Belgica

Autor: mffkv

Film o dvou bratrech, kteří si otevřou hudební bar, kde je ve jménu dobré nálady a užívání si života všechno dovoleno. Ale jak už to v podobných situacích občas chodí, představy bratrů o směřování klubu se po čase začnou lišit a před divákem se rozevře poměrně zásadní konflikt až existenciálního rozměru.

Režie: Felix van Groeningen
Belgie/Francie, 2016, 126 min.
Sekce: Horizonty

Zdroj: Youtube

Země koho?

Autor: mffkv

Režisér Mohamed Siam je autor stírající rozdíly mezi hraným a dokumentárním filmem. Jeho film dokumentuje dění v Egyptě v průběhu posledních pěti let, komentované jedním z tajných policistů, který se rozhodl mluvit na kameru.

Režie: Mohamed Siam
Egypt/USA/Francie, 2016, 60 min.

Sekce: Soutěž dokumentárních filmů

Krásná a ztracená

Autor: mffkv

Nejpoetičtější film v programu je o Itálii, starých časech, buvolovi křižujícím Apeninský poloostrov ve společnosti Pulcinelly, postavy z commedia dell'arte. Spoluautorem scénáře je náš letošní italský porotce Maurizio Braucci, spolutvůrce slavné Gomory či scenárista filmu Pasolini, který uvedeme u příležitosti návštěvy Willema Dafoa.

Režie: Pietro Marcello
Itálie, 2015, 87 min.
Sekce: Jiný pohled

Zdroj: Youtube

Modrý samet

Autor: mffkv

Kultovní Lynchův kus netřeba dlouze představovat, k letošnímu třicátému výročí jeho premiéry uvádíme novou kopii filmu. Samozřejmě pozdě večer.

Režie: David Lynch
USA, 1986, 120 min.
Sekce: Návraty k pramenům

Zdroj: Youtube

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho

Autor: mffkv

Byl jednou jeden finský boxer, který se připravoval na zápas o titul mistra světa – vůbec první v jeho rodné zemi – a do toho se osudově zamiloval. O padesát let později si jeho osud vyhlédl talentovaný filmař a natočil nádherný boxerský film, kde ale boxu mnoho neuvidíte.

Režie: Juho Kuosmanen
Finsko/Německo/Švédsko, 2016, 92 min.
Sekce: Jiný pohled

Zdroj: Youtube

Animovaný život

Autor: mffkv

O zázračné moci filmu vypráví dokument oceněný na festivalu Sundance. Owenovi je přes dvacet a navzdory diagnostikovanému autismu žije plnohodnotný život. Z izolovaného světa mentálního postižení jej dostali jeho rodiče, kteří pochopili, že Owen reaguje, když na něj mluví větami z klasických disneyovek.

Režie: Roger Ross Williams
USA, 2016, 91 min.
Sekce: Horizonty

Zdroj: Youtube

Ambulance

Autor: mffkv

V ordinaci charismatického lékaře na pařížském předměstí se před očima diváka střídají pacienti z řad imigrantů bez pojištění a často i bez střechy nad hlavou. Povinné pro všechny, kteří jsou otrávení, když má tramvaj tři minuty zpoždění.

Režie: Alice Diop
Francie, 2016, 96 min.
Sekce: Soutěž dokumentárních filmů

Zdroj: Youtube

Více o filmových tipech si přečtete v nejnovějším vydání magazínu Dotyk: 7 filmů, které musíte ve Varech vidět