Belgica

Foto: mffkv

Začínám zostra mejdanovým filmem od režiséra, který má nominaci na Oscara za svůj předchozí snímek Broken Circle Breakdown. Belgica je o dvou bratrech, kteří si otevřou hudební bar, kde ve jménu dobré nálady a užívání si života je všechno dovoleno. Ale jak už to v podobných situacích občas chodí, představy bratrů o směřování klubu se po čase začnou lišit a před divákem se rozevře poměrně zásadní konflikt až existenciálního rozměru. Doporučuji pro omamnou energii a fenomenální soundtrack.

Belgica/Belgica
Režie: Felix van Groeningen
Belgie/Francie, 2016, 126 min.
Sekce: Horizonty

Zdroj: Youtube


Zdroj: youtube

Země koho?

Foto: mffkv

Čas od času se při naší práci stane, že jeden narazí na nevšedně talentovaného filmaře. Obyčejně je to jasné už po několika scénách, naposledy se mi to stalo u Mohameda Siama a jeho dokumentu o dění v Egyptě v průběhu posledních pěti let, komentovaném jedním z tajných policistů, který se rozhodl mluvit na kameru. Siam je autor stírající rozdíly mezi hraným a dokumentárním filmem. Vynikající stylista a vypravěč, jde mu to velmi zlehka, jak už to u velkých talentů bývá. Myslím, že o něm brzy uslyšíme v souvislosti s největšími filmovými festivaly.

Země koho?/Balad Meen?
Režie: Mohamed Siam
Egypt/USA/Francie, 2016, 60 min.
Sekce: Soutěž dokumentárních filmů

Krásná a ztracená

Foto: mffkv

Nejpoetičtější film v programu je o Itálii, starých časech, buvolovi křižujícím Apeninský poloostrov ve společnosti Pulcinelly, postavy z commedia dell'arte. Milovníci tvorby Roberta Bressona budou jistě potěšeni podobou nikoli náhodnou s filmem A co dál, Baltazare. Spoluautorem scénáře je náš letošní italský porotce Maurizio Braucci, spolutvůrce slavné Gomory či scenárista filmu Pasolini, který uvedeme u příležitosti návštěvy Willema Dafoa.

Krásná a ztracená/Bella e perduta
Režie: Pietro Marcello
Itálie, 2015, 87 min.
Sekce: Jiný pohled

Zdroj: Youtube


Zdroj: youtube

Modrý samet

Foto: mffkv

Kultovní Lynchův kus netřeba dlouze představovat, k letošnímu třicátému výročí jeho premiéry uvádíme novou kopii filmu. A když jeden z nejlepších filmů 80. let, tak v nejlepším středoevropském kině, Velkém sále hotelu Thermal. Samozřejmě pozdě večer.

Modrý samet/Blue Velvet
Režie: David Lynch
USA, 1986, 120 min.
Sekce: Návraty k pramenům

Zdroj: Youtube


Zdroj: youtube

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho

Foto: mffkv

Byl jednou jeden finský boxer, který se připravoval na zápas o titul mistra světa – vůbec první v jeho rodné zemi – a do toho se osudově zamiloval. O padesát let později si jeho osud vyhlédl talentovaný filmař a natočil nádherný boxerský film, kde ale boxu mnoho neuvidíte. Chytrá porota druhé canneské soutěže pochopila výjimečnost boxera i filmaře a snímku dala hlavní cenu Un Certain Regard. A ve Varech bude jak filmař, tak představitel boxera.

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho/Hymyilevä mies
Režie: Juho Kuosmanen
Finsko/Německo/Švédsko, 2016, 92 min.
Sekce: Jiný pohled

Zdroj: Youtube

Animovaný život


Foto: mffkv

O zázračné moci filmu vypráví dokument oceněný na festivalu Sundance. Owenovi je přes dvacet a navzdory diagnostikovanému autismu žije plnohodnotný život, který přináší radost jemu i jeho nejbližším. Z izolovaného světa tohoto mentálního postižení jej dostali jeho rodiče, kteří pochopili, že sedmiletý Owen reaguje, když na něj mluví větami z klasických disneyovek. Více už, myslím, k tomuto výjimečnému filmu dodávat netřeba.

Animovaný život/Life, Animated
Režie: Roger Ross Williams
USA, 2016, 91 min.
Sekce: Horizonty

Zdroj: Youtube


Zdroj: youtube

Ambulance

Foto: mffkv

Francouzský dokumentární film potvrzuje, že když má filmař či filmařka talent a mimořádný cit pro komunikaci, může být snímek s politickým tématem i zábavný a dojemný. V ordinaci charismatického lékaře na pařížském předměstí se před očima diváka střídají pacienti z řad imigrantů bez pojištění a často i bez střechy nad hlavou. Jak pošetilé se zdají naše tzv. trable při pohledu do tváří mužů a žen, ve kterých čteme odhodlání, rezignaci, volání o pomoc, ale občas i mazanost, jež v zoufalé situaci pobaví. Povinné pro všechny, kteří jsou otrávení, když má tramvaj tři minuty zpoždění.

Ambulance/La permanence
Režie: Alice Diop
Francie, 2016, 96 min.
Sekce: Soutěž dokumentárních filmů

Zdroj: Youtube


Zdroj: youtube