznáma.

Kromě velkých sérií se ale Abrams drží i menších produkcí. Z producentské židle přivedl ke světu levný horor Cloverfield (u nás známý jako Monstrum), aby na něj letos mohl navázat dalším snímkem s napínavou atmosférou 10 Cloverfield Lane (Ulice Cloverfield 10).

Oba filmy zaujaly i nápaditou propagací – především první snímek patří mezi průkopníky nové prezentace na internetu. I velmi levné pokračování ale letos vydělalo slušnou sumu, takže Abrams si letos může připsat hned několik úspěšných zářezů.

To ale není vše. Abrams je i jedním z producentů posledních dvou dílů série Mission: Impossible s Tomem Cruisem. A do konce roku se ukáže jako producent i v televizi, kde HBO uvede sérii Westworld. Na ní se podílí jako výkonný producent. Sám už se ale nesmazatelně zapsal do televizní historie jako tvůrce velmi úspěšných seriálů Alias, Lost a Fringe.

Christopher Nolan (46) – režisér

Největší hity (před)posledního roku: Interstellar

Christopher NolanAutor: Wikipedia, Richard Goldschmidt

Jestli je v současném Hollywoodu režisér, který si může natočit téměř cokoliv, bude to Christopher Nolan. Tento britský tvůrce stojí za velmi úspěšnou sérii o Temném rytířovi, která vydělala téměř 3 miliardy dolarů.

Právě batmanovská trilogie (Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal) vedla k Nolanově cestě na vrchol. Všechny tři snímky byly velmi dobře přijaty a dodnes jsou pokládány za jedny z nejlepších filmů natočených podle komiksové předlohy. Kromě toho vydělaly spousty peněz. Nolan proto od studia Warner Bros. dostal nabídku, která se neodmítá: točit podle libosti. A natočil úspěšný Dokonalý trik a Počátek.

Poslední film Christopher Nolan natočil před dvěma lety a jednalo se o úspěšnou sci-fi Interstellar. Nolan je jedním z mála režisérů, kteří od studia dostanou velký více než stomilionový rozpočet na natočení vlastní látky. Nolan si své filmy sám píše (maximálně s podporou bratra Jonathana) a spoluprodukuje. Na Počátek i Interstellar dostal rozpočet okolo 160 milionů. Počátek vydělal přes 800 milionů dolarů, druhý snímek přes 670 milionů. Oba navíc posbíraly i technické nominace na Oscary.

Pro Warner Bros. je dnes Nolan velmi spolehlivou investicí a chtějí to dokázat i u další spolupráce, kterou bude drama Dunkirk, založené na příběhu evakuace vojáků během druhé světové války. Podle magazínu The Hollywood Reporter inkasuje Nolan od studia 20 milionů dolarů plus procenta z tržby.

Steven Spielberg (69) – režisér, producent

Největší hity posledního roku: Jurský svět, Most špionů

Steven SpielbergAutor: Wikipedia, Georges Biard

Už mu táhne na sedmdesát, ale stále aktivně točí a nějakou dobu točit bude. Spielberg se zkrátka nezastaví. Autor hitů Jurský Park, E. T. – Mimozemšťan, Zachraňte vojína Ryana nebo série Indiana Jones si i v poslední době připisuje režisérské úspěchy, přestože cílí spíše na úspěch umělecký než finanční.

Válečný kůň, Lincoln a Most špionů byly v posledních pěti letech nominovány na Oscara. Lincoln i Most špionů navíc zlatou sošku přinesly představitelům hlavních rolí. Posledně zmiňovaný snímek i přes relativně levný rozpočet vydělal 165 milionů dolarů.

Větší úspěch si ale Spielberg připsal jako producent, to když se zasloužil o natočení filmu Jurský svět. Snímek režiséra Colina Trevorrowa v loňském roce způsobil poplach v kinech a vydělal neočekávaných 1,67 miliardy dolarů. Na cestě jsou navíc pokračování.

Spielberg si své postavení v Hollywoodu udržuje také jako jeden ze zakladatelů studia DreamWorks a díky tantiémám z úspěšných filmů stále patří mezi nejvíce vydělávající muže ve filmovém byznysu. Poslední snímek Obr Dobr sice velkou díru do světa neudělal, už teď se ale režisér připravuje na sci-fi Ready Player One a pátý díl série o archeologovi Indianu Jonesovi.

