Pomyslnou káru rozjela streamovací společnost Netflix, která začala s vlastní televizní tvorbou. Její know-how zčásti převzal Amazon, který šlapal na plyn ještě o něco více a z televize se pomalu přesouvá na plátna kin. Zatím poslední stadium vývoje, kdy internetové společnosti začínají mít ve filmovém byznysu prominentní roli, představuje čínská firma Alibaba.

Internetového prodejce Alibaba založil bývalý učitel angličtiny, podnikatel Jack Ma. V současnosti druhý nejbohatší Číňan, jehož majetek se vyšplhal nad 30 miliard dolarů a podle všeho by se už brzy měl dostat na první místo před šéfa Dalian Wanda Group, realitního magnáta Wang Ťien-lina.

Zakladatel konsorcia Alibaba Group Jack Ma má našlápnuto stát se nejbohatším Číňanem.Autor: YouTube

Alibaba Pictures vznikla v roce 2014, když Ma koupil majoritní podíl v zaběhnuté společnosti ChinaVision Media, kterou následně přejmenoval. Během necelého roku, ještě před vyprodukováním jakéhokoliv snímku, dostal její hodnotu na hongkongské burze na 9,6 miliardy dolarů, byť jen na základě spekulací o budoucích aktivitách. Cenu zvýšil například dosazením bývalého viceprezidenta státní filmové organizace do čela studia.

Čínská filmová produkční společnost se rozhodla hrát světový prim. Zatím to jde pomalu, ale už nyní je občas možné si před hollywoodským filmem kromě loga některého z velkých studií všimnout loga čínského investora. A že nejde o žádné propadáky – řeč je o velkých sériích jako Mission: Impossible nebo Star Trek.

Do filmů a ještě dál

V investicích do zábavního průmyslu ale Alibaba pokračuje i nadále. V současnosti má v plánu zřídit novou skupinu zaměřující se na digitální média a zábavu a do nových projektů chce dostat až 40 miliard korun. Přes filmovou odnož Ma do svého portfolia nedávno získal i poskytovatele internetového prodeje vstupenek.

Nejdůležitější spolupráci ale Jack Ma navázal se světoznámým režisérem Stevenem Spielbergem, když Alibaba Pictures letos v říjnu majetkově vstoupila do jeho produkční společnosti Amblin Partners. Ta sice vznikla před necelým rokem, ale kvůli Spielbergovi, který stále patří k důležitým hollywoodským hráčům a prostřednictvím Amblinu by měl produkovat všechny své příští filmy, se počítá s jejím růstem.

Nyní Amblin uzavřel svůj zřejmě nejdůležitější obchod. Dohoda s čínským partnerem mu totiž otevře čínský trh, který se svou důležitostí stále více blíží tomu zámořskému.

Světoznámý režisér Steven Spielberg si od majetkového vstupu Alibaby do jeho filmové společnosti Amblin slibuje snazší vstup na čínský trh.Autor: Featureflash Photo Agency/Shutterstock.com

Nafukující se trh

Podle portálu Deadline Hollywood zatím filmová studia z Číny inkasují o dost méně než jejich konkurenti z Dálného východu. Byla to ale právě Čína, která v poslední době zachránila několik propadajících filmů. Příkladem může být filmová adaptace hry Warcraft. Ta v Americe vydělala minimum a nebýt Číny a zbytku světa, rozhodně by se nezaplatila a film by se nedostal do černých čísel.

Tržby čínských kin se loni téměř zdvojnásobily na 6,8 miliardy dolarů. Mít vazby na místní společnosti je přitom pro filmové společnosti klíčové. V zemi totiž stále funguje cenzura a státní správa ročně povoluje uvedení pouze několika zahraničních filmových titulů. I proto se zde neobjevil nekorektní hit Deadpool, ale naopak uspěly snímky jako Skyfall, Marťan, Transformers: Zánik nebo X-Men: Budoucí minulost. Čína je v nich vykreslena v dobrém světle nebo se zde část filmu odehrává.

Tržby čínských kin se loni téměř zdvojnásobily na 6,8 miliardy dolarů.

Pro Amblin a každou další americkou filmovou společnost, která by chtěla v Číně uspět, je tedy spolupráce s největší čínskou filmovou firmou naprosto zásadní. Už v loňském roce s Čínou spolupracovalo studio Warner Bros. a další velké společnosti budou jistě následovat. Alibaba bude moci na oplátku investovat v amerických filmech, čímž vydělá další velké peníze. Podle plánu se totiž Jack Ma chystá rozjet a filmový trh doslova ovládnout.