Ben Affleck (44) – herec, režisér, producent

Největší hity posledního roku: Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

Ben AffleckAutor: Wikipedia, Gage Skidmore

Ještě před deseti lety byl Ben Affleck ten špatný herec, který hrál v několika mizerných propadácích, neuměl moc hrát a vlastně byl všem pro smích. Za sebou měl blockbustery Armageddon nebo Pearl Harbor. Pak ale přišel film Gone Baby Gone a Ben se pomalu začal vracet zpět na vrchol. A dostal se vlastně ještě výše, protože dnes moc žádanějších režisérů a herců (ačkoliv pořád není nejlepší herec) není.

Byl to právě Affleck, kdo v roce 1997 napsal společně s kamarádem Mattem Damonem scénář k filmu Dobrý Will Hunting. Damona film vystřelil ke slávě a oba si došli pro Oscara za nejlepší původní scénář.

Když se Affleck vrhl na režii, hned se dočkal chvály a lidé si vzpomněli právě na Dobrého Willa. Po Gone Baby Gone přišlo Město, a poté Argo. A to vedlo k další zlaté sošce pro Bena. Nepřišla sice za režii, ale za produkci snímku. Krom toho se dočkal mnoha dalších ocenění včetně Zlatého glóbu nebo BAFTA pro nejlepšího režiséra roku. Na přelomu roku navíc chystá snímek Pod rouškou noci, který také možná bude atakovat zlaté sošky. Affleck slíbil i režii detektivního příběhu Svědek obžaloby podle knihy Agathy Christie.

Kromě úspěšného režírování se ale Ben Affleck věnuje i hraní. Největší roli mu zatím přihrál David Fincher ve filmu Zmizelá. To by mu ale místo v tomto žebříčku nezajistilo. Zasloužil si je až rolí Bruce Wayna a Batmana v plánovaném snímku studia Warner Bros. a DC Comics.

Batmana už ztvárnil v hitu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, který vydělal přes 800 milionů dolarů. Svou roli si zopakuje i v Lize Spravedlnosti a především v sólo filmu The Batman, který má také režírovat a píše k němu scénář. U většiny dalších filmů z komiksové stáje DC slouží i jako výkonný producent.

V říjnu měl navíc premiéru film The Accountant, který v USA během prvního víkendu vydělal necelých 30 milionů a stal se nejúspěšnější novinkou svého víkendu. To se letos podařilo jenom třem originálním filmům, které nejsou založené na nějaké silnější značce. Snímek jen potvrdil současnou Affleckovu silnou pozici.

Jennifer Lawrencová (26) – herečka

Největší hity posledního roku: série X-Men a Hunger Games, Joy

Jennifer LawrencováAutor: Wikipedia, Gage Skidmore

Nejlépe vydělávající herečka současnosti. Jennifer Lawrencová v sobě umí skloubit dva nejdůležitější prvky v dnešním Hollywoodu – komerční úspěch a kritický ohlas. K tomu dopomáhá především pečlivým výběrem rolí, při kterém zatím střídala velké série s menšími filmy.

V poslední době se šestadvacetiletá herečka objevila v sérii Hunger Games, která dohromady vydělala téměř 3 miliardy dolarů. Lawrencová díky tomu drží i titul nejvýdělečnější akční hrdinky. Úspěchem navíc byla i role mutantky Mystique v sérii X-Men. Poslední film X-Men: Apokalypsa z letošního roku vydělal přes půl miliardy, předchozí snímek ještě o více než 200 milionů více.

Lawrencová ale také kupí nominace na herecké ceny. Jako nejmladší herečce v historii se jí podařilo získat už čtyři nominace na Oscara. První přišla v roce 2010. V roce 2012 dokonce nominaci za Terapii láskou proměnila v sošku pro nejlepší herečku. K tomu si připsala i dva Zlaté glóby za vedlejší roli ve Špinavém triku a hlavní v loňské Joy.

Příštím projektem bude pro Lawrencovou drama Passengers, které se do kin chystá na konci roku. Za roli v tomto snímku dostala předem zaplaceno 20 milionů dolarů, tedy částku, která je dnes výjimečná i pro hlavní mužské hvězdy. Podobné sumy dostávali herci typu Cruise, Hanks nebo Robertsová naposledy na začátku milénia. Právě rozdíl mezi mužskými a ženskými platy v současném Hollywoodu Lawrencová často kritizovala.

Leonardo DiCaprio (41) – herec

Největší hit posledního roku: The Revenant

Leonardo DiCaprioAutor: Wikipedia, NASA/Goddard/Rebecca Roth

Leonardo DiCaprio je jeden z posledních herců současnosti, který sám dokáže utáhnout originální snímek bez zavedené značky. Svědčí o tom loňský film The Revenant, v Česku známý také jako Zmrtvýchvstání. Tento zálesácký kousek o téměř nemožném přežití byl úspěšný jako finančně, tak kriticky. Výsledkem bylo 533 milionů dolarů na účtu a mnoho ocenění pro DiCapria jako nejlepšího herce.

Revenant potvrdil DiCapriovu auru úspěšného herce, který si své role pečlivě vybírá. Před Revenantem například v roce 2013 pomohl k úspěchu filmům Nespoutaný Django, Velký Gatsby a především Vlk z Wall Street. Spolupracoval na nich s renomovanými režiséry Quentinem Tarantinem, Bazem Luhrmanem (v devadesátých letech spolu už natočili moderní adaptaci Shakespearova románu Romeo a Julie) a Martinem Scorsesem. S posledně jmenovaným navíc DiCapria pojí delší spolupráce, která čítá i oceňované filmy Letec a Skrytá identita.

V čem se Leonardo objeví příště, se zatím netuší. S výběrem si dá držitel Oscara určitě záležet. Příští snímek ale bude zcela jistě napjatě očekávaný, pravděpodobně i úspěšný a DiCaprio podá další skvělé představení, které mu vynese mnoho nominací. Do té doby se může věnovat boji o záchranu planety, ve kterém se velmi angažuje.

James Cameron (62) – režisér

James CameronAutor: Wikipedia, Gage Skidmore

James Cameron sice za poslední rok nenatočil jediný film, ale z žebříčku jej těžko můžeme vynechat. Do kin vlastně poslal film naposledy v roce 2009. A předtím až v roce 1997. Jenže tyto jediné dva filmy, které za bezmála dvacet let natočil, jsou stále (a možná navždy) dvěma nejvýdělečnějšími filmy historie. Je to Avatar a Titanic. První jmenovaný film vydělal po celém světě 2,8 miliardy dolarů.

Od té doby se Cameron věnuje jednak přípravám na další díly ze světa Avatara a také své druhé lásce – oceánografii. Stal se prvním člověkem na Zemi, který se sám v ponorce dostal až na dno Mariánského příkopu.

Pokračování Avatara se zatím stále odkládají, do kina by ale měly dorazit hned tři díly po sobě. Vzhledem k tomu, že i u prvního filmu si dal režisér, scenárista a producent na čas, dá se očekávat, že si s filmy pohraje a nevypustí je, dokud nebudou splňovat jeho přísná kritéria. Nikdo si totiž nedovolí na Camerona tlačit.

Bonus

Do širšího výběru nejmocnějších lidí můžeme zařadit Brada Pitta. Ten střídá komerční filmy s těmi uměleckými, které také produkuje. Za produkci 12 let v řetězech dostal Oscara a na dalšího byl nominován za Sázku na nejistotu.

Produkci vlastních sérií mají na starosti i Vin Diesel a Tom Cruise. Oba jsou proto svými pány a jejich filmy vydělávají dost peněz. Série Rychle a zběsile (Diesel) se dočká už osmého dílu, Mission: Impossible (Cruise) zase přijde s šestým zářezem.

Velkou moc má v Hollywoodu i producent Harvey Weinstein, který produkuje spíše umělečtější filmy, ale téměř každý rok se jeden z jeho filmů dostane až k nominaci na Oscara.

Úspěchů se drží i Clint Eastwood, který i v 80 letech stále točí. Na obrovský úspěch Amerického snipera letos navázal povedeným dramatem Sully o nouzovém přistání letadla na řece Hudson. Úspěchu pomohl i málokdy selhávající nestor Tom Hanks.